Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Hrvati za ratu kredita daju više od polovice plaće

13.03.2012.

Čak 77,66% građana daje više od polovice, a nerijetko i cijelu plaću za otplatu kredita, pokazalo je istraživanje Udruge Franak.

Hrvati za ratu kredita daju više od polovice plaće

Istraživanje je na više od 1300 ispitanika provela dr.sc. Petra Rodik, članica upravnog odbora udruge. Rezultati su pokazali da najviše ispitanika (33,4%) na kredit izdvaja 50 do 75% primanja.  Njih 21,97% na ratu kredita troši 75 do 100% primanja, a u slučaju 10,26% dužnika kredit premašuje njihovu mjesečnu plaću.

Podaci su posebno alarmatni kada se uzme u obzir da je rata bila veća od plaće barem jednom u više od trećine dužnika (34%). Da se danas zadužuju, kreditno bi bilo nesposobno svih 77% dužnika, s obzirom na to da iznos rate uglavnom ne smije prelaziti trećinu prihoda. U međuvremenu tim su građanima prihodi pali  ili im je rata kredita rasla ili su kedit podigli sa sudužnicima. 

Posebno je teško onim građanima koji imaju kredit s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Za više od polovice njih (51,7%) koji imaju stambeni kedit, rata je rasla od 1.000 do 2.000 kuna, a povećanje veće od 2.000 kuna zabilježeno je u 31,9% slučajeva. 

Gotovo trećina ispitanika koji otplaćuju kredit u 'švicarcima' tvrdi da pri podizanju kredita nisu mogli birati banku ni valutu kredita, jer je to najčešć uvjetovao poslodavac ili investitor. Računajući na to da su posrijedi rizični krediti, banke su već tada mogle pretpostaviti da će im takvi klijenti biti potencijalni generator loših kredita, ali i mogući socijalni problem. Udruga Franak banke je stoga pozvala da snize kamate, Hrvatsku narodnu banku na bolji nadzor, a Vladu da hitno donese Zakon o osobnom bankrotu i tako spriječi ovrhe.

Izvor: Večernji list, tiskano izdanje 

 

Aktualno

 • Poštivanje zakona jamči povlašteni status? Poštivanje zakona jamči povlašteni status?

  Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić rekao je da u Vladi razmišljaju o objavi 'bijele liste' poduzetnika koji redovito ispunjavaju sve obveze prema državi.

 • Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić razjasnio je nesporazum s konferencije za novinare na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje