Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako će se kune fizički zamijeniti s novom valutom?

Kako će se kune fizički zamijeniti s novom valutom?

Preduvjet za kovanje eura od strane HNZ-a je prethodno odobrenje Europske komisije pri čemu je potrebno dokazati da HNZ zadovoljava sve potrebne uvjete za kovanje kovanica eura.

Hrvatska se priprema za uvođenje eura kao svoje valute plaćanja, a osim što je to ekonomski vrlo složena operacija, očekuje se da će i sama zamjena jedne valute drugom u fizičkom smislu biti opsežan i zahtjevan posao prenosi NL.

Hrvatsku narodnu banku su pitali je li već napravljena kakva usporedba manipulativnih troškova, izdavanja i distribucije novčanica i kovanica kune, u odnosu na buduće troškove fizičke manipulacije eurom, te što je jeftinije – tiskanje, pohrana u trezoru i prijevoz kuna ili će se određene uštede napraviti upravo uvođenjem eura.

HNZ zna i može

Što se tiče manipulativnih troškova izdavanja i distribucije gotovog novca kune u odnosu na buduće manipulativne troškove eura, bitno je naglasiti da trošak manipulacije gotovim novcem ne ovisi o valuti koja se obrađuje i distribuira, već o količini obrađenog i distribuiranog gotovog novca, ističu u HNB-u.

Pojašnjavaju da se »prilikom uvođenja eura inicijalne količine novčanica eura u dogovoru s Europskom središnjom bankom posuđuju od jedne središnje banke članice eurozone te se idućih godina vraćaju toj središnjoj banci putem tiskanja većih količina novčanica eura od potrebnih za optjecaj zemlje koja uvodi euro.«

Za razliku od novčanica eura, kovanice se u pravilu kuju s nacionalnom stranom zemlje koja uvodi euro, što predstavlja značajan jednokratan trošak. Isto tako, u relativno kratkom vremenskom razdoblju potrebno je zamijeniti ukupnu količinu gotovog novca kune u optjecaju s eurima te kod banaka osigurati adekvatnu pričuvu eura za nesmetano funkcioniranje građana i poslovnih subjekata gotovim novcem, što će također predstavljati povećane jednokratne manipulativne troškove.

Nakon što se uvede euro, promjena u manipulativnim troškovima u odnosu na kune ne bi trebalo biti, jer će gotov novac i dalje biti potrebno obrađivati i distribuirati na isti broj lokacija diljem RH kao i sada.

Prema trenutačnim preliminarnim analizama ne očekuje se značajnije odstupanje u količini gotovog novca eura u optjecaju u odnosu na količinu gotovog novca kune u optjecaju (zbog metode koja se koristi za konverziju) te time ni u manipulativnim troškovima s gotovim novcem, ističu u Hrvatskoj narodnoj banci.

Novčanice kuna, primjećujemo, tiskaju se, kao što je i poznato, u Njemačkoj i Austriji, dok se kovanice kuju u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Hoće li Hrvatski novčarski zavod stoga sada ostati bez dijela?

Kao što je poznato, Hrvatski novčarski zavod d.o.o. (HNZ) pored kovanog novca izrađuje i druge predmete od raznih metala, kao što su npr. medalje, značke, žigovi i slično.

Zbog svoje dugogodišnje i bogate poslovne prakse u izradi kovanog novca te svojih znanja, opreme i stručnjaka, uvjereni smo da će i nadalje kovati optjecajni kovani novac, ali sada eure.

Preduvjet za kovanje eura od strane HNZ-a je prethodno odobrenje Europske komisije pri čemu je potrebno dokazati da HNZ zadovoljava sve potrebne uvjete za kovanje kovanica eura.

Odobrenje se daje šest mjeseci prije datuma uvođenja eura. U tijeku je pribavljanje sve potrebne dokumentacije i tehničkih specifikacija s ciljem osposobljavanja i prilagodbe HNZ-a za kovanje eura. 

Uvjereni smo da će HNZ kovati kovanice eura s nacionalnom stranom Republike Hrvatske, ali zbog velikih potrebnih inicijalnih količina postoji mogućnost da se dio količina kupi od neke druge zemlje članice eurozone ili da se kuje u nekoj kovnici eurozone koja već ima odobrenje za kovanje kovanica eura, tumače u Hrvatskoj narodnoj banci.

Trošak ostaje isti

HNB kontinuirano prati nova rješenja u obradi i distribuciji gotovog novca te u svojem poslovanju s gotovim novcem, već sada u dijelu procesa, primjenjuje automatizirana rješenja koja zadovoljavaju najviše sigurnosne standarde, a u sljedećih nekoliko godina, će u skladu s daljim razvojem tehnologije i poslovnim potrebama, dodatno prilagoditi svoje poslovanje.

Svaka implementacija novih tehnologija i rješenja dovodi do optimizacije poslovnih procesa, što obuhvaća i određene uštede u aktivnostima povezanim s gotovim novcem.

Uvođenjem eura ne očekujemo značajnije promjene u trendovima manipulativnih troškova, jer će i dalje ostati potreba za osiguranjem dostane količine gotovog novca eura za redovno podmirenje potrebe optjecaja i obnavljanje pričuva gotovog novca (povlačenje neprikladnog gotovog novca te izrada novih novčanica i kovanog novca eura), zaključuju u HNB-u.

 

Izvor: Novilist

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.