Share
Tweet
Share
Send to friend

A kako vaši zaposlenici komentiraju tvrtku na kavi s prijateljima? (dio prvi)

Employer Branding ili u prijevodu ‘imidž poželjnog poslodavca’ je u zadnje vrijeme vrlo popularan pojam. Ne samo u domeni ljudskih resursa već i u cijeloj poslovnoj zajednici. No, kako je i zbog čega do toga došlo?

A kako vaši zaposlenici komentiraju tvrtku na kavi s prijateljima? (dio prvi)
S promjenama na tržištu rada u vidu veće ponude radnih mjesta pojavila se snažna potreba za privlačenjem, ali i zadržavanjem kvalitetnog kadra koji će u konačnici ojačati cijelu tvrtku i njenu profitabilnost. 
 
Mnoge tvrtke su spontano započele s provođenjem aktivnosti koje im pružaju dobru podlogu za uspješan Employer Branding. Tu možemo ubrojiti interna istraživanja zadovoljstva zaposlenika, druženja izvan radnog vremena, dodatne edukacije za razvoj zaposlenika te ostale pogodnosti koje jednu tvrtku ističu kao poželjnog poslodavca. 
 
Pored provođenja aktivnosti koje su tradicionalno pod odjelom ljudskih resursa, tržište rada je jasno pokazalo potrebu za simbiozom tog odjela i odjela marketinga. Tvrtke su postale svjesne potrebe za promocijom prema sudionicima tržišta rada zbog čega se u posljednjih nekoliko godina formiralo posebno područje unutar marketinga i ljudskih resursa – Employer Branding. 
 
Danas je 'Employer Branding' sastavni dio naziva radnih pozicija, a sve češće se formiraju i odvojeni odjeli unutar tvrtke zaduženi upravo za priču građenja imidža poželjnog poslodavca.
 
Iako se Employer Branding najčešće provodi od strane navedenih odjela, on nije samo njihov projekt, već predstavlja krvnu sliku cijele tvrtke. Od predsjednika Uprave do čistačice, svi bi trebali njegovati iste vrijednosti.  
 
Možemo zaključiti da je Employer Branding ono što vaši zaposlenici pričaju o tvrtki van tvrtke, bilo na kavi s kolegama iz drugih odjela, poslovnim partnerima ili prijateljima koji su isto tako dionici tržišta rada i danas-sutra vaši potencijalni zaposlenici. 
 
No, kako se ne bismo zadržali samo na metaforama, važnost Employer Brandinga možemo potvrditi i svjetskim istraživanjima: 
 
9 od 10 tražitelja posla bi se prijavilo za posao kod poslodavca koji aktivno vodi brigu o svom brendu
Kvalitetno ulaganje u Employer Branding može smanjiti stopu neželjenih odlazaka zaposlenika za 28 posto
Preko 85 posto HR stručnjaka smatra kako proces zapošljavanja sve više nalikuje radu u marketingu
 

Od kuda krenuti? Kako? Kada?

Od kuda krenuti? Od glave. A ta glava je u slučaju tvrtke njen kapital, i to onaj najvrjedniji.
 
Istražite zadovoljstvo svojih trenutnih zaposlenika; što ih motivira da svaki dan dođu na posao, što im predstavlja izazov u poslu, koliko su angažirani, kako se slažu sa svojim kolegama i nadređenima, na koji način opisuju tvrtku u svoje privatno vrijeme, preporučuju li kompaniju svojim prijateljima i u konačnici - što ih je privuklo da uopće postanu dio tima. 
 
Takvo istraživanje će vam dati jasniju krvnu sliku temeljem koje možete dalje postupati i poslovanje vaše tvrtke odvojiti na dva dijela – na dobra i loša krvna zrnca
 
Naime, dobra krvna zrnca možete iskoristiti kao temelj eksterne komunikacije prema potencijalnim zaposlenicima, dok vam ona loša služe kao alarm koji vas upozorava da morate poraditi na zadržavanju angažiranih zaposlenika – onih koji čine razliku. Istraživanje će vam ujedno pomoći u kreiranju primjera idealnog zaposlenika tj. kandidata (candidate persona). 
 
Idealne zaposlenike/kandidate poželjno je odvojiti po odjelima, jer idealan prodavač nema isto razmišljanje, potrebe, ambicije kao programer. Odaberite radne pozicije koje su vam najveći izazov, ali i najveća potreba, uzimajući u obzir samu strategiju razvoja tvrtke u narednih 3 do 5 godina. 
 
Uz anonimna istraživanja zadovoljstva zaposlenika, predlažemo i razgovor sa ciljnim skupinama (odjelima). Na taj način možete još detaljnije proći ustanovljena loša 'krvna zrnca' te dobiti konstruktivne kritike i prijedloge od samih zaposlenika. 
 
Uzmite u obzir da se pojedini vaši zaposlenici neće osjećati ugodno ako od njih zatražite da otvoreno progovore o svojim frustracijama, stoga pokušajte okupiti heterogenu skupinu u kojoj će se i ti pojedinci lakše opustiti.
 
Također, jedna od tehnika jednostavnijeg dolaska do konkretnih odgovora i kreiranje opuštene atmosfere je i metoda postavljanja pitanja kroz igru. Primjerice, poslužite se karticama s pitanjima koje okupljeni naizmjenice izvlače ili pak crtanjem kao metodom iznošenja problema. Uvođenjem 'igara' vaši zaposlenici, članovi fokus grupe, osjećat će se opuštenije i spremnije na suradnju. Pripremite im i sitne znakove pažnje poput kroasana, kave i slično. 
 
Nakon provedenog istraživanja i razgovora sa zaposlenicima, slijedi raspisivanje akcijskih planova koji će poboljšati krvnu sliku tvrtke i pripremiti teren za eksterni Employer Branding, o čemu više pišemo u nastavku…
 

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.