Share
Tweet
Share
Send to friend

Država će financirati obnovu stanova i kuća oštećenih u potresu

Potvrdio je to ministar graditeljstva Predrag Štomar.

Država će financirati obnovu stanova i kuća oštećenih u potresu

Niti dva sata nakon što je zagrebački gradonačelnik izjavio da niti država niti Grad Zagreb neće sufinancirati obnovu privatnih objekata koji su nastradali u potresu koji je prošle nedjelje pogodio Zagreb, stigao je demanti iz Ministarstva graditeljstva. 

„Sigurno će biti financirana i obnova privatnih stanova i kuća“, poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar

Kako prenosi 24 sata, novi zakon koji se priprema obuhvaća i privatnu imovinu, ali još nisu usuglašeni detalji oko toga u kojim iznosima i kojim modelom. Na temelju tog zakona obnavljat će se postojeće oštećene zgrade i to: zgrade javne namjene, višestambene zgrade, poslovne zgrade, stambeno poslovne zgrade i  obiteljske kuće. 

Prioritet su stanovi, kuće, bolnice i škole. Postoji mogućnost i izgradnje zamjenske kuće ako je srušena, a to se odnosi prvenstveno na rubna zagrebačka naselja poput Markuševca i općine u Krapinsko zagorskoj županiji. 

Izvor financiranja će biti i državni proračun, sredstva pomoći EU, proračun Zagreba i donacije. Država će osigurati i smještaj ako je potreban za stanovnike dok traje obnova. Točnih iznosa štete i potrebnih ulaganja još nema. Zakon će uskoro ići proceduru u Vladu i Sabor, poručuju iz Ministarstva. 

„Cilj je zakona je pomoći svima i to u što skorijem roku. Procedure treba svesti na minimum i tu nema mjesta birokraciji. Struka je zadužena za analizu stanja, a na politici je da reagira brzo, nemamo vremena za dugo razmišljanje“, rekao je Štromar. 

Izvor: 24 sata

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.