Share
Tweet
Share
Send to friend

Predstavljen 'Andrija', digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa

Napravile su ga IT tvrtke i donirale Vladi.

Predstavljen 'Andrija', digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa

U Vladi je održano predstavljanje prvog digitalnog asistenta u borbi protiv koronavirusa na WhatsAppu u Hrvatskoj - Andrije.

Ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije covida-19, prenosi Index.hr.

Na predstavljanju su sudjelovali ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog Branko Kolarić.

Digitalnom asistentu možete pristupiti na ovom linku.

Predstavljanje digitalnog asistenta Andrije

Prvi je govorio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić koji je pozdravio okupljene i rekao kako je Andrija dobio ime po Andriji Štamparu.

"Činilo nam se da je to ime najprimjerenije. Ideja je da najprije pomogne zdravstvenim djelatnicima. Funkcionirat će preko chatbota na koronavirus.hr i na Whatsappu pod imenom Andrija", rekao je Frka-Petešić i dodao kako će se pomoću Andrije moći napraviti samoprocjena simptoma.

"Postavljaju se pitanja kakva bi epidemiolozi postavili u ordinaciji. Tako svaki građanin ima direktan i brz pristup zdravstvenim djelatnicima u digitalnom obliku. Ovako ćemo rasteretiti sustav što je jako važno", dodao je.

Epidemiolog Kolarić: Gledali smo druge zemlje

Sljedeći je govorio Branko Kolarić, epidemiolog koji je pomagao u razvoju Andrije.

"Kako smo ovo napravili? Gledali smo druge zemlje poput Singapura ili Koreje koje su razvile digitalne platforme za komunikaciju s vladom i liječnicima. Okupili smo ekipu i evo, razvijen je Andrija", rekao je.

Pojasnio je kako je Andrija mladi asistent te kako će puno učiti ovih dana. "Nemojte biti prekritični prema njemu, on će se još značajno razvijati u narednim danima. Napravili smo ga osjetljivijeg u početku pa će slati obiteljskim liječnicima i one koji imaju slabije simptome", dodao je i ispričao se kolegama obiteljskim liječnicima kojima će pacijenti dolaziti te pojasnio kako je tako sigurnije.

Otkrio je i kako Andrija može obraditi desetke tisuća poziva dnevno, što je veliko olakšanje za medicinske radnike.

Mislav Malenica: Ovo je jedan korak ispred drugih zemalja

Govorio je i Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths koji je rekao kako se nada da je ovo uvod u nešto veće i možda digitalizaciju uprave.

Beroš: Pokušavamo doprijeti do mladih

Potom je progovorio ministar Beroš koji je rekao kako se razmišljalo o tome što još napraviti, jer ako se svi ne pridržavaju mjera, nema rezultata.

"Stoga se ovako pokušavamo obratiti, posebno mlađim generacijama, da im naznačimo važnost odgovornog ponašanja. Naravno da Andrija ne nudi samo općenite odgovore, nego i personalizirana rješenja i daje lakši kontakt i pronalazak adrese za rješenje nekog problema. On će vas specifično uputiti ii omogućiti onima koji to žele da doprinose na djelovanje epidemiološke službe jer mogu dati informacije o zbivanjima unutar njihova doma epidemiolozima", rekao je Beroš i zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju Andrije.

Ministar Malenica: Država nastavlja raditi na digitalizaciji

Potom je progovorio i ministar Malenica koji je rekao kako će država nastaviti raditi na digitalizaciji.

"Naša je vizija da e-asistent bude naš virtualni suradnik. Želim istaknuti da smo zahvalni svim pojedincima koji su bili uključeni u projekt", poručio je.

Je li Andrija anoniman? 

Potom su uslijedila pitanja novinara. Jedno od pitanja je bilo je li asistent anoniman. Ministar Malenica je odgovorio da je i da se podaci o građanima ne prikupljaju.

Uslijedilo je i pitanje hoće li zbog Andrije ljudi završiti u samoizolaciji. Epidemiolog Kolarić je rekao kako neće jer Andrija u tom slučaju šalje ljude obiteljskom liječniku.

Na pitanje koliko je Andrija koštao, ministar Malenica je rekao kako je Andrija donacija niza IT tvrtki.

Izvor: Index

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.