Share
Tweet
Share
Send to friend

A kako vaši zaposlenici komentiraju tvrtku na kavi s prijateljima? (dio drugi)

Ima li vaša tvrtka svoje ambasadore? I kako do njih?

A kako vaši zaposlenici komentiraju tvrtku na kavi s prijateljima? (dio drugi)

Prethodno smo pisali o Employer Brandingu općenito, njegovoj važnosti i kako krenuti. Nastavljamo s aktivnostima eksterne komunikacije koje će vašoj tvrtki osigurati status kakvog zaslužuje - onaj uspješnog i poželjnog poslodavca. 

Krenite s vlastitim kapitalom, a to su brand ambasadori među zaposlenicima. Okupite zadovoljne, angažirane i asertivne pojedince te im pružite prostor da odaberu svoju platformu za komunikaciju.

Netko će odabrati društvene mreže i objavljivati zgodne materijale koji opisuju atmosferu unutar tvrtke, netko će biti raspoložen za iznošenje svog osobnog iskustva rada koje će se zatim formirati u PR članak i objaviti u medijima, netko će pomoći u organizaciji Dana otvorenih vrata na kojem ćete se predstaviti ciljnoj zajednici, a netko će možda biti vaš predstavnik na sajmovima zapošljavanja kao što su Virtualni dani karijera i znanja.

'Iskustvo kandidata'

Uz ambasadore u vlastitim redovima, poželjno je imati i one van tvrtke. Tko to može biti? Svatko tko je u kontaktu s vašom tvrtku, a pogotovo u kontekstu zapošljavanja. To su svi kandidati koji su prošli kroz vaš selekcijski proces, ali nisu postali dio tima ili više nisu vaši zaposlenici.

Iz tog razloga potrebno je obratiti veliku pozornost na tzv. candidate experience. Iskustvo kandidata se stvara od prvog kontakta, a to je objava oglasa za posao, zatim preko testiranja/intervjua te na kraju povratne informacije o selekciji. Kako bi iskustvo bilo pozitivno, nužno je odraditi svaki korak, ali pritom nije dovoljno ne samo zadovoljiti već i nadmašiti konkurenciju! 

Suradnjom odjela ljudskih resursa i marketinga osmislite jedinstveno iskustvo kandidata, od samog teksta oglasa, fotografija i video materijala uz taj tekst, do poziva na razgovor, dočeka kandidata, zahvale na sudjelovanju i odbijenice. Potrudite se da iako je ishod selekcije negativan, dojam tvrtke ostane pozitivan. Kako biste do došli do ideja, opet vam mogu pomoći vlastiti zaposlenici. Pitajte ih što im je bilo dobro, a na čemu bi trebali poraditi kada je u pitanju tvrtkin proces zapošljavanja. 

Snaga lidera

Nakon što se došli do odličnog smjera za uspostavljanje pozitivnog iskustva kandidata, proširite tu priču na javnost. Iskoristite snagu lidera na tržištu rada te uz objavu oglasa koristite i druge alate kako biste proširili doseg i pokazali da to radite bolje/drugačije od konkurencije.

Iskoristite mogućnosti kao što su PR članci, razrada profila poslodavca, digitalne kampanje na ciljnu skupinu, objave na društvenim profilima, sudjelovanje u projektima usmjerenim na tražitelje posla… MojPosao kao lider na tržištu rada sa svojim alatima doseže i do 2.000.000 potencijalnih kandidata. 

Prisutnost na tržištu rada, pa čak i kada aktivno ne tražite zaposlenike, od velike je vrijednosti. Budite prisutni, autentični i iskreni. Iako se radi o dugoročnom procesu, benefiti takve komunikacije su višestruki. Izgradit ćete svoj Employer Branding koji vam u konačnici doprinosi profitabilnosti tvrtke i osigurava budućnost na tržištu. 

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.