Share
Tweet
Share
Send to friend

Uvođenje novih zaposlenika u posao ne funkcionira bez obostrane povratne informacije!

Kako bi približili što radno mjesto u odjelu prodaje donosi sa sobom, porazgovarali smo sa Silvijom Udovčić, Voditeljicom projekta Poslovac te mentoricom za mnoge mlađe kolege.

Uvođenje novih zaposlenika u posao ne funkcionira bez obostrane povratne informacije!

Odjel prodaje portala MojPosao broji 26 zaposlenika i trenutno su u potrazi za novim članom tima koji će zajedno s njima prolaziti kroz svakodnevne izazove.

Konkretnije, traže kolegu/kolegicu koja će raditi na svakodnevnom kontaktiranju klijenata putem telefona i e-maila.

Kako bi približili što radno mjesto u odjelu prodaje donosi sa sobom, porazgovarali smo sa Silvijom Udovčić, Voditeljicom projekta Poslovac te budućom mentoricom na ovoj poziciji.

Silvija na MojPosao radi već 14 godina, a počela je kao Mlađi savjetnik u prodaji na poslovima kontaktiranja klijenata (nešto slično kao i na ovoj poziciji).

“Nakon rada s klijentima i vođenja Udruge U4HR, dobila sam priliku voditi jedan tim unutar odjela prodaje te drugi tim na našem još uvijek novom projektu Poslovac – mobilnoj aplikaciji za traženje posla”, ističe Silvija i dodaje da je sa zadovoljstvom prihvatila i ulogu zamjenice voditeljice prodaje.

Na pitanje ‘Što je najvažnije za ovo radno mjesto?’, Silvija spremno odgovara.

“Prvenstveno, osoba treba biti timski igrač. Uz dobru suradnju, pažljivo slušanje, zapisivanje i učenje, vrlo brzo se mogu svladati svi alati i procesi koji su potrebni za dobro obavljanje posla. Trebamo osobu koja će svakodnevno razgovarati s više od 20 poslodavaca iz različitih branši. Osoba na ovoj poziciji mora znati poslodavcima približiti usluge portala MojPosao i ponuditi rješenje. I naravno, ne smijemo zaboraviti dio administracije koja je neizbježna jer je prije svakog poziva bitna dobra priprema te upis svih informacija u CRM sustav.”

Odjel prodaje je velik, a stalni rast i pojačanje u svim segmentima zahtijeva i kvalitetno pripremljeno uvođenje novih zaposlenika u posao, tzv. Onboarding i mentoriranje.

Kako to izgleda na MojPosao?

“Uvijek se veselimo novim članovima tima tako da ih veselo i dočekujemo. Posebno je uzbuđenje kada ti stiže novi kolega ili kolegica. Najčešće je to ponedjeljak, pa je neizbježno razmišljanje za vikend hoće li sve dobro proći te hoće li se osoba uklopiti.  

Najvažnije nam je da prvi dan osoba upozna svoje radno okruženje i tim u kojem će raditi tako da nikako ne krećemo s konkretnim radnim zadacima.

Neizbježno je u prvom obilasku prostora pokazati gdje je prostor za ručak, gdje se kuha kava i gdje stoji voće koje nam je svakodnevno na raspolaganju. I da ne zaboravimo, kolege iz ureda obavezno sve nove kolege informiraju gdje naručiti najbolju klopu za ručak”, s entuzijazmom priča Silvija.

Prvi dan uključuje i obilazak svih ureda i upoznavanje kolega iz drugih odjela, a glavni je zadatak zapamtiti imena svih kolega. Kojih ima gotovo 100, to moramo napomenuti. :) 

“Dan po dan prolazimo nove stvari i novog kolegu/ kolegicu upoznajemo s procesima odjela, ali i cijele kompanije. Važno nam je da se osoba upozna s poslovima koje rade i drugi kolege iz odjela prodaje. Zašto? Rad u prodaji je individualan, svatko ima svoje klijente, no ipak je timski jer su kolege ti koji pomažu, uskaču sa savjetima, dijele brige i sretne trenutke i potežu kada je potrebno. I to je ono što njegujemo i što nam je važno da osoba usvoji što prije.” 

Nakon tjedan dana osoba je spremna za prve pozive prema poslodavcima, a nakon mjesec dana postavljamo i dostižne (ali motivirajuće) ciljeve.

Pozive, aktivnosti i sve prodajne akcije prati voditelj tima te u suradnji s mentorom prilagođava uvođenje u posao kako bi svatko imao dovoljno vremena kvalitetno pohvatati sve što treba.

“Nakon 6 mjeseci praćenja rada, dajemo feedback i postavljamo ciljeve za narednu godinu”, zaključuje Silvija.

Povratna informacija ključ je uspjeha 

U kulturi kompanije je stvaranje ugodne radne atmofere novim kolegama, postupno upoznavanje s procesima, ali najvažnije od svega je davanje podrške ne samo prvi radni dan, već svaki radni dan. Jer mentorstvo i onboarding je proces koji traje i važan je za kvalitetnu izgradnju organizacije i zadržavanje zaposlenika.

“Treba dati osobi priliku da proba, pogriješi i na kraju nauči. I mi kao mentori i voditelji moramo učiti biti fleksibilni, dati pravovremeni feedback i stvoriti opuštenu atmosferu u kojoj svaki zaposlenik bez susprezanja nadređenoj osobi može dati povratnu informaciju. Jednostrani feedback ne funkcionira i nikada neće jer se tako ne mogu graditi dobri temelji. Sve je u obostranoj suradnji, razumijevanju i komunikaciji”, ističe Silvija i dodaje kako je to naročito važno za odjel prodaje jer je najveći odjel u tvrtki i posao je takav da zahtijeva rad na više stvari istovremeno. No, opet je zanimljivo, izazovno i otvara se jako puno prilika za učenje i razvoj.

Posao je posao, no gdje je malo zabave?

“Brinemo se da novu osobu uključimo u sve aktivnosti kompanije kroz koje može upoznati kulturu i druge kolege. Tako da, da bi se bolje povezali, slavimo SVE. Idemo na team building, domjenke, slavimo MojPosao rođendane, organiziramo dane otvorenih vrata, slavimo Dan žena i Dan Muškaraca, a zaposlenici redovito obilježavaju svoje rođendane što je dodatna prilika za druženje. Volim slatko i slano za vrijeme i nakon posla”, priča nam Silvija i dodaje da tvrtka subvencionira razne sportske aktivnosti tijekom godine kako bismo ostali fit nakon svih proslava.

Ne kaže se uzalud “u zdravom tijelu zdrav duh”.

Pridruži se MojPosao timu 

Time zaključujemo naš razgovor i pozivamo sve koji žele raditi u prodaji, razvijati odnose s poslodavcima, pomagati im da pronađu kvalitetne zaposlenike i postati dio MojPosao tima, da se prijave na oglas do 24. veljače. Čekamo te! 

Više o nama, što radimo, kako radimo i čemu se veselimo pogledaj na našoj stranici 'Upoznaj nas'. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.