Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

35 tisuća nezaposlenih moglo bi dobiti posao uz pomoć poticaja

07.03.2012.

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža dobivaju 9 700 do 31 000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina predviđeni su poticaji od 11 000 do 36 000 kuna. Država poziva tvrtke na zapošljavanje kritičnih skupina.

35 tisuća nezaposlenih moglo bi dobiti posao uz pomoć poticaja

Hrvatski zavod za zapošljavanje odredio je poticaje i mjere za 2012. godinu, koje uključuju financijske potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te potpore za provedbu javnih radova.

Potpore za poslodavce i do 36 tisuća kuna

Potpore za zapošljavanje odnose se na mlade osobe bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlene osobe koje su u evidenciji duže od 12 mjeseci, osobe iznad 50 godina života, osobe s invaliditetom i posebne skupine nezaposlenih, kao što su branitelji, roditelji četiri i više malodobne djece, samohrani roditelji, liječeni ovisnici i drugi.

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža mogu dobiti od 9 700 do 31 000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina predviđeni su poticaji od 11 000 do 36 000 kuna.

Mjere pomažu nezaposlenim, ali ne otvaraju nova radna mjesta

Teo Matković, docent na Pravnom fakultetu, mišljenja je kako su mjere postavljene 'preširoko', ali kako povećavaju šanse pri zapošljavanju. "Mjere aktivne politike zapošljavanja ne smanjuju znatnije opću nezaposlenost, čak ni kada se odvaja i desetak puta više sredstava nego što mi trenutačno činimo.

Mjere mogu pomoći nekim nezaposlenima da postanu zapošljiviji, da ne odustaju od traganja za poslom i da ih poslodavci uzmu u obzir pri zapošljavanju. Mjere ne otvaraju nova radna mjesta, nego tek izjednačavaju šanse nezaposlenima", rekao je Matković. Dodaje kao se znatan dio subvencioniranih nakon isteka potpore vraća u nezaposlenost.

Ove mjere u primjeni su od 2006., samo se ulaže više novca

Na burzi nezaposlenih evidentirano je 340 000 osoba, 25 000 više nego lani. Očekuje se kako će ove godine Hrvatska izgubiti još oko 50 000 radnih mjesta. Mjere koje pokreće HZZ, uz neke sitne preinake, u primjeni su od 2006. godine.

Država je ove godine u mjere uložila 350 milijuna kuna, 60 više nego lani. Predviđa se kako bi poticaje iz proračuna za zapošljavanje, edukaciju, usavršavanje trebalo dobiti oko 35 000 osoba, a najviše osoba će koristiti mogućnost stručnog usavršavanja. (M.D.)

Izvor: Večernji list

Aktualno

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

 • Popis najtraženijih poslova u Europi Popis najtraženijih poslova u Europi

  Njemačka uvjetnu bruto zaradu za useljenike smanjila na 44.000 € godišnje.

 • Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću Nakon objave 'liste srama' 2.525 radnika dobilo plaću

  Od 17. srpnja okončani su inspekcijski nadzori kod devet poslodavaca, a protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba podneseni su optužni prijedlozi prekršajnim sudovima jer radnicima nisu isplatili minimalac u propisanom roku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje