Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Minimalni osobni dohodak s obzirom na školsku osposobljenost

Da li je Zakonom o radu utvrđena minimalna plaća s obzirom na školsku osposobljenost? Fakultetski sam obrazovana, VSS, imam plaću koju poslodavac smanjuje i povećava kako on to u datom momemtu želi! Ugovorom je utvrđena plaća 2.800 kuna, iako mi isplaćuje 100 kuna manje, bez da me o tome posebno obavještava. Čula sam da postoji minimalna plaća za VSS i da iznosi negdje oko 3.500 kuna, ali da se poslodavci uglavnom na to ne obaziru.

Plaća se određuje ugovorom o radu i kolektivnim ugovorom, a ako nema kolektivnog ugovora onda je poslodavac dužan pravilnikom o radu urediti mjerila i osnove za obračun plaće. Ako plaća ne bi bila ničim određena, poslodavac je dužan isplatiti primjerenu plaću, tj. onu plaću koja se inače plaća za takvu vrstu rada.

Budući da je Vaša plaća određena ugovorom o radu, poslodavac Vam je dužan isplaćivati najmanje takvu plaću. To znači da Vam poslodavac ne smije isplatiti manje od 2.800 kuna mjesečno za redovni rad (bez izostanka), ali Vam može isplatiti više.

Ako Vam je isplaćivao manje od 2.800 kuna, imate pravo potraživati razliku, što možete učiniti sudskim putem. Pri tome se ne morate prvo obratiti poslodavcu već možete odmah podnijeti tužbu sudu, i to za tri godine unatrag, koliko iznosi zastarni rok.

Međutim, ako je u više pravnih izvora određena različita plaća, poslodavac Vam je dužan isplatiti najveću plaću. Dakle, da je nekim drugim aktom (pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom koji obvezuje poslodavca), određena veća plaća, poslodavac bi Vam bio dužan isplatiti tu veću plaću.

Ne postoji minimalna plaća za VSS koja bi obvezivala sve poslodavce. Postoji samo najniža plaća u iznosu od 1.700 kuna bruto, koja obvezuje sve poslodavce u Hrvatskoj, a temeljem Odluke ministra rada o proširenju važenja Kolektivnog ugovora o najnižoj plaći.

Pojedinim kolektivnim ugovorima (pojedinačnim i granskim) određena je najniža plaća za sve stupnjeve stručne spreme, uključujući i VSS. Kad bi postojao takav kolektivni ugovor koji bi obvezivao Vašeg poslodavca (da ga je on sklopio ili da je član udruge poslodavaca koja ga je sklopila), onda bi Vam, kao što je rečeno, poslodavac morao isplaćivati takvu plaću, ako bi bila veća od Vaše ugovorene plaće.


Preporuka:
  • Saznajte postoji li kolektivni ugovor koji obvezuje poslodavca, odnosno pravilnik o radu.
  • Porazgovarajte s poslodavcem i zatražite da Vam ubuduće isplaćuje pripadajuću plaću, kao i da Vam isplati razlike. Objasnite mu da ćete sudskim putem dobiti spor.
  • Obratite se sindikatu.
  • Podnesite sudsku tužbu.
  • Radni odnos

    MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje