Share
Tweet
Share
Send to friend

U posljednjih 16 godina u svijetu poginulo 713 novinara

Od ukupno 713 novinara u vlastitoj je zemlji ubijeno njih 86 posto dok je na zadacima u inozemstvu ubijeno njih 14 posto

U svijetu je u posljednjih 16 godina poginulo 713 novinara od čega je ubijeno njih 72 posto, u unakrsnoj vatri ili u borbama poginulo je njih nešto više od 17 posto, a tijekom drugih opasnih zadaća stradalo ih je deset posto, prema podacima Odbora za zaštitu novinara (CPJ), nevladine organizacije sa sjedištem u New Yorku koja od 1992 vodi evidenciju stradavanja novinara.

U tu evidenciju još nisu uključeni suvlasnik Nacionala Ivo Pukanić i direktor marketinga Niko Franjić, ubijeni u četvrtak u Zagrebu.



Najopasniji rad u vlastitoj zemlji
Prema statistici CPJ-a u 88,5 posto slučajeva nikad nije pronađen počinitelj ili nikad nije odgovarao pred sudom, dok su tek u pet posto slučajeva počinitelji utvrđeni i privedeni pravdi te osuđeni.

Prema podacima ove novinarske međunarodne organizacije gotovo trećina novinara (28,8%) primila je prijetnje prije nego su ubijeni, dok ih je 18,7 posto zatočeno prije nego su ubijeni.

Među novinarima najviše je ubijeno izvjestitelja koji su radili u tiskanim medijima (31,6%) i elektronskim medijima (20,9%), a nakon toga sljedeći na listi stradavanja bili su urednici (16%). U toj strukturi najmanje čine izdavači odnosno vlasnici medija (3,9%) te tehničko osoblje (2,2%).

Za novinare je, prema statistici, najopasnije raditi u vlastitoj zemlji. Naime, od ukupno 713 novinara u vlastitoj je zemlji ubijeno njih 86 posto dok je na zadacima u inozemstvu ubijeno njih 14 posto.

Ubojstva su najčešće počinjena ručnim vatrenim oružjem, poput pištolja ili puške (53%), dok su eksplozivi korišteni u 10,5 posto ubojstava. Premlaćivanjem ili davljenjem usmrćeno je pet posto novinara.

Irak – najsmrtonosniji
Od početka vođenja detaljne statistike za novinare je najsmrtonosnija zemlja bio Irak u kojem je život izgubilo 135 novinara, zatim Alžir (60 novinara) i Rusija (49 novinara). Među 20 najopasnijih zemalja u posljednjih 16 godina ušlo je i područje bivše Jugoslavije, no s obzirom na to da se statistika vodi tek od 1992. godine u taj broj nisu uključeni novinari, snimatelji i fotografi poginuli na području Hrvatske tijekom 1991.

Prema statistici CPJ od 1992. u Bosni je poginulo ili je ubijeno 19 novinara, a na području tadašnje Jugoslavije njih osam. Posljednjih nekoliko godina bilježi se kontinuirani porast broja ubijenih novinara. Tako je 2005. ubijeno njih 48, 2006. njih 56, 2007. njih 65, a ove godine 38, bez dvojice hrvatskih novinara ubijenih u četvrtak u Zagrebu. (Hina)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.