Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Visoko obrazovani kadar odlazi u Dohu i Dubai

31.01.2012.

Na portalu MojPosao u 2011. godini objavljeno je preko 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31% više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

Visoko obrazovani kadar odlazi u Dohu i Dubai

Porast broja oglasa za radna mjesta unutar Hrvatske trend je koji se nastavlja i na oglase iz inozemstva. Na portalu MojPosao u 2011. godini objavljeno je preko 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31% više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

No što učiniti kada kao poslodavac trebate objaviti oglas u nekoj stranoj zemlji?

Od 2007. godine MojPosao je član 'The Network' grupacije – najveće svjetske online regrutacijske mreže koja obuhvaća portale za oglašavanje poslova u više od 120 zemalja svijeta i jedini je hrvatski portal za zapošljavanje koji svojim klijentima omogućava  pronalazak talentiranih kadrova u cijelom svijetu. MojPosao strateški je povezan s vodećim portalima za zapošljavanje u regiji čime je omogućen pregled aktualnih natječaja iz susjednih zemlja te jednostavan proces objave oglasa za poslodavce.

Najtraženija visoka stručna sprema s prosječno 3 godine i 8 mjeseci iskustva

Kada je riječ o oglasima za poslove u inozemstvu objavljenim na portalu MojPosao tijekom 2011., više od polovice oglasa odnosilo se na zemlje Europske Unije (58%), najvećim dijelom na Njemačku i Austriju. Izvan Europske unije najviše je objavljenih natječaja bilo za rad u dalekim zemljama - Dohi i Dubaiju.

Za rad u inozemstvu najtraženiji su bili programeri, inženjeri i elektroinstalateri. Prema kategorijama zanimanja najveća je potražnja zabilježena u:

 •  Strojarstvu i brodogradnji - 22%
 • IT-u i telekomunikacijama - 21%
 • Elektrotehnici - 15%

S obzirom na vrstu zaposlenja, objavljeno je ukupno 75% oglasa za stalno zaposlenje, 39% za rad na određeno, a 8% za honorarni rad.

Najtraženija radna snaga bili su zaposlenici s visokom stručnom spremom na koju se odnosila većina oglasa (43%). Djelatnici s višom stručnom spremom traženi su u 16%, a oni sa srednjom u 18% oglasa.

U objavljenim natječajima radno iskustvo je najtraženiji uvjet za rad u inozemstvu (navedeno je u 53% oglasa). Slijedi poznavanje stranih jezika, koje su poslodavci tražili u 85% oglasa. Najtraženiji strani jezik bio je engleski (83%), a slijedi njemački  kojeg se u različitim stupnjevima poznavanja tražilo u 15% oglasa.

Zanimljivo je da su strani poslodavci od kandidata prosječno očekivali 3 godine i 8 mjeseci radnog iskustva što je za čak godinu dana više nego obično (2 godine i 11 mjeseci radnog iskustva). 

Objave za medije

 • Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege

  Plaća je bitna, ali nije i jedini faktor koji utječe na zadovoljstvo poslom. Portal MojPosao proveo je anketu na više od 1000 ispitanika i istražio što nam je najvažnije na radnom mjestu (osim plaće).

 • Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013. Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013.

  U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.400 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja oglasa za 14%.

 • Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu

  Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

 • 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem

  Imamo li dovoljno dana godišnjeg odmora, kako ga koristimo te uspijemo li 'napuniti' baterije, istražio je portal MojPosao na više od 400 ispitanika.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje