Share
Tweet
Share
Send to friend

Pobrinite se da vaš životopis 'iskoči' iz gomile!

Neka upravo vaš CV bude onaj kojeg će poslodavci doista htjeti pročitati. I onaj koji će rezultirati pronalaskom boljeg posla!

Pobrinite se da vaš životopis 'iskoči' iz gomile!

„Nikad više nećete imati priliku za ostaviti dobar prvi dojam“

U većini slučajeva, prvi kontakt s potencijalnim novim poslodavcem ostvarujemo putem životopisa kojeg prilažemo prilikom javljanja na određeni oglas. Stoga, kako biste se izdvojili iz gomile kandidata koji poput vas imaju želju osvojiti 'veliku nagradu' i doći do posla, pobrinite se da upravo vaš CV bude drugačiji i vrijedan čitanja.

Portal CareerBuilder donosi nekoliko savjeta kako pridobiti pažnju poslodavca:

Manje je često više

Vodite računa o tome da ne preopteretite svoj životopis. Iako razumijemo želju za isticanjem svih naših vrlina i postignuća, nagomilavanjem nepotrebnih informacija poslodavcu otežavamo pronalazak podataka koji su doista relevantni za oglašeno radno mjesto.

Prema riječima Paula McDonalda, višeg izvršnog direktora u Robertu Halfu. "U životopis unesite taman dovoljno detalja da bi menadžer zadužen za zapošljavanje želio naučiti nešto više o vama."

Imajte na umu da poslodavci svakodnevno primaju velik broj životopisa koje trebaju pregledati, pa stoga rijetko troše puno vremena na čitanje CV-a. Barem u ranim fazama postupka prijave. Što je vaš životopis lakši za čitanje, veća je vjerojatnost da će ga zaista pročitati.

CV prilagodite zahtjevima posla

Baš kao što na svijetu ne možemo pronaći dvije identične snježne pahulje, tako na tržištu rada ne postoje dva u potpunosti jednaka radna mjesta. Stoga, niti naši životopisi koje šaljemo na različite adrese, odnosno oglase, ne smiju biti istovjetni.

Prilagodite informacije u CV-u oglasu na koji se prijavljujete i vodite računa o navedenim kvalitetama i vještinama, odnosno traženom radnom iskustvu.

Primjerice, informacija da ste uspješno završili školu planinarenja i osvojili gotovo sve najviše vrhove u Hrvatskoj itekako vam može biti od koristi ako se prijavljujete za radno mjesto tajnika u Hrvatskom planinarskom savezu, ali taj podatak vjerojatno možete izostaviti ukoliko se planirate zaposliti u odjelu računovodstva neke velike banke.

„Kao tražitelj posla, vaš CV trebao bi biti prilagodljiv. Životopis koji odgovara na zahtjeve samo jedne pozicije je poput traženja posla s povezom na očima", kaže Lida Citroen, vlasnica i direktorica tvrtke LIDA360. 

Istaknite vaša postignuća

Unatoč tome što možda doista posjedujemo sve vještine tražene u oglasu, samo njihovo navođenje danas više nije dovoljno kako bismo dobili posao. Naime, poslodavci sve češće od nas traže pojašnjenje na koji način smo stečeno znanje i vještine primijenili u stvarnim situacijama.

„Ako želite biti primijećeni, učinite vaša dostignuća 'opipljivijima'. Umjesto da napišete 'tvrtki sam priskrbio nove klijente i značajno povećao prihode' ,budite konkretniji i  poslužite se sljedećim riječima:'razvio sam novi poslovni paket u vrijednosti od 3 milijuna kuna u okviru kojeg sam tvrtki osigurao 20 novih klijenata s kojima je ostvarena dugoročna suradnja'. Navođenjem konkretnih primjera i podataka u očima poslodavca postajete vjerodostojniji“, ističe Daphne Wotherspoon, direktorica informatičke prakse u tvrtki HireStrategy'. 

Prisutnost na webu

„Internet je vaš životopis“, tvrdi Karen Cahn, izvršna direktorica Vproud TV-a.

 „Nekadašnje razmišljanje prema kojem je list papira sa svim našim podacima jedino što je važno prilikom prijave za posao u potpunosti je zastarjelo. To je samo dio priče. Vaša je internetska prisutnost jednako kritična."

Međutim, čak i uz dodatne informacije koje poslodavci mogu pronaći putem interneta, vaš je životopis još uvijek presudno sredstvo. "Životopis je dio vašeg pribora, a ne cjelokupno rješenje. Uspješni tražitelji posla grade svoj osobni brend i ugled te imaju životopis koji služi kao produžetak svih tih podataka.", zaključuje Citroen.

Izvor: CareerBuilder

Najnovije oglase za slobodna radna mjesta potraži na MojPosao!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.