Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Više od pola milijuna mirovina ispod 1300 kuna

24.06.2009.

Većina umirovljenika prima mirovinu u visini koja se u Europskoj uniji tretira granicom siromaštva

Matica umirovljenika Hrvatske upozorila je danas da je standard umirovljenika drastično pao, ističući da čak 548.000 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od samo 1.278 kuna.

To znači da više od polovice umirovljenika prima mirovine s kojima je teško preživljavati, rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Matice Josip Vincek.

Matica traži da se mirovine počnu usklađivati s rastom plaća i da se ukine tzv. švicarska formula usklađivanja mirovina zbog koje su danas, ističu, mirovine manje i do 10,25 posto.

Analiza kretanja prosječnih mirovina pokazala je da gotovo 80 posto umirovljenika ili njih 850.000 prima mirovinu koja iznosi tek 1.693 kune, što se u Europskoj uniji tretira granicom siromaštva. Zabrinjavajući je podatak također da u Hrvatskoj oko 170.000 umirovljenika ili 16 posto prima mirovine od 543 kune, a blizu 300.000 ili 20 posto umirovljenika prima mirovine od 854 kune.

Oko 40 posto prosječne plaće
Istodobno analiza mirovina pokazala je da više od 20 posto umirovljenika ima prosječnu mirovinu od 4.000 kuna dok prosječna mirovina svih umirovljenika koji primaju mirovinu po Općem zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 2.169 kuna, ističe Matica.

Tražeći ukidanje tzv. švicarske formule usklađivanja mirovina, Matica naglašava da su mirovine pale na oko 40 posto prosječne plaće. To je na samom dnu Europe, upozrava Matica, koja traži hitno utvrđivanje politike rasta mirovina kako bi one dostigle barem 50 posto prosječne plaće.

Dovoljno za 47 posto životnih troškova
Matica pritom podsjeća da je Hrvatska stranka umirovljenika u prošlom mandatu potpisala s HDZ-om sporazum po kojemu bi mirovine trebale doći na razinu od 50 posto prosječne plaće i u konačnici 70 posto.

Svoje zahtjeve za zaustavljanjem osiromašenja umirovljenika Matica će uputiti Vladi. Napominju da zbog gospodarske situacije možda nije zgodno otvarati ta pitanja, ali da moraju jer su se, kažu, i drugi poput javnih službenika i seljaka koji su u povoljnijoj situaciji, izborili za svoje zahtjeve.

S prosječnom mirovinom od 2.169 kuna dvoje umirovljenika može podmiriti samo 59,54 posto troškova života. S mirovinom od 1.693 kune dvoje umirovljenika može podmiriti 47 posto troškova života, a takve mirovine prima 70 posto umirovljenika, istaknula je Matica umirovljenika. (Hina)

Aktualno

 • Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.? Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.?

  S prvim danom 2015. godine na snagu stupa nekoliko izmjena u poreznom sustavu Hrvatsku, poput izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem kojih građani mogu računati na nešto više plaće, ali će po prvi put platiti i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju, dok poduzetnike očekuju promjene u oporezivanju dobiti te u plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV).

 • Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete

  Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

 • Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima

  Ini je 19. prosinca 2014. svečano uručen certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je u ime kompanije primila Vladimira Senčar Perkov, direktorica Inina Sektora upravljanja ljudskim resursima.

 • Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje

  Hrvatskoj je iz proračuna EU-a odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućem petogodišnjem razdoblju.

 • 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine

  U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika, portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju 'blagdanskih nagrada'.

Mislite da ste plaćeni premalo? Provjerite prosjek za svoje zanimanje!
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje