Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

35 tisuća nezaposlenih moglo bi dobiti posao uz pomoć poticaja

07.03.2012.

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža dobivaju 9 700 do 31 000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina predviđeni su poticaji od 11 000 do 36 000 kuna. Država poziva tvrtke na zapošljavanje kritičnih skupina.

35 tisuća nezaposlenih moglo bi dobiti posao uz pomoć poticaja

Hrvatski zavod za zapošljavanje odredio je poticaje i mjere za 2012. godinu, koje uključuju financijske potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te potpore za provedbu javnih radova.

Potpore za poslodavce i do 36 tisuća kuna

Potpore za zapošljavanje odnose se na mlade osobe bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlene osobe koje su u evidenciji duže od 12 mjeseci, osobe iznad 50 godina života, osobe s invaliditetom i posebne skupine nezaposlenih, kao što su branitelji, roditelji četiri i više malodobne djece, samohrani roditelji, liječeni ovisnici i drugi.

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža mogu dobiti od 9 700 do 31 000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina predviđeni su poticaji od 11 000 do 36 000 kuna.

Mjere pomažu nezaposlenim, ali ne otvaraju nova radna mjesta

Teo Matković, docent na Pravnom fakultetu, mišljenja je kako su mjere postavljene 'preširoko', ali kako povećavaju šanse pri zapošljavanju. "Mjere aktivne politike zapošljavanja ne smanjuju znatnije opću nezaposlenost, čak ni kada se odvaja i desetak puta više sredstava nego što mi trenutačno činimo.

Mjere mogu pomoći nekim nezaposlenima da postanu zapošljiviji, da ne odustaju od traganja za poslom i da ih poslodavci uzmu u obzir pri zapošljavanju. Mjere ne otvaraju nova radna mjesta, nego tek izjednačavaju šanse nezaposlenima", rekao je Matković. Dodaje kao se znatan dio subvencioniranih nakon isteka potpore vraća u nezaposlenost.

Ove mjere u primjeni su od 2006., samo se ulaže više novca

Na burzi nezaposlenih evidentirano je 340 000 osoba, 25 000 više nego lani. Očekuje se kako će ove godine Hrvatska izgubiti još oko 50 000 radnih mjesta. Mjere koje pokreće HZZ, uz neke sitne preinake, u primjeni su od 2006. godine.

Država je ove godine u mjere uložila 350 milijuna kuna, 60 više nego lani. Predviđa se kako bi poticaje iz proračuna za zapošljavanje, edukaciju, usavršavanje trebalo dobiti oko 35 000 osoba, a najviše osoba će koristiti mogućnost stručnog usavršavanja. (M.D.)

Izvor: Večernji list

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje