Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Nakon povećanja, umirovljenici žele mirovine u visini pola plaće

Dogovoreno povećanje mirovina za nove umirovljenike, od jeseni bi se trebalo početi uplaćivati na račune. Ovisno o godini umirovljenja, oko 300.000 novih umirovljenika primat će mirovine uvećanje od 4 do 27 posto.

Ovim su dogovorom riješeni problemi novih umirovljenika čije su plaće do sada bile manje za 540 kuna od mirovina starih umirovljenika.

Tako će se prosječna mirovina sa dosadašnjih 1.552 kune povećati na 1.781 kunu. Najmanje povećanje osjetit će oni koji su u mirovinu otišli 1999. godine, dok najveći porast mirovine mogu očekivati oni zaposlenici koji u mirovinu odu 2010. godine.

Zaposlenici koji su u mirovinu otišli ili odu tijekom ove godine, mogu pak očekivati mirovinu veću za 24,9 posto.

Iako su se prema najavama mirovine ostvare prije i nakon 1. siječnja 1999. trebale izjednačiti, to dogovorom nije postignuto. Umjesto toga, ovaj model izjednačava sve nove umirovljenike i smanjuje razliku u njihovim mirovinama na samo oko 2%, te ih približava mirovinama starih umirovljenika.

Potrebno je napomenuti kako dogovoreno povećanje mirovine neće ulaziti u osnovicu novih mirovina, već će se isplaćivati kao dodatak i to istog dana kada i mirovina, bez ikakvih posebnih priznanica.

Nadalje, taj će se dodatak i osnovica dva puta godišnje usklađivati sa rastom plaća i potrošačkih cijena.

Međutim pravo na dodatak na mirovine neće imati korisnici najviših mirovina i mirovina ostvarenih pod povoljnim uvjetima. Osim toga, bez povećanja će ostati i poljoprivrednici umirovljenici koji već i sada primaju mirovine veće od onih koje su ostvarili uplatama doprinosa.

U situaciji nalaze se i osobe koje su radni staž stekle u stranim zemljama te korisnici starosnih i prijevremenih mirovina čija su primanja bila ispod prosjeka.

Nakon postignutih dogovora, predstavnici hrvatskih umirovljenika planiraju i promjenu formule za polugodišnje usklađivanje mirovina koju bi zamijenili s rastom bruto plaće. Dok se to ne učini, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći i dalje će se smanjivati, umjesto da raste do zadanih 50 posto.

Međutim, za rast mirovina do razine polovice prosječne plaće, država bi prema neslužbenim izračunima trebala izdvojiti dodatnih 3,5 milijardi kuna.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje