Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Analiza HUP-a: rast plaća usporava pad inflacije

Plaće rastu znatno brže u odnosu na prosječni rast produktivnosti u ekonomiji.

Analiza HUP-a: rast plaća usporava pad inflacije

Nakon prosječne stope ‘harmonizirane’ inflacije od 8,4 posto u prošloj godini, u 2024. godini očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od oko 3,5 posto, navodi HUP u ‘Fokusu tjedna‘. Inflacija će dalje biti viša od prosječne stope u euro području (oko 2,3%), i to s obzirom na spomenuti relativno snažniji rast cijena usluga, kao i relativno snažniji rast osobne potrošnje u našoj zemlji kao rezultat snažnog realnog rasta ukupnih primanja zaposlenih (oko 15%).

„Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na nastavak snažnog realnog rasta plaća zaposlenih ove godine od oko 6 posto - otprilike tri puta više u odnosu na prosjek euro područja, što je naročito podržano nominalnim povećanjem plaća u javnom sektoru od oko 15 posto te minimalne plaće za 20 posto, uz posljedičnu indeksaciju na ‘minimalac’ u radno-intenzivnim granama kao što su turizam, trgovina ili graditeljstvo“, navode iz HUP-a, prenosi Lider.

Spomenuto podiže rizik spirale plaća i maloprodajnih cijena, pogotovo jer plaće rastu znatno brže u odnosu na prosječni rast produktivnosti u ekonomiji (2-2,5 posto). Na razini euro područja, snažan rast plaća (4,5-5% nominalno, oko 2% realno u 2024.) nastavit će pogoniti cijene usluga, naročito one radno-intenzivne, i tako vjerojatno odgoditi stabilizaciju temeljne inflacije na razini od 2 posto, što je ciljana stopa inflacije Europske središnje banke, napominju iz HUP-a.

Izvor: Lider

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.