Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Dobrim planiranjem stvorite višak vremena

13.04.2006.

Radni dan i raspored poslova koje trebate obaviti, pa čak i oni poslovi koji pripadaju rutini, ponekad znaju biti zaista problematični.

Prisjetite se samo koliko vam se puta dogodilo da točno znate što trebate napraviti i kako ćete provesti dan, ali uvijek vas nekako prevari onaj stalni osjećaj nedostatka vremena i gorak okus u ustima. Tek tada, na kraju dana shvatite da "opet" nešto niste završili. Svjesni ste kako stvari ne idu baš onako kako biste htjeli, ali vam se čini da tu nema pomoći.

Znate li kakav je osjećaj kad imate stvari pod kontrolom i sve stignete obaviti? Ugodan, lijep, ispunjavajući. Ponekad u tome, uz dobro planiranje, i uspijete. No, što kad zbog dva telefonska poziva i neplaniranog dužeg pretraživanja Interneta izgubite sat, dva? Možete li svoj radni dan isplanirati i obaviti baš sve što ste htjeli?

Kako bi vam skrenuli pozornost reći ćemo da nije važno jeste li obaviti sve što ste planirali za taj dan, već obaviti sve važne stvari. Pritom imajte na umu kako vaši prioriteti moraju dobiti odgovarajuću pažnju i vrijeme.

Dakle, osnovno pravilo pri planiranju radnog dana, jest planiranje zadataka i obaveza koje je potrebno obaviti, a nakon toga određivanje prioriteta po kojem ćete te zadatke obaviti.

Prioritet, dakako, dajemo važnim i hitnim stvarima. Uz malo samodiscipline, konzistentnih određivanja granica prema zahtjevima drugih i dobre organizacije posla, sve što ste planirali može biti i obavljeno. Ako vam je problem način na koji odgađate obavljanje nekih zadataka ili, pak, previše vremena trošite na rješavanje rutinskih zadataka, vrlo ćete se brzo naći u situaciji kada ćete početi gubiti tlo pod nogama. Osvijestite lošu naviku i donesite odluku kojom ćete s time odmah prekinuti.

Bez obzira hoćete li promijeniti prioritete ili postavljati granice, uvesti više kontrole nad sobom, više delegirati, uvidjet ćete kako svoje vrijeme možete koristiti racionalnije izbacivši iz svog rasporeda nekoliko nepotrebnih stvari ili zadataka. I onda krenite u planiranje dana i tjedna te na taj način obavite sve što trebate. Cilj svakog upravljanja vremenom jest postati djelotvorniji te uvijek imati sat više na raspolaganju.

Zapamtite kako ste na dan zavrijedili barem sat vremena za sebe. Planiranjem svog vremena naći ćete taj sat vrlo lako te uživati u vremenu koje vam je na raspolaganju.

(V.K.)
Izvor:
Lider

Razvoj karijere

 • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

  Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

 • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

  Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

 • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

  Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

 • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

  Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

 • 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere 12 prestižnih MBA stipendija za najbolje managere

  Svi koji se prijave do 15. travnja imaju priliku osvojiti stipendiju za vodeću poslovnu školu u regiji.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje