Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

16.07.2012.

Većina ljudi prije (ili tijekom) razgovora za posao ima tremu. Da li bi telefonski ili video intervju ublažio nervozu pokušao je istražiti portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

Rezultati su pokazali da većina ispitanika (83%), unatoč tremi, još uvijek preferira razgovor uživo jer smatraju da je neverbalna komunikacija važan dio interakcije. “Osobni dojam je ipak najjači” smatra jedan ispitanik, a drugi pojašnjava “Susret ‘licem u lice” još uvijek je najbolji način za prikazati se u najboljem svjetlu – stisak ruke, način govora i držanje govore više od samog životopisa.” Pojedini ispitanici upozoravaju da se tijekom telefonskog razgovora ili video intervjua mogu ‘iskriviti’ ili pogrešno shvatiti neke bitne informacije. “Uživo ću raditi, pa ću uživo i imati intervju” zaključuje jedan od ispitanika.

Osjetno manje ispitanika (9%) odabralo bi telefonski intervju za posao. Pod prednostima telefonskog intervjua ispitanici uglavnom navode manji nivo stresa, dostupnost te uštedu vremena i novca, osobito ako se radi o razgovoru za posao u drugom gradu. Telefonski intervju smanjuje opasnost od diskriminacije pa tako jedna ispitanica kaže “Debela sam pa je bolje da me poslodavac ne vidi” dok drugi ispitanik ističe da razgovor uživo ima više mana “Zato jer se previše važnosti daje stvarima poput: da li sam gledao sugovornika u oči ili obrve, da li sam kihnuo krivo, da li sam držao ruke kako treba i sl.”

Najmanje ispitanika (8%) odlučilo bi se za video-intervju putem interneta, a glavnu prednost video-intervjua vide u razgovorima za posao u drugom gradu. “Isto je kao i intervju uživo, a nema putnih troškova (novčanih i vremenskih)” smatra jedan od ispitanika. Kandidati ističu kako između razgovora za posao uživo i video-intervjua nema velike razlike, a jedan ispitanik zaključuje “To je nešto novo i vrijedilo bi pokušati.” 

Aktualno

 • Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu? Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu?

  Oko 40% svih IT rješenja i usluga u Republici Hrvatskoj izvrši se za potrebe države.

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje