Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se računa otkazni rok?

U otkazni rok se računaju i vikendi, blagdani i drugi neradni radni tj. takvi dani se ne “preskaču“.

Kako se računa otkazni rok?

Pitanje:

Nalazim se na otkaznom roku u trajanju od 3 mjeseca. Zanima me jesu li to kalendarska 3 mjeseca ili je to 90 radnih dana, dakle, ne računajući subote, nedjelje, blagdane i praznike?

Ako mi je otkazni rok počeo 21. siječnja, završava li on 21. travnja ili moram računati 90 dana kao da radim?

Odgovor:

Sukladno odredbama Zakona o radu, članak 113., stavak 1., otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu. Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vršenja dužnosti građana u obrani te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, Zakonom o radu ili drugim zakonom.

U slučaju da Vam otkazni rok traje 3 mjeseca, tada se otkazni rok računa u mjesecima, tj. ako je otkazni rok počeo teći 21. siječnja, tada će otkazni rok isteći 21. travnja. Ako bi Vam, npr. ugovorom o radu, bilo određeno da u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu otkazni rok traje 90 dana, tada bi se brojali dani te bi tada otkazni rok istekao 20.travnja (u slučaju kada se ne radi o prijestupnoj godini).

U otkazni rok se računaju i vikendi, blagdani i drugi neradni radni tj. takvi dani se ne “preskaču“.  

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.