Share
Tweet
Share
Send to friend

Employer Branding: kako potaknuti pasivne kandidate na prijavu za posao

Ispričajte vašu, originalnu priču i privucite prave zaposlenike!

Employer Branding: kako potaknuti pasivne kandidate na prijavu za posao
Prilikom razgovora s klijentima često se susrećemo s izjavom “ali mi uopće nismo zanimljiv materijal za pisanje neke priče“, a još češće s njihovim protupitanjem “a s kojom temom bismo se trebali predstaviti ?“.
 
Ako ste i sami skloni sumnjati u vlastitu zanimljivost, ne brinite. Iskustvo potvrđuje da svaki poslodavac ima 'neku svoju' interesantnu priču, samo je potrebno postaviti pravo pitanje.
 
Stoga, kako biste pasivne kandidate potaknuli na prijavu na oglas za posao baš u vašoj kompaniji, MojPosao predstavlja nekoliko primjera zanimljivog Employer Branding sadržaja:
 

1. 'Zaposlenik zvijezda'

Gledano općenito, posjetitelji MojPosao portala vole sadržaj s kojim se mogu poistovjetiti. Iako diljem svijeta žive i rade karizmatični direktori sa zanimljivim poslovnim pričama, na kraju dana vaš potencijalni kandidat želi pročitati tekst o osobi s kojom će dijeliti ured i radne zadatke. 
 
Istaknite određenog zaposlenika iz odjela u kojem planirate zaposliti nove djelatnike. Tražitelje posla upoznajte s njegovim radnim danom, osobnim razvojem unutar tvrtke, projektima na kojima radi i tehnologijama koje koristi. Veliki plus može biti i savjet samog zaposlenika kojim potencijalne kandidate ohrabruje na prijavu i motivira da postanu novi članovi vašeg tima.
 
Uz navedeno, pravi pogodak mogu biti i priče o karijernom usponu. Primjerice, o zaposleniku koji je od studenta došao do titule voditelja tima ili specijalista određenog područja poslovanja vaše kompanije.
 
Također, pored poslovnog segmenta, sve nas zanima s kakvom osobom ćemo to surađivati. Koje vrijednosti dijeli, kako gleda na svijet, čime se bavi u slobodno vrijeme? Zapitajte se imate li u svom krugu zaposlenika osobu koja ima zanimljiv hobi? Možda imate skrivenog pjevača, člana pop rock benda ili volontera u azilu za životnije? Predstavite ih putem članka na najposjećenijem portalu za potragu posla
 

2. Novi proces – nova priča 

Vaša tvrtka je upravo završila investicijski proces i pritom oformila posebni odjel koji će razvijati novi dio poslovanja? Ili je proširila svoj portfelj i uvela nove HR procese? A možda ste nedavno donijeli odluku temeljem koje svi vaši zaposlenici imaju pravo na besplatni vrtić za svoje mališane?
 
Sve su to novosti koje su od ključne važnosti za komuniciranje koje možete predstaviti u obliku članaka. Upravo takvim sadržajem možete motivirati i one pasivne kandidate da vas uzmu u obzir za svog novog poslodavca. 
 

3. Tehnologija kao mamac za IT kandidate

Posljednjih godina učestalo se spominje problem zapošljavanja IT kandidata. Njihov deficit na tržištu rada uvjetovao je drugačiji pristup kada je u pitanju privlačenje, zapošljavanje i zadržavanje zaposlenika. 
 
Naše iskustvo pokazuje da IT kandidate, osim radne atmosfere, kolega i beneficija, izrazito zanimaju projekti na kojima će raditi te tehnologija i oprema koju će koristiti u tom procesu.  
 
Također u ovom predstavljanju nije loše istaknuti iskustvo postojećih djelatnika koji već rade na tim projektima i koriste te tehnologije kako biste dodatno pojasnili očekivanja tvrtke od novih zaposlenika.
 

4. 'Upoznaj šefa' 

Kada je u pitanju dolazak u novu tvrtku, pored informacija o kolegama, svi želimo doznati odgovor na 'pitanje svih pitanja' - tko će nam biti novi šef?! Kakav je njegov stil upravljanja, što će očekivati od nas, kakvog je karaktera i, laički rečeno, 'što prolazi kod njega'… Sve su to pitanja koja nam prolaze kroz glavu. 
 
U ovakvom predstavljanju važno je biti autentičan i transparentan. Primjerice, ukoliko šef ne njeguje agile pristup, nemojte ni tražiti takve kandidate ili to navoditi u oglasu za posao jer će takva kombinacija najvjerojatnije rezultirati negativnim ishodom. Zaposlenik će se osjećati nezadovoljno i neshvaćeno zbog čega bi ubrzo mogao krenuti u potragu za novim poslom, a vi za novim kandidatom. 
 

5. Proslava uspjeha 

Nedavno je vaša tvrtka zaposlila 100-tog zaposlenika ili je obilježila 10 godina uspješnog poslovanja? Ili ste proglašeni za poslodavca prvog izbora temeljem istraživanja MojPosao portala? A možda ste se upravo vratili s teambuildinga na kojem ste pomagali u domu za starije ili ste sadili drveće? 
 
Sve su to tople priče koje jedva čekaju ugledati svjetlo dana. Iako vama na prvu možda zvuče kao 'ništa posebno' ili čak samorazumljive, imajte na umu da tražitelji posla nisu upoznati s takvim informacijama i zanima ih nešto više o vašoj tvrtki osim misije i vizije koje već imatepredstavljenena svojoj web stranici. 
 

Ovih 5 tema su dobar početak vašeg eksternog Employer Brandinga, no naglašavamo da je 'paleta' znatno šira te u konačnici ovisi o vama samima. Ukoliko ne možete doći do pravog pitanja koje će potaknuti priču o vama, slobodno nam se obratite za pomoć

 
 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.