Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

16.07.2012.

Većina ljudi prije (ili tijekom) razgovora za posao ima tremu. Da li bi telefonski ili video intervju ublažio nervozu pokušao je istražiti portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

Rezultati su pokazali da većina ispitanika (83%), unatoč tremi, još uvijek preferira razgovor uživo jer smatraju da je neverbalna komunikacija važan dio interakcije. “Osobni dojam je ipak najjači” smatra jedan ispitanik, a drugi pojašnjava “Susret ‘licem u lice” još uvijek je najbolji način za prikazati se u najboljem svjetlu – stisak ruke, način govora i držanje govore više od samog životopisa.” Pojedini ispitanici upozoravaju da se tijekom telefonskog razgovora ili video intervjua mogu ‘iskriviti’ ili pogrešno shvatiti neke bitne informacije. “Uživo ću raditi, pa ću uživo i imati intervju” zaključuje jedan od ispitanika.

Osjetno manje ispitanika (9%) odabralo bi telefonski intervju za posao. Pod prednostima telefonskog intervjua ispitanici uglavnom navode manji nivo stresa, dostupnost te uštedu vremena i novca, osobito ako se radi o razgovoru za posao u drugom gradu. Telefonski intervju smanjuje opasnost od diskriminacije pa tako jedna ispitanica kaže “Debela sam pa je bolje da me poslodavac ne vidi” dok drugi ispitanik ističe da razgovor uživo ima više mana “Zato jer se previše važnosti daje stvarima poput: da li sam gledao sugovornika u oči ili obrve, da li sam kihnuo krivo, da li sam držao ruke kako treba i sl.”

Najmanje ispitanika (8%) odlučilo bi se za video-intervju putem interneta, a glavnu prednost video-intervjua vide u razgovorima za posao u drugom gradu. “Isto je kao i intervju uživo, a nema putnih troškova (novčanih i vremenskih)” smatra jedan od ispitanika. Kandidati ističu kako između razgovora za posao uživo i video-intervjua nema velike razlike, a jedan ispitanik zaključuje “To je nešto novo i vrijedilo bi pokušati.” 

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje