Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Press centar Partneri Objava oglasa Marketing | English
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Linić: Plaće više nećemo rezati, ali broj zaposlenih da!

21.09.2012.

Ministar financija Slavko Linić potvrdio je da slijedi 20.000 otkaza zaposlenih u javnom i državnom sektoru.

Linić: Plaće više nećemo rezati, ali broj zaposlenih da!

Kako misli gospodarstvo koje ima 44 milijarde kuna neplaćenih obveza natjerati da dugovanja riješe u 60 dana otkrio je ministar financija Slavko Linić u Dnevniku HRT-a. Račune će morati plaćati u roku od 30 do 60 dana, inače slijede novčane kazne.

“ To su ponašanja u europskopj zoni, a trebala bi biti i u Hrvatskoj, jer takvi zakoni već postoje. Vi koji se bavite poslom, morate obveze izvršavat, plaćanje poreza, radnika i dobavljača mora biti vaša prva obveza. Više nema tolerancije za neodgovorna ponašanja. Procjenjujemo da ćemo u šest mjeseci riješiti oko 60 tisuća pravih subjekata koji nisu uspjeli izvršavati svoje obveze”, kazao je Linić.

“Općine i gradovi morat će pronaći novac i raditi isto što i Vlada, početi rezati troškove i ponašati se odgovorno”, ističe ministar te dodaje kako će tvrtke koje su u problemima spasiti, ali da će razvlastiti vlasnike: “ Spašavat ćemo tvrtke koje mogu opstati, dati potporu sposobnim ljudima koje je kriza ugrozila, ali mijenjati one vlasnike koji su bili neodogovorni.”

Linić je kazao kako će iduća godina biti još teža.

“Evidentno je da se moramo odreći dobrog dijela kolektivnim ugovorom dogovorenog bonusa, a to vrijedi i za iduću godinu. Visinu plaća nema više potrebe dirati, ali ćemo rezati broj zaposlenih. Slijede otkazi za 20.000 zaposlenih u javnom i državnom sektoru” , potvrdio je.

Ipak, ministara gospodarstva Radimir Čačić pojasnio je kako je riječ o ljudima će otići u redovitu, te dijelu ljudi koji će otići u prijevremenu mirovinu. 

Izvor: Jutarnji.hr  

Aktualno

 • Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu? Zašto male informatičke tvrtke ne zanimaju državu?

  Oko 40% svih IT rješenja i usluga u Republici Hrvatskoj izvrši se za potrebe države.

 • Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti Lalovac: Stopu od 40 posto oporezivanja plaće treba ukinuti

  Govoreći o promjenama u oporezivanju dohotka, u okviru okruglog stola 'Kako pobuditi rast hrvatskog gospodarstva', ministar financija Boris Lalovac najavio je mogućnost ukidanja najviše stope poreza na dohodak od 40 posto.

 • Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec Građani se moraju zaduživati da bi preživjeli mjesec

  Trenutačno građani duguju ukupno 127 milijardi kuna kredita, a u protekloj su godini dana podignuli gotovo milijardu kuna gotovinskih kredita ili točno 990,6 milijuna na koje otpada 30 posto svih njihovih kredita, piše Slobodna Dalmacija.

 • Vlada ukida poticaje za stambenu štednju Vlada ukida poticaje za stambenu štednju

  Za poticanje stambene štednje godišnje se iz proračuna isplaćuje oko 200 milijuna kuna, a sredstva se nenamjenski koriste, upozoravaju iz Vlade, piše Novi list.

 • Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima Banke i telekomi opraštat će dugove siromašnima

  Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je da su na današnjem sastanku predstavnici banaka i teleoperatera izrazili spremnost na otpis duga najugroženijim građanima - korisnicima socijalnih naknada i umirovljenicima s najnižim mirovinama kojima ukupni dug nije veći od 10.000 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje