Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Hrvati za ratu kredita daju više od polovice plaće

13.03.2012.

Čak 77,66% građana daje više od polovice, a nerijetko i cijelu plaću za otplatu kredita, pokazalo je istraživanje Udruge Franak.

Hrvati za ratu kredita daju više od polovice plaće

Istraživanje je na više od 1300 ispitanika provela dr.sc. Petra Rodik, članica upravnog odbora udruge. Rezultati su pokazali da najviše ispitanika (33,4%) na kredit izdvaja 50 do 75% primanja.  Njih 21,97% na ratu kredita troši 75 do 100% primanja, a u slučaju 10,26% dužnika kredit premašuje njihovu mjesečnu plaću.

Podaci su posebno alarmatni kada se uzme u obzir da je rata bila veća od plaće barem jednom u više od trećine dužnika (34%). Da se danas zadužuju, kreditno bi bilo nesposobno svih 77% dužnika, s obzirom na to da iznos rate uglavnom ne smije prelaziti trećinu prihoda. U međuvremenu tim su građanima prihodi pali  ili im je rata kredita rasla ili su kedit podigli sa sudužnicima. 

Posebno je teško onim građanima koji imaju kredit s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Za više od polovice njih (51,7%) koji imaju stambeni kedit, rata je rasla od 1.000 do 2.000 kuna, a povećanje veće od 2.000 kuna zabilježeno je u 31,9% slučajeva. 

Gotovo trećina ispitanika koji otplaćuju kredit u 'švicarcima' tvrdi da pri podizanju kredita nisu mogli birati banku ni valutu kredita, jer je to najčešć uvjetovao poslodavac ili investitor. Računajući na to da su posrijedi rizični krediti, banke su već tada mogle pretpostaviti da će im takvi klijenti biti potencijalni generator loših kredita, ali i mogući socijalni problem. Udruga Franak banke je stoga pozvala da snize kamate, Hrvatsku narodnu banku na bolji nadzor, a Vladu da hitno donese Zakon o osobnom bankrotu i tako spriječi ovrhe.

Izvor: Večernji list, tiskano izdanje 

 

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje