Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Nakon povećanja, umirovljenici žele mirovine u visini pola plaće

18.07.2007.

Dogovoreno povećanje mirovina za nove umirovljenike, od jeseni bi se trebalo početi uplaćivati na račune. Ovisno o godini umirovljenja, oko 300.000 novih umirovljenika primat će mirovine uvećanje od 4 do 27 posto.

Ovim su dogovorom riješeni problemi novih umirovljenika čije su plaće do sada bile manje za 540 kuna od mirovina starih umirovljenika.

Tako će se prosječna mirovina sa dosadašnjih 1.552 kune povećati na 1.781 kunu. Najmanje povećanje osjetit će oni koji su u mirovinu otišli 1999. godine, dok najveći porast mirovine mogu očekivati oni zaposlenici koji u mirovinu odu 2010. godine.

Zaposlenici koji su u mirovinu otišli ili odu tijekom ove godine, mogu pak očekivati mirovinu veću za 24,9 posto.

Iako su se prema najavama mirovine ostvare prije i nakon 1. siječnja 1999. trebale izjednačiti, to dogovorom nije postignuto. Umjesto toga, ovaj model izjednačava sve nove umirovljenike i smanjuje razliku u njihovim mirovinama na samo oko 2%, te ih približava mirovinama starih umirovljenika.

Potrebno je napomenuti kako dogovoreno povećanje mirovine neće ulaziti u osnovicu novih mirovina, već će se isplaćivati kao dodatak i to istog dana kada i mirovina, bez ikakvih posebnih priznanica.

Nadalje, taj će se dodatak i osnovica dva puta godišnje usklađivati sa rastom plaća i potrošačkih cijena.

Međutim pravo na dodatak na mirovine neće imati korisnici najviših mirovina i mirovina ostvarenih pod povoljnim uvjetima. Osim toga, bez povećanja će ostati i poljoprivrednici umirovljenici koji već i sada primaju mirovine veće od onih koje su ostvarili uplatama doprinosa.

U situaciji nalaze se i osobe koje su radni staž stekle u stranim zemljama te korisnici starosnih i prijevremenih mirovina čija su primanja bila ispod prosjeka.

Nakon postignutih dogovora, predstavnici hrvatskih umirovljenika planiraju i promjenu formule za polugodišnje usklađivanje mirovina koju bi zamijenili s rastom bruto plaće. Dok se to ne učini, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći i dalje će se smanjivati, umjesto da raste do zadanih 50 posto.

Međutim, za rast mirovina do razine polovice prosječne plaće, država bi prema neslužbenim izračunima trebala izdvojiti dodatnih 3,5 milijardi kuna.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list

Aktualno

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

 • Hrvatska radna snaga je previše obrazovana Hrvatska radna snaga je previše obrazovana

  Zbog krize radimo poslove i ispod svoje razine.

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje