Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Molim, ne ignorirajte moj životopis!

05.01.2012.

Dobro pogledajte svoj životopis. Kome ste ga namijenili – tko spada u vašu ‘ciljanu publiku’? Koga pokušavate zadiviti?

Molim, ne ignorirajte moj životopis!

Životopis ne pišemo kako bismo fascinirali sebe ili ’stručnjaka’ kojem će taj životopis u jednom trenutku proći kroz ruke. Pišemo ga kako bismo zadivili potencijalnog poslodavca.

Teorija je jedno, a praksa drugo

Sigurni ste da svaki poslodavac želi pronaći najboljeg mogućeg kandidata za otvoreno radno mjesto. Uvjereni ste da će uspješno iščitati sve važne stavke vašeg životopisa i da će njegova koncentracija biti usmjerena na pomno birane i podcrtane riječi, impresivne brojke i rezultate. U idealnim uvjetima tako bi trebalo biti, ali nije.

Faktori koji će 'presuditi' vašem životopisu

Hoće li neki životopis ‘zapet za oko’ poslodavcu, dobrim dijelom ovisi i o psihološkim faktorima. Imajte ih na umu prilikom pisanja/prilagođavanja svog životopisa:

1) "Ajme, koliko prijava!"

Čitatelji životopis uglavnom su umorni, zatrpani poslom i relativno zlovoljni. Na stolu ih čeka par stotina životopisa koje treba pročitati, a to ne spada u opis poslova koji se dodatno plaćaju. 

U stisci s vremenom moraju čitati ‘sve i svašta’ pa su više ’rezignirani’ nego ‘ushićeni’. Čitanje životopisa odvlači ih od drugih 'pametnih' poslova.

2) “Priprema, pozor...start!”

U pravilu, nitko ne čita životopise u cijelosti prilikom prve selekcije. Prosječan vijek životopisa u rukama čitatelja iznosi 20 sekundi. Ili manje.

Čitatelje obično zanimaju nazivi bivših poslova i vaš stupanj obrazovanja. Ako to nije dovoljno jasno istaknuto ili atraktivno - prelaze na drugi životopis.  

Postoje i oni koji će u životopisu prvo potražiti ‘mane’ (npr. pauze između dva posla), posebne vještine ili koliko ste dugo radili kod jednog poslodavca.  

3) “Ok, u smeće i s ovim.”

Što biste učinili da imate 300 životopisa, a morate izdvojiti njih 10? Za to imate točno 1 sat. Po kojim biste kriterijima vi odradili brzu selekciju?...Upravo tako: pod pretpostavkom da nemate namjeru detaljno pročitati svaki životopis, ovo nije nemoguća misija.

Tipičan čitatelj životopisa ima jedan cilj: čim prije izdvojiti par zanimljivih životopisa. Tako će jedan odbaciti tekstove samo na temelju vizualnog dojma (ne sviđa mu se izgled, veličina slova i sl.) Drugi će čitati životopise, ali ne i zamolbe (ili obrnuto).

Nijedan nema namjeru otvarati 'zip' datoteke ili desetak privitaka.  

4)  “Da, naravno...”

Čitatelji životopisa su mudri, ali i skeptični ljudi. Znaju da se polovica sadržaja prosječnog životopisa sastoji od neistine, pretjerivanja, uljepšavanja i raznih trikova i takve pokušaje ‘skeniraju’ u sekundi.

Sjećate li se školskih dana, kad bi vam profesor postavio pitanje na koje pokušavate  ‘smuljati’ odgovor? Niste ga uspjeli zavarati (čak i onda kada ste mislili da jeste - niste, samo je bio previše umoran da bi vam to i rekao). S poslodavcima je jednako – brzo otkrivaju ’muljaže’ – izbjegavajte ih.

5) “Dobro, ok...wow...delete!”

Nisu fascinirani vašim opisom poslova. Glagoli ih ne zanimaju (iako bi to bilo za očekivati s obzirom da glagol podrazumijeva ‘rad’, ‘akciju’ i sl.)

Brojevi. Ne pretjerujte s datumima i brojevima – nitko vas neće shvatiti ozbiljno, a očekivani ‘stupanj fasciniranosti’ će izostati.

6) “Baš lijepo...Sljedeći?”

Nažalost, malo tko je zainteresiran za vaše osobne želje, snove, privatne i profesionalne ciljeve. Zanima ih samo – kako možete unaprijediti njihovo poslovanje, riješiti aktualne probleme i dostići zadane ciljeve? Ako ste vi rješenje za njihove probleme – zaposlit će vas.

Čini se kako ne obraćaju pažnju na sve one kvalitete i vještine koje ste istaknuli u životopisu. To je zato jer se u većini životopisa takav sadržaj krije negdje u sredini teksta. Istaknite svoje kvalitete na vidljivom mjestu – to su početak ili kraj životopisa.

7) “Ima vremena...”

Nekim poslodavcima naprosto se ne žuri sa zapošljavanjem. Čak i ako ste im se svidjeli, neće se žuriti s povratnom informacijom.

Kada sastavljate životopis imajte na umu ove natuknice. Istaknite ono što čitatelj želi vidjeti ili smatra važnim. Ako postoji nešto vi smatrate važnim - naglasite to (vizualno izdvojite, posebno označite, ali nemojte pretjerivati). Ako sve ovo imate na umu, raste mogućnost da će netko pročitati vaš životopis. (M.M.)

Izvor: New Grad Life

Prijava za posao

 • Kako biti najbolji kandidat? Kako biti najbolji kandidat?

  Uzbuđeni ste jer ste naišli na oglas koji vam se sviđa? Pokažite to!

 • 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua 5 stvari koje je dobro napraviti nakon intervjua

  Najveći dio posla je iza vas, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti nakon razgovora za posao i koji će vas dodatno približiti željenom poslu.

 • 10 načina kako osvježiti stare životopise 10 načina kako osvježiti stare životopise

  Ljudi koji već dulje vrijeme traže posao vjerojatno su svoje životopise izbruslili do savršenstva. Zato je ovaj savjet prvenstveno namijenjen onima koji su nedavno ostali bez posla i sada se, nakon dugo godina, suočavaju s novom potragom.

 • Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao Teška i neobična pitanja koja šefovi postavljaju na razgovoru za posao

  Pitanja za intervju imaju svi. Naravno, svi žele imati i najbolja pitanja. Izvršni direktori iz različitih industrija odlučili otkriti svoja najdraža pitanja na razgovoru za posao i što im ta pitanja otkrivaju o kandidatima.

 • Životopis za posao u inozemstvu Životopis za posao u inozemstvu

  Znate li da Grci vole detaljne životopise na nekoliko stranica, Njemci žele kronološki sažeti CV bez hobija ali zato uz potpisanu fotografiju dok Amerikanci i Englezi izbjegavaju sve podatke na temelju kojih se može diskriminirati?

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje