Share
Tweet
+1
Share
Send to friend
No account? Register! | Forgotten password

Kako postati ‘vrijedan’ promaknuća

02/28/2012

Dobro proučite svoje vještine i napravite procjenu: pobrojite svoje vrline te prilike u kojima ste se iskazali na poslu.

Kako postati ‘vrijedan’ promaknuća

1) Samoprocjena

Dobro promislite o svojim vještinama i napravite evaluaciju. Pobrojite svoje kvalietete i postignuća na poslu. Promislite o tome kako biste mogli popraviti svoje slabosti – upišite tečaj ili se informirajte o mogućnosti edukacije i dodatnog usavršavanja unutar tvrtke. Poradite na onim vještinama za koje pouzdano znate da su vam potrebne za promaknuće.

2) Istaknite se na sastancima

Ovo su situacije u kojima imate priliku pokazati nadređenima koliko vrijedite i da ste zainteresirani za napredovanje.

3) Budite pozitivni

Ako želite promaknuće, morate se istaknuti, postati prepoznatljivi. Po pozitivnom stavu, za početak.

4) Zauzmite se za sebe

Osluškujte kretanja u tvrtki i budite u tijeku s mogućnostima koje se otvaraju. Vaša zamolba mora biti među prvima – pokažite zainteresiranost.

5) Dolazite na posao na vrijeme

Nemojte računati na promaknuće, ako kasnite na posao. Ne pružate dobar primjer ostalima. Ako želite postati nadređeni, trebate dolaziti na posao prije ostalih.

6) Pokažite da volite svoj posao

Vaš rad mora poslati poruku da ste ponosni na ono što radite. Pokažite da uživate u svom poslu.

7) Počistite vlastito dvorište

Osoba koja želi napredovati mora imati besprijekornu karijeru, ali i privatni život. Imate neplaćene kazne za prekršaje? Riješite ih. Istekla vam je vozačka dozvola? Obnovite je. Itd.

8) Uložite u pismenost

Investirajte novac u pravopis ili rječnik. Proučavajte stručnu literaturu. Poradite na svojoj pismenosti i kvaliteti pismene komunikacije. Usvojite nekoliko novih riječ u svakodnevnom govoru.

9) Obratite pažnju na dress code

Ako niste do sada, vrijeme je da obratite pažnju na svoj stil odijevanja. Ako ‘ciljate’ na poziciju nadređenog, pokažite da je i vaš stil odijevanja ‘dostojan’ sastanaka s klijentima, ugovaranje poslova i sl.

10) Radite svoj posao

Čak i kada imate ‘praznog hoda’ u uredu, nemojte ga koristiti na pretraživanje internetskih stranica koje nemaju veze s vašim poslom. Poslove izvršavajte u okviru zadanih rokova.

11) Oprezno s društvenim mrežama

Ponekad znamo zaboraviti da poslodavci imaju običaj provjeravati naše profile na društvenim mrežama. Pripazite na sadržaj koji objavljujete.

12) Ponašajte se kao da je promaknuće neupitno

Pokušajte svaki dan dati najbolje od sebe na poslu. Čak i ako želite promaknuće, a ne postoje naznake da biste ga mogli dobiti. Poslodavac vas neće promaknuti ničim izazvan, ali vaše ponašanje na radnom mjestu i kvaliteta obavljenog posla mogli bi mu dati ideju da ste ‘vrijedni promaknuća’.

13) Znate li točno što želite?

Prije nego što vam itko spomene mogućnost promaknuća, vi sami morate znati zašto i kakvo promaknuće želite? Kakav će biti vaš doprinos: što biste mogli unaprijediti, kakve nove ideje imate, imate li osobine vođe?

Te informacije biti će vam posebno važne ukoliko sami inicirate temu i pred poslodavcem samoinicijativno izrazite želju za napredovanjem. Zanimat će ga koji su vaši motivi. Morate imati spremne odgovore. (M.M.) 

Ponašanje na poslu

 • 10 situacija kada iskrenost na poslu nije dobra ideja 10 situacija kada iskrenost na poslu nije dobra ideja

  "Trebam li stvarno iskreno priznati šefu zašto dajem otkaz?" ili "Trebam li iskreno reći zašto sam napustio bivše radno mjesto?" samo su neka od pitanja koja nas navode i na razmišljanje o tome je li iskrenost uvijek najbolje rješenje?

 • Emirates Group traži kabinsko osoblje Emirates Group traži kabinsko osoblje

  Aviokompanije uvijek traže određenu dozu 'nečega' od svog kabinskog osoblja, 'X faktor'.

 • Naučite voljeti svoj posao Naučite voljeti svoj posao

  Svatko od nas ponekad se pita zašto posvećuje toliko vremena, energije i truda svom poslu. Pitamo se je li vrijeme za promjenu i s vremenom počinjemo pregledavati oglase za posao ili maštamo o pokretanju vlastitog posla.

 • Kako biti prihvaćen na novom poslu? Kako biti prihvaćen na novom poslu?

  Budite pretjerano prijateljski raspoloženi prema svima, postat ćete nametljivi, nemojte se nametati, stiže vas titula umišljene osobe. Kreirajte na poslu prijateljsko okruženje.

 • Kako postati odličan u onome što radiš Kako postati odličan u onome što radiš

  Kaže se da je svatko zamjenjiv. Ipak, neke stvari možete učiniti kako bi šef dvaput promislio prije nego što odluči jeste li zaista zamjenjivi.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more