Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pet uobičajenih pogrešaka tijekom potrage za poslom

Ne brini, i drugi ih čine.

Pet uobičajenih pogrešaka tijekom potrage za poslom
Pronalazak posla, posebice ako smo se dali u potragu za prvim zaposlenjem, može djelovati kao poprilično izazovan pothvat. Istovremeno, s pravim pristupom, može predstavljati zanimljivo putovanje.
 
No, mnogi od nas padnu u zamku uobičajenih pogrešaka.
 
U nastavku donosimo 5 najčešćih pogrešaka koje činimo tijekom potrage za poslom, kao i korisne savjete kako ih izbjeći:
 

1. Slanje životopisa 'na sve strane'

 
U nadi da će se nešto 'uloviti', mnogi šalju isti životopis i motivacijsko pismo na adrese velikog broja poslodavaca. Neovisno o tome o kakvom se poslu radi, u kojoj branši poslodavac djeluje i radi li se o prijavi na konkretan oglas ili pak otvorenoj molbi. Umjesto na kvantitetu, fokusiraj se na kvalitetu. Prilagodi svoj životopis i motivacijsko pismo svakom radnom mjestu kako bi istaknuo svoje vještine i iskustvo te pojasnio poslodavcu zašto si upravo ti pravi izbor za njegov tim.
 

2. No networking, no party

 
Umrežavanje, odnosno networking, nije rezerviran samo za izražene ekstroverte u potrazi za novim poslovnim kontaktima. Umrežavanjem možeš dijeliti informacije, znanje i iskustva s drugima, ali i dobiti korisne savjete i informacije. Također, time dobijaš pristup poslovnim prilikama, partnerstvima i potencijalnim klijentima. 
 

3. Zanemarivanje profesionalnog razvoja

 
Pretjerano fokusiranje na pronalazak posla nerijetko zna rezultirati zapostavljanjem našeg osobnog rasta. Kako bismo tome doskočili, važno je iskoristiti slobodno vrijeme za učenje novih vještina, pohađanje tečajeva ili sudjelovanje u volonterskim aktivnostima koje će nam pomoći u daljnjem razvoju karijere
 

4. Nepripremljenost za intervju

 
Nedovoljna informiranost o poslodavcu i zahtjevima samog posla, odabir pogrešnog outfita i kašnjenje samo su neke od pogrešaka koje činimo uoči i za vrijeme samog razgovora za posao. Prije intervjua, odaberi prikladnu i  profesionalnu odjeću i razmisli o načinu dolaska na mjesto sastanka kako bi se pobrinuo/la da ćeš stići na intervju desetak minuta ranije. Pripremi odgovore na uobičajena pitanja, kao i ona koja su relevantna za industriju ili poziciju. Također je važno razmotriti pitanja koja možeš postaviti poslodavcu kako bi pokazao/la svoj interes i entuzijazam za tvrtku ili ulogu.
 

5. Gubitak motivacije nakon 'odbijenice'

 
Gubitak motivacije nakon nekoliko neuspješnih prijava na oglase za posao može znatno utjecati na našu sposobnost daljnje potrage za poslom. Kada se suočimo s odbijanjem, može se javiti osjećaj nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja. Međutim, umjesto da dopustimo da nas ovo demotivira, važno je promatrati odbijanje kao priliku za učenje i rast.
 
Ključno je tražiti povratnu informaciju od poslodavaca kako bismo bolje razumjeli razloge odbijanja i identificirali područja na kojima moramo raditi.
 
Također je važno podsjetiti se da odbijanje od strane poslodavca ne odražava nužno našu vrijednost ili sposobnosti te nastaviti s pozitivnim stavom u potrazi za poslom, jer svaka nova prilika može biti korak bliže našem cilju.
 
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.