Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

HZZ briše iz evidencije sve koji otvore ‘tvrtku za 10 kuna’

HZZ briše iz evidencije sve koji otvore ‘tvrtku za 10 kuna’

Osoba koja osniva tvrtku po modelu jednostavnog trgovačkog društva "za 10 kuna" ne može koristiti prava nezaposlene osobe.

Iako je novi poduzetnik bez prihoda, a tvrtka možda bez perspektive, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje su jasni - kada nezaposlena osoba osnuje trgovačko društvo u kojem ima više od 25% udjela, ne smatra se nezaposlenom osobom i prestaje se voditi u evidenciji nezaposlenih. U tom trenutku prestaje isplata novčane naknade, ako je osoba na nju imala pravo, poručuje HZZ.

Nezaposlenoj osobi koja ima pravo na novčanu naknadu može se, na njezin zahtjev, radi zapošljavanja u trgovačkom društvu u kojem ima najviše 25% vlasničkog udjela, isplatiti naknada u jednokratnom iznosu. Visina isplate ovisi o utvrđenom trajanju prava na naknadu. 

No, dugotrajno nezaposlene osobe koje žele otvoriti tvrtku mogu koristiti potpore za samozapošljavanje. One su namijenjene svim dugotrajno nezaposlenim osobama koje su na evidenciji duže od 6 mjeseci, bez obzira na radni staž i stupanj obrazovanja, a koje žele krenuti u poduzetništvo te pokrenuti vlastiti posao, otvoriti trgovačko društvo ili obrt. Prema sada važećim mjerama za obrtnikeje godišnji iznos potpore 18.614,40 kuna, a za trgovačka društava godišnja potpora je 24.198,72 kuna, kažu na Zavodu. 

HZZ će formirati timove za samozapošljavanje, a ostvarit će se suradnja i povezivanje svih dionika na lokalnom tržištu rada, prije svega s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom te se planira uspostaviti praćenje, savjetovanje i pružanje stručne pomoći u prvoj godini rada. 

"Ističemo da se pristupilo redefiniranju kriterija za korištenje postojećih mjera aktivne politike zapošljavanja, čime se produžuje primjena Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. do pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji", zaključuju u HZZ-u. 

Više o 'tvrtkama za 10 kuna' pročitajte ovdje

Izvor: Profitiraj.hr  

Aktualno

 • IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond IKEA zaposlenicima uplaćuje 108 milijuna eura u mirovinski fond

  U znak zahvalnosti za doprinos i vjernost zaposlenika u tvrtki IKEA, ali i drugima u sklopu IKEA Grupe koji svakodnevno doprinose ostvarenju poslovnih ciljeva, IKEA će uplatiti dodatnih 108 milijuna eura u poseban mirovinski fond za zaposlenike IKEA Grupe.

 • Zgrabi posao prije blagdana! Zgrabi posao prije blagdana!

  Traže se pravnici, financijaši, programeri i brojni drugi stručnjaci.

 • Vlada će povećati porodiljne naknade! Vlada će povećati porodiljne naknade!

  Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je kako će se dogodine porodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje.

 • Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal Najbolji poslodavci u 2016.: dm, Henkel i Deegeetal

  Na svečanoj dodjeli nagrada 'Najbolji poslodavac' dodijeljena su priznanja tvrtkama temeljem rezultata istraživanja koje je MojPosao proveo na više od 5.100 zaposlenika.

 • Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike Moderne edukacije oduševile zdravstvene djelatnike

  Novi ciklus modernih edukacija Bagatin Akademije započeo je ove subote, 26.11.2016. u hotelu Sheraton u Zagrebu. Službenom startu prisustvovao je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, gospodin Trpimir Goluža, koji je pred više od 100 prisutnih zdravstvenih djelatnika naglasio važnost učenja u hrvatskom zdravstvu, pružio potpunu podršku projektu i pozvao na sudjelovanje u ovom valu promjena.

 • Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna Vlada kreće u obračun s tvrtkama za 10 kuna

  Četvrtina jdoo-va je u sektoru trgovine na veliko, nema zaposlenih i ostvaruju višemilijunske prihode.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje