Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Turizam će ove godine srušiti sve rekorde, na putovanja se troše milijarde

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 bilijuna dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 bilijuna dolara.

Turizam će ove godine srušiti sve rekorde, na putovanja se troše milijarde

WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor. U istraživanju provedenim u suradnji s Oxford Economicom predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

"Turizam i putovanja u 2024. će doprinijeti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generirajući jedan na svakih 10 dolara diljem svijeta", kažu iz WTTC-a, uz ocjenu da turizam u svijetu sada 'prosperira' nakon pandemije i očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor "prepun mogućnosti" te obuhvaća gotovo 348 milijuna radnih mjesta u svijetu, što je porast za više od 13,6 milijuna radnih mjesta u usporedbi s najvišom razinom u predpandemijskoj i (zadnjoj) rekordnoj 2019. godini. Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 bilijuna dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 bilijuna dolara, piše Tportal.

Već u 2023. napredak

Iz WTTC-a se osvrću i na 2023. godinu kada je turistički sektor u svijetu, unatoč gospodarskim neizvjesnostima i geopolitičkim potresima, pokazao napredak.

"Čineći 9,1 posto globalnog BDP-a s nešto više od 9,9 bilijuna dolara u 2023. financijski učinak turizma i putovanja bio je najveći od zlatne 2019. godine, zaostajući za njom samo četiri posto. Povećan je i broj radnih mjesta za dodatnih 27,4 milijuna, na ukupno gotovo 330 milijuna", iznose iz WTTC-a.

Rasla je i međunarodna turistička potrošnja u odnosu na 2019., za 33,1 posto, na 1,63 bilijuna dolara, a povećala se i domaća potrošnja za 18 posto, na gotovo pet bilijuna dolara.
Predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson poručila je da "sektor putovanja i turizma ostaje globalna gospodarska sila" te da se ne radi samo o obaranju rekorda, nego više o oporavku i "povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina".

“Ipak, postoji rizik. Vlade SAD-a i Kine trebale bi podržati svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje 'patiti' dok se u drugim zemljama međunarodni posjetitelji vraćaju mnogo brže", navela je Simpson s obzirom da se te dvije velike svjetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.