Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Osam najčešćih pogrešaka u životopisu

23.09.2008.

U životopisu je potrebno pravilno se izražavati te pokazati da znate pravila pisanja i gramatiku

Kvalitetno sastavljanje životopisa ključan je korak prema zaposlenju. Naime, sve svoje kvalitete morate prikazati na papiru, a iz toga se mora vidjeti da ste upravo vi jedan od najboljih potencijalnih zaposlenika kod budućeg poslodavca.

No, posloprimci nerijetko u životopisima rade greške. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta o tome što morate izbjegavati prilikom pisanja životopisa.

Gramatičke pogreške
Kao i u profesionalnom životu, u životopisu je također potrebno pravilno se izražavati i pokazati da znate pravila pisanja i gramatike. Stoga, nemojte dozvoliti niti najmanju pogrešku jer bi poslodavac mogao steći dojam o vama da ste "nepismena" ili brzopleta osoba.

Nedostatak osnovnih informacija
Nakon uvodnog dijela u kojem ste se predstavili, potrebno je napisati nekoliko redaka o svojim vještinama i znanjima. Budite objektivni i kratki. Navedite samo one vještine koje stvarno možete dokazati te nemojte ići previše u detalje.

Odaberite stil pisanja
Postoje tri osnovna stila pisanja životopisa: kronološki, funkcionalni i kombinirani. Kronološki je orijentiran na vaše radno iskustvo pa u prvi plan stavlja naglasak na profesionalni razvoj. Funkcionalni stil bazira se više na isticanju vještina, dok je kombinirani stil pisanja najbolji izbor pri traženju prvog zaposlenja. Na ovaj način ističete svoje dosadašnje iskustvo, ali istovremeno stavljate naglasak i na vještine koje ste stjecali tijekom školovanja.

Biti preopširni ili prekratki
Ne postoji savršen životopis jer osobe imaju različita radna iskustva i kvalifikacije. No ono što je važno je da u životopisu napišete osnovne informacije o vama te vašem radu i to na najviše dvije stranice. Osobe često rade pogreške pa u životopisu koriste skraćenice ili pak žele zadiviti poslodavca pa napišu kratku biografiju, što je pogrešno.

Isticati nebitne pojedinosti
Poslodavca ne zanima baš sve što ste radili u prošlosti. Stoga je važno da prije nego što napišete životopis pročitate što poslodavac traži od zaposlenika te da istaknete one vještine, znanja i kvalifikacije koje vas mogu izdvojiti pred ostalim kandidatima.

Ne napisati radno iskustvo
Ispod svakog radnog iskustva valja u natuknicama napisati što ste radili.

Nikada ne lažite
Iako pojedini posloprimci znaju navoditi lažne informacije o svom obrazovanju ili radnom iskustvu, budite svjesni kako vas ozbiljan poslodavac neće zaposliti bez kvalitetno odrađenog regrutacijskog procesa, što često može podrazumijevati i provjere vaših navoda, pa čak i preporuke vaših bivših profesora. (A.T.)

Izvor:
Monster

Upoznajte se pobliže s alatima u profesonalnoj selekciji i testirajte svoju osobnost kroz Upitnik osobnosti na MojPosao.

Razvoj karijere

 • Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija Za poslovni uspjeh bitna je emocionalna inteligencija

  Sve donedavno vladalo je uvjerenje da je kvocijent inteligencije (IQ) vladar poslovnog svijeta. No, istraživanja pokazuju da 80% poslovnog uspjeha prvenstveno ovisi o emocionalnoj inteligenciji (EQ).

 • Dodijeljene stipendije za MBA programe  COTRUGLI Business School Dodijeljene stipendije za MBA programe COTRUGLI Business School

  Finalni dio selekcijskog procesa za šest stipendija za Executive MBA program i šest stipendija za MBA program na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi održao se za vikend, a poziv u finale je dobilo je 50 MBA i 80 Executive MBA kandidata.

 • Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije Zadnja prilika za prijave na MBA stipendije

  Rok za prijave na stipendije za međunarodno akreditirane MBA programe na COTRUGLI Business School je 15. travnja. Iskoristite zadnju priliku da osvojite jednu od 12 prestižnih stipendija na vodećoj poslovnoj školi u JI Europi!

 • Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije Nova prilika za osvajanje prestižne MBA stipendije

  Svi koji se do 15. travnja prijave na natječaj imaju prilike osvojiti stipendiju i postati dio nove generacije međunardono akreditiranog MBA programa na vodećoj poslovnoj školi u Jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School.

 • Kako tražiti preporuku? Kako tražiti preporuku?

  Pisanje preporuke u Hrvatskoj nije uvriježena praksa. Srećom, većina ljudi zna da preporuka postoji i da je, u pravilu, mora napisati vaš poslodavac. To je lakši dio priče, a sada prelazimo na teži. Kako nekoga zamoliti za preporuku?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje