Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću

Ako Vam poslodavac otkaže trenutni ugovor o radu te ponudi novi ugovor o radu, tada se primjenjuje odredba članka 115. Zakona o radu, prema kojoj radnik ima rok od minimalno 8 dana za odlučiti prihvaća li novi ugovor o radu ili ne.

Premještaju me na drugo mjesto i smanjuju mi plaću

Pitanje:

Zaposlena sam na neodređeno vrijeme u turizmu. Poslodavac me premješta sa jednog radnog mjesta na drugo, ne mojom voljom,  i smanjuje plaću /nisam povrijedila radne obaveze/, objašnjenje: na novom radnom mjestu sam više potrebna iako nemam za to radno mjesto stručnu spremu. Svaki čas ću dobiti Novi ugovor o radu pa me zanima:

  • Da li imam rok za razmišljanje 8 dana /da se posavjetujem sa pravnikom/?
  • Ako da, da li mora biti potpisan sa strane poslodavca?
  • Da li moraju dati Otkaz starog Ugovora i Novi Ugovor
  • Da li su obavezni napisati zašto se raskida Stari U odnosno zašto nude Novi?
  • Da li imaju pravo snižavati plaću  svojom voljom?

Do sada je uvijek bio slučaj da su rekli MORAŠ POTPISATI SADA.

Odgovor:

Ako Vam poslodavac ponudi sklapanje novog ugovora o radu, bez otkazivanja starog ugovora o radu, poslodavac nije dužan ostaviti Vam rok za razmišljanje da li želite sklopiti novi ugovor o radu. No, običaj je da se radniku ipak ostavi neki rok za razmišljanje. Također, ponekad odredbe kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu poslodavca određuju rokove u kojima se radnik mora izjasniti o ponuđenom ugovoru.

Međutim, ako Vam poslodavac otkaže trenutni ugovor o radu te ponudi novi ugovor o radu, tada se primjenjuje odredba članka 115. Zakona o radu, prema kojoj radnik ima rok od minimalno 8 dana za odlučiti prihvaća li novi ugovor o radu ili ne. U slučaju da ne prihvatite novi ugovor o radu stari ugovor o radu se otkazuje, što znači da će istekom otkaznog roka prestati Vaš radni odnos. Ako poslodavac otkaže stari ugovor o radu tada se sve odredbe Zakona o radu odnosne na otkazivanje ugovora o radu odnose i na takav otkaz; to znači da poslodavac mora obrazložiti otkaz te navesti trajanje otkaznog roka, eventualnu isplatu otpremnine itd. U novom ugovoru o radu poslodavac Vam može ponuditi nove uvjete, dakle izmijenjeni iznos plaće, drugo radno mjesto, izmijenjena materijalna prava itd.

Važno je napomenuti da uvijek možete sudskim putem tražiti da se otkaz starog ugovora o radu proglasi nedopuštenim, čak i ako prihvatite novi ugovor o radu.

U slučaju da poslodavac samo ponudi novi ugovor o radu, bez otkazivanja starog ugovora o radu, tada Vaše ne prihvaćanje novog ugovora o radu nema utjecaja na Vaš radni odnos već se i dalje primjenjuju odredbe staroga ugovora o radu.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.