Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Visoko obrazovani kadar odlazi u Dohu i Dubai

31.01.2012.

Na portalu MojPosao u 2011. godini objavljeno je preko 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31% više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

Visoko obrazovani kadar odlazi u Dohu i Dubai

Porast broja oglasa za radna mjesta unutar Hrvatske trend je koji se nastavlja i na oglase iz inozemstva. Na portalu MojPosao u 2011. godini objavljeno je preko 348 natječaja za radna mjesta u inozemstvu, što je čak 31% više oglasa u odnosu na 2010. godinu.

No što učiniti kada kao poslodavac trebate objaviti oglas u nekoj stranoj zemlji?

Od 2007. godine MojPosao je član 'The Network' grupacije – najveće svjetske online regrutacijske mreže koja obuhvaća portale za oglašavanje poslova u više od 120 zemalja svijeta i jedini je hrvatski portal za zapošljavanje koji svojim klijentima omogućava  pronalazak talentiranih kadrova u cijelom svijetu. MojPosao strateški je povezan s vodećim portalima za zapošljavanje u regiji čime je omogućen pregled aktualnih natječaja iz susjednih zemlja te jednostavan proces objave oglasa za poslodavce.

Najtraženija visoka stručna sprema s prosječno 3 godine i 8 mjeseci iskustva

Kada je riječ o oglasima za poslove u inozemstvu objavljenim na portalu MojPosao tijekom 2011., više od polovice oglasa odnosilo se na zemlje Europske Unije (58%), najvećim dijelom na Njemačku i Austriju. Izvan Europske unije najviše je objavljenih natječaja bilo za rad u dalekim zemljama - Dohi i Dubaiju.

Za rad u inozemstvu najtraženiji su bili programeri, inženjeri i elektroinstalateri. Prema kategorijama zanimanja najveća je potražnja zabilježena u:

 •  Strojarstvu i brodogradnji - 22%
 • IT-u i telekomunikacijama - 21%
 • Elektrotehnici - 15%

S obzirom na vrstu zaposlenja, objavljeno je ukupno 75% oglasa za stalno zaposlenje, 39% za rad na određeno, a 8% za honorarni rad.

Najtraženija radna snaga bili su zaposlenici s visokom stručnom spremom na koju se odnosila većina oglasa (43%). Djelatnici s višom stručnom spremom traženi su u 16%, a oni sa srednjom u 18% oglasa.

U objavljenim natječajima radno iskustvo je najtraženiji uvjet za rad u inozemstvu (navedeno je u 53% oglasa). Slijedi poznavanje stranih jezika, koje su poslodavci tražili u 85% oglasa. Najtraženiji strani jezik bio je engleski (83%), a slijedi njemački  kojeg se u različitim stupnjevima poznavanja tražilo u 15% oglasa.

Zanimljivo je da su strani poslodavci od kandidata prosječno očekivali 3 godine i 8 mjeseci radnog iskustva što je za čak godinu dana više nego obično (2 godine i 11 mjeseci radnog iskustva). 

Objave za medije

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

  Najtraženija zanimanja u 2014. bila su: konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona.

 • Novogodišnja odluka za 52% ispitanika: potražiti (bolji) posao Novogodišnja odluka za 52% ispitanika: potražiti (bolji) posao

  Kakve novogodišnje odluke donosimo i u kojoj ih se mjeri držimo, istražio je portal MojPosao na više od 300 ispitanika.

 • 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine

  U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika, portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju 'blagdanskih nagrada'.

 • 56% građana podržava oprost duga socijalno ugroženima 56% građana podržava oprost duga socijalno ugroženima

  S početkom 2015. u praksi bi trebala zaživjeti mjera oprosta duga prema državi, državnim tvrtkama, bankama i teleoperaterima za socijalno ugrožene građane koji duguju do 25.000 kuna. Što građani misle o tome istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 850 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje