Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako se računa otkazni rok?

U otkazni rok se računaju i vikendi, blagdani i drugi neradni radni tj. takvi dani se ne “preskaču“.

Kako se računa otkazni rok?

Pitanje:

Nalazim se na otkaznom roku u trajanju od 3 mjeseca. Zanima me jesu li to kalendarska 3 mjeseca ili je to 90 radnih dana, dakle, ne računajući subote, nedjelje, blagdane i praznike?

Ako mi je otkazni rok počeo 21. siječnja, završava li on 21. travnja ili moram računati 90 dana kao da radim?

Odgovor:

Sukladno odredbama Zakona o radu, članak 113., stavak 1., otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu. Otkazni rok ne teče za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, rada s polovicom punog radnog vremena, rada u skraćenom radnom vremenu zbog pojačane njege djeteta, dopusta trudnice ili majke koja doji dijete, te dopusta ili rada u skraćenom radnom vremenu radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju prema posebnom propisu, privremene nesposobnosti za rad, godišnjeg odmora, plaćenog dopusta, vršenja dužnosti građana u obrani te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, Zakonom o radu ili drugim zakonom.

U slučaju da Vam otkazni rok traje 3 mjeseca, tada se otkazni rok računa u mjesecima, tj. ako je otkazni rok počeo teći 21. siječnja, tada će otkazni rok isteći 21. travnja. Ako bi Vam, npr. ugovorom o radu, bilo određeno da u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu otkazni rok traje 90 dana, tada bi se brojali dani te bi tada otkazni rok istekao 20.travnja (u slučaju kada se ne radi o prijestupnoj godini).

U otkazni rok se računaju i vikendi, blagdani i drugi neradni radni tj. takvi dani se ne “preskaču“.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.