Share
Tweet
Share

HP - Hrvatska pošta d.d.

Hrvatska pošta tvrtka je duge tradicije i iznimne važnosti, najveći davatelj poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj i jedini davatelj univerzalne usluge prema odredbama Zakona o poštanskim uslugama.

Pošta je tvrtka velikih brojki, a kao jedan od najvećih domaćih poslodavaca zapošljava 10 000 radnika. Dnevno se u Hrvatskoj uruči 1,5 milijuna pošiljaka, 2500 poštara obavlja dostavu na sve adrese na kojima netko živi ili radi, a poštanski vozni park ima više od 3500 vozila. Poštanskih ureda je 1016, a nalaze se i na svakom od 67 naseljenih otoka. Zbog rasprostranjenosti u većini mjesta poštanski uredi postali su svojevrsni centri za obavljanje različitih usluga, posebice ondje gdje banke i druge institucije nisu dostupne. Šalterski radnici, stoga, osim poštanskih usluga korisnicima nude i brojne bankarske, osigurateljske i maloprodajne usluge.

Hrvatska pošta ostvaruje svoj potencijal kroz razvojnu Strategiju Pošta2022.

Hrvatska pošta već tri godine provodi Strategiju Pošta2022. vodeći se dvjema temeljnim filozofijama: digitalizacijom i društveno odgovornim poslovanjem.

Pošta je u velikom investicijskom ciklusu kojim razvija temeljno poslovanje, a najbolji pokazatelj toga puštanje je u rad Novog sortirnog centra vrijednog 350 milijuna kuna u jesen 2019. godine. Riječ je o najsuvremenijem logističkom centru u ovom dijelu Europe u kojem je zaposleno više od 1500 radnika. Brojna su ulaganja Hrvatske pošte u nove tehnologije. Tako su u Novom sortirnom centru smješteni strojevi za automatsko sortiranje pisama i paketa. U jednom satu Pošta može razvrstati i do 15 000 različitih paketa mase od 100 grama do 30 kilograma te čak 230 000 pisama.

Hrvatska pošta danas brže i češće iskušava pametna rješenja – od naočala za proširenu stvarnost, robota za prijevoz paleta pa sve do nabave električnih vozila i dronova. Naši timovi bave se umjetnom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, naprednom analitikom podataka te internetom stvari (IoT).

Portfelj poštanskih usluga obogaćen je mnogim novitetima koristeći pogodnosti tehnologije, a pokrenuti su i brojni pilot-projekti s hrvatskim tvrtkama. U Novom sortirnom centru autonomni roboti tvrtke Gideon Brothers pružaju pomoć prilikom komisioniranja i prijevoza robe, dok u sortirnici služe za prijevoz pošiljaka iz vozila do mjesta za razradu i pripremu za dostavu. Uvođenjem robotike u svoje poslovanje Hrvatska pošta spremna je za industriju 4.0 povezujući sustave bazirane na internetskoj tehnologiji radi uspostave komunikacije između strojeva, ljudi, proizvoda i poslovnih sustava.

Početkom 2020. godine uspješno je provedena prva dostava pismovne pošiljke dronom od zadarske luke Gaženica do mjesta Preko na otoku Ugljanu. Dronovi su već dokazali svoju korisnost u kriznim situacijama i na teško dostupnim područjima, a daljnja testiranja pokazat će mogućnosti korištenja dronova u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te pokazati koje su potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Jedan od pilot-projekata, koji je uspješno proveden u praksu nakon što je za njega pokazan velik interes, usluga je otkupa kriptovaluta. Danas ovu uslugu možete obaviti u 55 poštanskih ureda u svim županijama. Ulaskom na tržište digitalnih valuta Hrvatska pošta potvrđuje svoj položaj kao jedan od predvodnika u digitalnoj transformaciji.

Pridružite se timu Hrvatske pošte!

Hrvatska pošta neprekidno radi na širenju svog tima zapošljavajući nove kadrove i ulažući u razvoj njihovih vještina i kompetencija. Svjesna da bez zadovoljnog radnika nema ni zadovoljnog korisnika, Pošta pruža svojim radnicima brojne mogućnosti internih i vanjskih edukacija.

Certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje tvrtke SELECTIO, koji je Hrvatskoj pošti 2019. dodijeljen treći put zaredom, potvrda je usmjerenosti na radnike i kvalitete upravljanja ljudskim resursima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.