Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

Većina ljudi prije (ili tijekom) razgovora za posao ima tremu. Da li bi telefonski ili video intervju ublažio nervozu pokušao je istražiti portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Rezultati su pokazali da većina ispitanika (83%), unatoč tremi, još uvijek preferira razgovor uživo jer smatraju da je neverbalna komunikacija važan dio interakcije. “Osobni dojam je ipak najjači” smatra jedan ispitanik, a drugi pojašnjava “Susret ‘licem u lice” još uvijek je najbolji način za prikazati se u najboljem svjetlu – stisak ruke, način govora i držanje govore više od samog životopisa.” Pojedini ispitanici upozoravaju da se tijekom telefonskog razgovora ili video intervjua mogu ‘iskriviti’ ili pogrešno shvatiti neke bitne informacije. “Uživo ću raditi, pa ću uživo i imati intervju” zaključuje jedan od ispitanika.

Osjetno manje ispitanika (9%) odabralo bi telefonski intervju za posao. Pod prednostima telefonskog intervjua ispitanici uglavnom navode manji nivo stresa, dostupnost te uštedu vremena i novca, osobito ako se radi o razgovoru za posao u drugom gradu. Telefonski intervju smanjuje opasnost od diskriminacije pa tako jedna ispitanica kaže “Debela sam pa je bolje da me poslodavac ne vidi” dok drugi ispitanik ističe da razgovor uživo ima više mana “Zato jer se previše važnosti daje stvarima poput: da li sam gledao sugovornika u oči ili obrve, da li sam kihnuo krivo, da li sam držao ruke kako treba i sl.”

Najmanje ispitanika (8%) odlučilo bi se za video-intervju putem interneta, a glavnu prednost video-intervjua vide u razgovorima za posao u drugom gradu. “Isto je kao i intervju uživo, a nema putnih troškova (novčanih i vremenskih)” smatra jedan od ispitanika. Kandidati ističu kako između razgovora za posao uživo i video-intervjua nema velike razlike, a jedan ispitanik zaključuje “To je nešto novo i vrijedilo bi pokušati.” 

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje