Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Svaki četvrti radnik iz regije spreman je na preseljenje radi posla!

Plaća je uvjerljivo najsnažniji motivator za preseljenje u inozemstvo, a iznimno nam je važno da nas u toj životnoj i karijernoj avanturi prate članovi naše najuže obitelji, kao i da imamo dovoljno mogućnosti za razvoj karijere.

Svaki četvrti radnik iz regije spreman je na preseljenje radi posla!

Prema procjenama, otprilike 3,2 milijuna Hrvata živi širom svijeta, odnosno izvan granica Hrvatske. Najviše njih život je gradilo i izgradilo u SAD-u, Njemačkoj, Argentini i Australiji, otkrivaju što službene, što neslužbene brojke.

Tradicionalno gledano, živimo u kutku zemaljske kugle poznatom po iseljavanju stanovništva, a taj trend se počeo mijenjati tek posljednjih nekoliko godina dolaskom velikog broja stranih radnika iz dalekih krajeva. No, nije samo Hrvatska prepoznatljiva po tome već sličnu 'sudbinu' dijele i države iz okruženja, odnosno regije.

No, kao što znamo, jedino je mijena na svijetu stalna. Vremena se mijenjaju. S tim na umu, Alma Career grupacija odlučila je provjeriti jesu li radnici iz Hrvatske i regije i dalje spremni na preseljenje i rad u inozemstvu.

Evo što smo doznali…

Radnici iz Sjeverne Makedonije najskloniji preseljenju

U prosjeku, svaki četvrti radnik iz regije (23%) je spreman na preseljenje u drugu državu radi posla.

Najskloniji preseljenju su radnici iz Sjeverne Makedonije (28%), Potom slijede stanovnici Bosne i Hercegovine (26%), Srbije (24%) te Hrvatske (21%), dok državljani Slovenije i nisu pretjerano zainteresirani za takvu mogućnost. Naime, svega 16% ispitanika iz Slovenije je istaknulo kako bi bili voljni preseliti se u drugu državu zbog posla.

Provjerili smo i jesu li radnici iz regije skloni preseljenju ako novi posao podrazumijeva radnu poziciju koja je niža od one koju trenutno imamo. Po tom pitanju mišljenja su podijeljena. Primjerice, dvije trećine ispitanika iz Slovenije odbacuje takvu mogućnost, niti Hrvati baš nisu oduševljeni takvim rješenjem, dok većina radnika iz Srbije nema ništa protiv prihvaćanja hijerarhijski nižeg radnog mjesta u odnosu na posao kojim se trenutno bave.

Zanimljivo, na rad u drugoj državi najspremniji su radnici s najvišim plaćama, dok najviše otpora prema toj ideji pokazuju oni s najnižim primanjima.

 

Kad smo se već dotaknuli plaće, ona je uvjerljivo najsnažniji motivator za preseljenje u inozemstvo. Također, iznimno nam je važno da nas u toj životnoj i karijernoj avanturi prate članovi naše najuže obitelji, kao i da imamo dovoljno mogućnosti za razvoj karijere. Među razlozima koji bi nas mogli potaknuti na odlazak na privremeni i li stalni rad u drugu državu, ističu se i nepovoljna politička, odnosno ekonomska situacija u državi, podrška novog poslodavca prilikom preseljenja, stjecanje novih vještina te mogućnost učenja novog stranih jezika.

S druge strane spektra nalaze se faktori koji nas mogu odvratiti od preseljenja. Pri vrhu liste demotivatora nalaze se dugotrajna odvojenost od bližnjih, anksioznost radi dolaska u novo okruženje i kulturu te nepoznavanje stranog jezika. Dio ljudi prepreku pronalazi i u bojazni da će uvijek biti 'stranci' na poslu i u novoj državi, a neki strahuju i od samog putovanja, posebice ako ono uključuje let zrakoplovom.

Potragu za radnicima nastavite na Regionalnom sajmu poslova!

Srećom, nepoznavanje jezika i strana kultura, baš kao niti predugo putovanje ne igraju ulogu na Regionalnom sajmu poslova – najvećem online susretu poslodavaca i kandidata za posao u regiji!

U eri digitalne revolucije, tehnologija otvara nova vrata za komunikaciju i unapređuje kvalitetu zapošljavanja. Pored trenutnih potreba, stvarate i temelje za sutra. Naš regionalni pristup omogućuje vam da prijeđete granice i osvojite nove horizonte.

Ovogodišnji sajam održat će se od 15. do 22. listopada, stoga imate sasvim dovoljno vremena za pripremu. Rezervirajte štand do 2. rujna i ostvarite 10% popusta na ranu prijavu! Izgradite svoju budućnost danas!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.