Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Hrvati za ratu kredita daju više od polovice plaće

13.03.2012.

Čak 77,66% građana daje više od polovice, a nerijetko i cijelu plaću za otplatu kredita, pokazalo je istraživanje Udruge Franak.

Hrvati za ratu kredita daju više od polovice plaće

Istraživanje je na više od 1300 ispitanika provela dr.sc. Petra Rodik, članica upravnog odbora udruge. Rezultati su pokazali da najviše ispitanika (33,4%) na kredit izdvaja 50 do 75% primanja.  Njih 21,97% na ratu kredita troši 75 do 100% primanja, a u slučaju 10,26% dužnika kredit premašuje njihovu mjesečnu plaću.

Podaci su posebno alarmatni kada se uzme u obzir da je rata bila veća od plaće barem jednom u više od trećine dužnika (34%). Da se danas zadužuju, kreditno bi bilo nesposobno svih 77% dužnika, s obzirom na to da iznos rate uglavnom ne smije prelaziti trećinu prihoda. U međuvremenu tim su građanima prihodi pali  ili im je rata kredita rasla ili su kedit podigli sa sudužnicima. 

Posebno je teško onim građanima koji imaju kredit s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Za više od polovice njih (51,7%) koji imaju stambeni kedit, rata je rasla od 1.000 do 2.000 kuna, a povećanje veće od 2.000 kuna zabilježeno je u 31,9% slučajeva. 

Gotovo trećina ispitanika koji otplaćuju kredit u 'švicarcima' tvrdi da pri podizanju kredita nisu mogli birati banku ni valutu kredita, jer je to najčešć uvjetovao poslodavac ili investitor. Računajući na to da su posrijedi rizični krediti, banke su već tada mogle pretpostaviti da će im takvi klijenti biti potencijalni generator loših kredita, ali i mogući socijalni problem. Udruga Franak banke je stoga pozvala da snize kamate, Hrvatsku narodnu banku na bolji nadzor, a Vladu da hitno donese Zakon o osobnom bankrotu i tako spriječi ovrhe.

Izvor: Večernji list, tiskano izdanje 

 

Aktualno

 • Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.? Koje porezne promjene vas čekaju u 2015.?

  S prvim danom 2015. godine na snagu stupa nekoliko izmjena u poreznom sustavu Hrvatsku, poput izmjena u oporezivanju dohotka, temeljem kojih građani mogu računati na nešto više plaće, ali će po prvi put platiti i porez na dohodak koji ostvare od kamata na štednju, dok poduzetnike očekuju promjene u oporezivanju dobiti te u plaćanju poreza na dodanu vrijednost (PDV).

 • Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete Plan za uštedu: Državni službenici u mirovinu čim ispune sve uvjete

  Uvjete za punu starosnu mirovinu do kraja ove godine će ostvariti 1620 državnih i javnih službenika. Svi su oni mogli ostati raditi do 31. prosinca bez obzira kada su tijekom godine ispunili uvjete od 65 godina starosti i 15 godina staža.

 • Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje Hrvatskoj 1,8 milijardi eura za zapošljavanje

  Hrvatskoj je iz proračuna EU-a odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje i socijalno uključivanje u idućem petogodišnjem razdoblju.

 • 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine

  U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika, portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju 'blagdanskih nagrada'.

 • Postani stjuard/stjuardesa! Postani stjuard/stjuardesa!

  I vi možete letjeti! Ako je i vaš san oduvijek bio letenje, Croatia Airlines će vam pomoći da ga ostvarite.

Saznajte koliku plaću dobivaju drugi za posao koji i vi radite
MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje