Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Nakon povećanja, umirovljenici žele mirovine u visini pola plaće

18.07.2007.

Dogovoreno povećanje mirovina za nove umirovljenike, od jeseni bi se trebalo početi uplaćivati na račune. Ovisno o godini umirovljenja, oko 300.000 novih umirovljenika primat će mirovine uvećanje od 4 do 27 posto.

Ovim su dogovorom riješeni problemi novih umirovljenika čije su plaće do sada bile manje za 540 kuna od mirovina starih umirovljenika.

Tako će se prosječna mirovina sa dosadašnjih 1.552 kune povećati na 1.781 kunu. Najmanje povećanje osjetit će oni koji su u mirovinu otišli 1999. godine, dok najveći porast mirovine mogu očekivati oni zaposlenici koji u mirovinu odu 2010. godine.

Zaposlenici koji su u mirovinu otišli ili odu tijekom ove godine, mogu pak očekivati mirovinu veću za 24,9 posto.

Iako su se prema najavama mirovine ostvare prije i nakon 1. siječnja 1999. trebale izjednačiti, to dogovorom nije postignuto. Umjesto toga, ovaj model izjednačava sve nove umirovljenike i smanjuje razliku u njihovim mirovinama na samo oko 2%, te ih približava mirovinama starih umirovljenika.

Potrebno je napomenuti kako dogovoreno povećanje mirovine neće ulaziti u osnovicu novih mirovina, već će se isplaćivati kao dodatak i to istog dana kada i mirovina, bez ikakvih posebnih priznanica.

Nadalje, taj će se dodatak i osnovica dva puta godišnje usklađivati sa rastom plaća i potrošačkih cijena.

Međutim pravo na dodatak na mirovine neće imati korisnici najviših mirovina i mirovina ostvarenih pod povoljnim uvjetima. Osim toga, bez povećanja će ostati i poljoprivrednici umirovljenici koji već i sada primaju mirovine veće od onih koje su ostvarili uplatama doprinosa.

U situaciji nalaze se i osobe koje su radni staž stekle u stranim zemljama te korisnici starosnih i prijevremenih mirovina čija su primanja bila ispod prosjeka.

Nakon postignutih dogovora, predstavnici hrvatskih umirovljenika planiraju i promjenu formule za polugodišnje usklađivanje mirovina koju bi zamijenili s rastom bruto plaće. Dok se to ne učini, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći i dalje će se smanjivati, umjesto da raste do zadanih 50 posto.

Međutim, za rast mirovina do razine polovice prosječne plaće, država bi prema neslužbenim izračunima trebala izdvojiti dodatnih 3,5 milijardi kuna.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list

Aktualno

 • Traže se računovođe, profesori i volonteri Traže se računovođe, profesori i volonteri

  Djelatnike traže i Jadran Galenski laboratorij d.d. te Hrvatska radiotelevizija.

 • Vlada povećava jubilarne naknade koje je smanjila 2013. Vlada povećava jubilarne naknade koje je smanjila 2013.

  Vlada zaposlenicima državnih i javnih službi vraća osnovicu za isplatu jubilarnih nagrada na 1.800 kuna i to sve zbog izgubljenih postupaka koje su protiv Vlade vodili sindikalci.

 • Milanovićeva vlada zapošljava više od 1200 ljudi Milanovićeva vlada zapošljava više od 1200 ljudi

  Vlada Zorana Milanovića u izbornoj 2015. godini zaposlit će više od 1200 ljudi. Evidentno je to iz Plana prijama u državnu službu u tijela državne uprave i stručne službe i urede Vlade RH za 2015. godinu koji je objavljen u Narodnim novinama.

 • Dodijeljene nagrade Zlatni indeks 2014 Dodijeljene nagrade Zlatni indeks 2014

  Na svečanoj ceremoniji održanoj u petak, 20. ožujka 2015. u Hrvatskom državnom arhivu, dodijeljene su nagrade "Zlatni indeks 2014" poduzećima koja su svojim angažmanom najviše pridonijela studentskoj zajednici u prethodnoj godini.

 • Javni sektor: Rezanje bruto plaća neizbježno? Javni sektor: Rezanje bruto plaća neizbježno?

  Mjere bi trebale biti predstavljene do sredine travnja, a osim sustavno razrađenih programa čiji bi se efekti trebali pokazati u sljedećim godinama od Milanovića se očekuje da ovogodišnji proračun sreže za približno dvije milijarde kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje