Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

35 tisuća nezaposlenih moglo bi dobiti posao uz pomoć poticaja

07.03.2012.

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža dobivaju 9 700 do 31 000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina predviđeni su poticaji od 11 000 do 36 000 kuna. Država poziva tvrtke na zapošljavanje kritičnih skupina.

35 tisuća nezaposlenih moglo bi dobiti posao uz pomoć poticaja

Hrvatski zavod za zapošljavanje odredio je poticaje i mjere za 2012. godinu, koje uključuju financijske potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, potpore za usavršavanje, obrazovanje nezaposlenih i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa te potpore za provedbu javnih radova.

Potpore za poslodavce i do 36 tisuća kuna

Potpore za zapošljavanje odnose se na mlade osobe bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlene osobe koje su u evidenciji duže od 12 mjeseci, osobe iznad 50 godina života, osobe s invaliditetom i posebne skupine nezaposlenih, kao što su branitelji, roditelji četiri i više malodobne djece, samohrani roditelji, liječeni ovisnici i drugi.

Tvrtke koje zaposle mlade bez radnog staža mogu dobiti od 9 700 do 31 000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina predviđeni su poticaji od 11 000 do 36 000 kuna.

Mjere pomažu nezaposlenim, ali ne otvaraju nova radna mjesta

Teo Matković, docent na Pravnom fakultetu, mišljenja je kako su mjere postavljene 'preširoko', ali kako povećavaju šanse pri zapošljavanju. "Mjere aktivne politike zapošljavanja ne smanjuju znatnije opću nezaposlenost, čak ni kada se odvaja i desetak puta više sredstava nego što mi trenutačno činimo.

Mjere mogu pomoći nekim nezaposlenima da postanu zapošljiviji, da ne odustaju od traganja za poslom i da ih poslodavci uzmu u obzir pri zapošljavanju. Mjere ne otvaraju nova radna mjesta, nego tek izjednačavaju šanse nezaposlenima", rekao je Matković. Dodaje kao se znatan dio subvencioniranih nakon isteka potpore vraća u nezaposlenost.

Ove mjere u primjeni su od 2006., samo se ulaže više novca

Na burzi nezaposlenih evidentirano je 340 000 osoba, 25 000 više nego lani. Očekuje se kako će ove godine Hrvatska izgubiti još oko 50 000 radnih mjesta. Mjere koje pokreće HZZ, uz neke sitne preinake, u primjeni su od 2006. godine.

Država je ove godine u mjere uložila 350 milijuna kuna, 60 više nego lani. Predviđa se kako bi poticaje iz proračuna za zapošljavanje, edukaciju, usavršavanje trebalo dobiti oko 35 000 osoba, a najviše osoba će koristiti mogućnost stručnog usavršavanja. (M.D.)

Izvor: Večernji list

Aktualno

 • Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku Ove godine čak 18 tisuća hrvatskih radnika otišlo u Njemačku

  Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji oko 24.000 stručnih radnika dobilo je radne dozvole za rad u Njemačkoj, navodi se u priopćenju Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj (KWVD) na čiji je poziv u petak održan skup o gospodarskoj suradnji između Hessena i Hrvatske na Frankfurtskoj burzi

 • Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.? Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.?

  S prvim danom 2015. godine na snagu stupa nekoliko izmjena u poreznom sustavu Hrvatsku, poput izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem kojih građani mogu računati na nešto više plaće, ali će po prvi put platiti i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju, dok poduzetnike očekuju promjene u oporezivanju dobiti te u plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV).

 • Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete

  Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

 • Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima Četvrtu godinu zaredom INA dobila priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima

  Ini je 19. prosinca 2014. svečano uručen certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je u ime kompanije primila Vladimira Senčar Perkov, direktorica Inina Sektora upravljanja ljudskim resursima.

 • Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje

  Hrvatskoj je iz proračuna EU-a odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućem petogodišnjem razdoblju.

Potraži odgovor na pitanje: Kolika je plaća?
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje