Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Više od pola milijuna mirovina ispod 1300 kuna

Većina umirovljenika prima mirovinu u visini koja se u Europskoj uniji tretira granicom siromaštva

Matica umirovljenika Hrvatske upozorila je danas da je standard umirovljenika drastično pao, ističući da čak 548.000 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od samo 1.278 kuna.

To znači da više od polovice umirovljenika prima mirovine s kojima je teško preživljavati, rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Matice Josip Vincek.

Matica traži da se mirovine počnu usklađivati s rastom plaća i da se ukine tzv. švicarska formula usklađivanja mirovina zbog koje su danas, ističu, mirovine manje i do 10,25 posto.

Analiza kretanja prosječnih mirovina pokazala je da gotovo 80 posto umirovljenika ili njih 850.000 prima mirovinu koja iznosi tek 1.693 kune, što se u Europskoj uniji tretira granicom siromaštva. Zabrinjavajući je podatak također da u Hrvatskoj oko 170.000 umirovljenika ili 16 posto prima mirovine od 543 kune, a blizu 300.000 ili 20 posto umirovljenika prima mirovine od 854 kune.

Oko 40 posto prosječne plaće
Istodobno analiza mirovina pokazala je da više od 20 posto umirovljenika ima prosječnu mirovinu od 4.000 kuna dok prosječna mirovina svih umirovljenika koji primaju mirovinu po Općem zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 2.169 kuna, ističe Matica.

Tražeći ukidanje tzv. švicarske formule usklađivanja mirovina, Matica naglašava da su mirovine pale na oko 40 posto prosječne plaće. To je na samom dnu Europe, upozrava Matica, koja traži hitno utvrđivanje politike rasta mirovina kako bi one dostigle barem 50 posto prosječne plaće.

Dovoljno za 47 posto životnih troškova
Matica pritom podsjeća da je Hrvatska stranka umirovljenika u prošlom mandatu potpisala s HDZ-om sporazum po kojemu bi mirovine trebale doći na razinu od 50 posto prosječne plaće i u konačnici 70 posto.

Svoje zahtjeve za zaustavljanjem osiromašenja umirovljenika Matica će uputiti Vladi. Napominju da zbog gospodarske situacije možda nije zgodno otvarati ta pitanja, ali da moraju jer su se, kažu, i drugi poput javnih službenika i seljaka koji su u povoljnijoj situaciji, izborili za svoje zahtjeve.

S prosječnom mirovinom od 2.169 kuna dvoje umirovljenika može podmiriti samo 59,54 posto troškova života. S mirovinom od 1.693 kune dvoje umirovljenika može podmiriti 47 posto troškova života, a takve mirovine prima 70 posto umirovljenika, istaknula je Matica umirovljenika. (Hina)

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje