Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Poticaji za poslodavce koji zapošljavaju mlade bez iskustva uskoro bez HZZ-a

01.02.2012.

Mladi koji se prvi put zapošljavaju uskoro neće morati biti službeno nezaposleni da bi njihovi poslodavci dobili povlasticu. Drugim riječima, imaju više šanse za zapošljavanje jer je poslodavcima put do dodatnog novca znatno lakši.

Poticaji za poslodavce koji zapošljavaju mlade bez iskustva uskoro bez HZZ-a

Poticaji koje su poslodavci do sada ostvarivali kada bi zaposlili mladu osobu bez prethodnog radnog iskustva, koji su se do sada ostvarivali isključivo preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i uz uvjet da je osoba prethodno bila prijavljena u evidenciji nezaposlenih, ubuduće neće biti vezani uz tu obavezu.

Poslodavci koji žele zaposliti mlade bez iskustva ne moraju ih tražiti na Zavodu

Još se čeka razrada novih mjera aktivne politike zapohttp://www.moj-posao.net/HR/Admin/Article/New/šljavanja, u sklopu kojih bi novi model isplate poticaja trebao biti definiran, no očekuje se da bi se oni ubuduće ostvarivali preko Ministarstva, piše Marijana Matković na portalu Jasam.

Naime, mnogi mladi ljudi koji su s fakulteta krenuli u potragu za poslom nisu se niti prijavljivali na Zavod za zapošljavanje. Većina njih od toga odustaje jer iz iskustva vršnjaka čuju da im Zavod mjesecima nije ponudio razgovor za odgovarajući posao, a prijava im nije neophodna da bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje, kao ni druge olakšice.

No, kada bi sami uspjeli pronaći poslodavca koji ih želi zaposliti barem na probni rok, najčešće upravo zahvaljujući poticajima koje temeljem toga može ostvariti, morali bi se prijaviti Zavodu da bi ih poslodavac mogao ostvariti.

I dalje će se moći dobiti poticaji za mlade neiskusne zaposlenike, ali na jednostavniji način

Na taj se način stvarala nepotrebna obaveza za tu instituciju, bezrazložno i nakratko povećavao broj nezaposlenih, a da za tim zapravo nema potrebe, pojašnjava ministar rada Mirando Mrsić. Zbog toga će se sustav ostvarivanja tih poticaja pojednostaviti, prije svega zato da bi mladi tu mjeru u razgovoru s poslodavcima mogli koristiti kao svoju prednost, ističu u Ministarstvu.

Do sada su poslodavci mogli ostvariti poticaj, odnosno nadoknadu dijela plaće koja se isplaćuje radniku bez prethodnog radnog iskustva (uglavnom doprinosa), a slične se najave mogu ćuti i za nove mjere aktivne politike zapošljavanja.

Izvor: Jasam

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje