Share
Tweet
+1
Share
Send to friend

Kako sezonski posao pretvoriti u stalni?

Kako sezonski posao pretvoriti u stalni?

Sezonski ili privremeni poslovi mogu dovesti one koji ih obavljaju do ugovora o radu. Kako se izboriti za stalno zaposlenje na privremenoj opciji, saznajte u prilogu Karen Burns, autorice knjige s poslovnim savjetima.

Neka vam posao bude jedan dugotrajni intervju. Budite točni, uredni, odgovorni i spremni za sve što se od vas očekuje svaki dan iznova. To ne znači da morate biti ono što niste i neprestano preuveličavati svoje vještine, nego jednostavno pazite da uvijek ostavljate dobar dojam. 

Započnite u području gdje želite raditi. Ukoliko imate određena teoretska znanja iz tog područja, obrazovali ste se u tom dijelu, bit ćete motiviraniji kad budu trebali nekoga za višu poziciju i vjerojatno ćete više znati o tome od drugog zaposlenika kojeg tvrtka uopće ne zanima. Iako vam se ne čini da je tako, poslodavci vrlo brzo prepoznaju ekstra motivirane zaposlenike. 

•  Usvojite stil kompanije. Želite da se osjećaju kao da tamo radite već godinama. Ako izgledate i ponašate se kao privremeni zaposlenik, tako će o vama misliti i šefovi. Ako svi ručaju u podne, ručajte i vi. Pokažite da ste se uklopili te da će vam njihov stil poslovanja nedostajati kada završe ljetni mjeseci. 

Budite timski igrač. Ponudite da radite prekovremeno, odnosno nemojte gunđati ako poslodavac od vas zatraži da ostanete koji sat duže kako biste npr. pospremili stolove ili uredili prodavaonicu za drugi dan. Osim toga, pokušajte se što više javljati za zadatke koji nisu u opisu vašeg posla. Sprijateljite se sa stalnim radnicima, oni će vam.

Redovito nadopunjavajte svoj životopis - zapišite nove vještine koje ste stekli, rezultate koje ste ostvarili i nove odgovornosti koje ste dobili. Nikada ne znate kad će vam ponovno trebati. 

Pobrinite se da poslodavac zna sve vaše vještine. Sezonski i privremeni poslovi često budu specijalizirani stoga iskoristite svaku priliku da promovirate i svoje ostale vještine.

Naučite što više o kompaniji. Privremeni radnici rijetko dobiju dovoljno uputa stoga se potrudite o kompaniji naučiti što više putem interneta i kod vaših kolega. Ako ste dobili posao u tvrtki koja ima nekoliko hotelskih lanaca, dobro se informirajte o lokacijama gdje se ostali hoteli nalaze, što se u sklopu njih nalazi ali i što od istih možete naučiti. 

Upoznajte se s ljudima. Privremeni posao sjajna je prilika da upoznate prave ljude. Budite vidljivi, odlazite u druge odjele i upoznajte sve ljude koji u vašoj kompaniji imaju utjecaj. Možda će vas baš vaša komunikativnost pomoći kada će se otvarati novi objekt u kojem će trebati stalne radnike. Prikupite preporuke. 

Ostanite pozitivni. Ostali kolege mogu vas ignorirati ili tretirati kao manje vrijednog radnika. To je udarac za samopouzdanje, ali vrijedi zadržati glavu iznad vode i jačati svoj duh. 

•  Budite inovativni. Ponekad stalni radnici upadnu u određenu rutinu te ne zamjećuju stvari koje bi trebalo promijeniti, odnosno koje ne funkcioniraju najbolje. Razmišljajte o stvarima koje treba napraviti, a koje nitko ne radi. Još bolje, potrudite se svojoj kompaniji uštediti novac, ubrzati rad ili povećati broj klijenata. 

Samostalnost od radu. Obratite pozornost, uzimajte bilješke i preduhitrite tuđe potrebe. Šefovi cijene kad znaju da se mogu pouzdati u vas.

Dajte im do znanja da ste zainteresirani za stalni posao. Vaš poslodavac možda pretpostavlja da ste zadovoljni svojom sadašnjom pozicijom stoga mu pokažite da vam je stalo i da želite postati dio kompanije.

Napravite sebe nezamjenjivima. To je ključ svega. Povećajte očekivanja tvrtke svojim prisustvom i bit ćete na putu za stalni posao. Ostavite trag - ako vas možda nisu sada u prilici zaposliti 'za stalno', ukoliko ostavite dobar dojam, sjetit će vas se kada se otvori radno mjesto stvoreno za vas. 

Izvor: Money

Upravljanje karijerom

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more