Share
Tweet
Share
Send to friend

Očekuje se rast BDP-a od 8,5 posto na godišnjoj razini

Optimističnija projekcija uključuje rast prihoda od turizma nadomak razine od 90 posto iz rekordne 2019., izjavio je guverner HNB-a.

Očekuje se rast BDP-a od 8,5 posto na godišnjoj razini

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u četvrtak je izjavio da se u trećem tromjesečju očekuje visoki rast BDP-a te da bi na razini cijele 2021. mogao dosegnuti 8,5 posto, što je iznad zadnje projekcije, a na to su najviše utjecali rezultati turističke sezone i snažniji rast robnog izvoza.

Takva, optimističnija projekcija uključuje rast prihoda od turizma nadomak razine od 90 posto iz rekordne 2019., dodao je.

Vujčić je istaknuo i da su projekcije za 2022. nešto umjerenije, pri čemu u HNB-u očekuje rast BDP-a od 4,1 posto, uz značajne rizike i za viši i za niži rast, rekao je guverner u uvodnom predavanju o izgledima za oporavak i monetarnoj politici na dvodnevnoj, 24. znanstveno-stručnoj konferenciji „Financijsko tržište“ u Opatiji, koju je organizirala Hrvatska udruga banaka, uz programsko partnerstvo Hrvatske narodne banke i Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.

Inflacija bi, pak, u ovoj godini mogla ubrzati na 2,3 posto, a u 2022. blago usporiti na 2,1 posto, pri čemu su osnovni izvori rasta inflacije rast cijena energije i hrane, naveo je.

Korištenje EU sredstava je sve veće, a turistička sezona je bila iznad očekivanja, ocjenjuje Vujčić te dodaje kako će korištenje EU fondova pozitivno utjecati na rast BDP-a u srednjoročnom razdoblju.

"Očekujemo daljnji rast zaposlenosti u 2022., budući da potražnja za radnicima raste", rekao je guverner i nastavio da od 2019. Hrvatska bilježi značajan skok uvoza stranih radnika, uz stagnaciju u vrijeme pandemije. U javnosti se govori o 35 tisuća radnika, no Vujčić kaže kako poduzetnici smatraju da je potrebno i dvostruko više stranih radnika.

Izvor: Hina

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.