Share
Tweet
Share
Send to friend

Što je eNPS i zašto je bitan za employer branding?

Ključan pokazatelj kojeg ljudski resursi koriste za usmjeravanje svoje employer branding strategije.

Što je eNPS i zašto je bitan za employer branding?
Na tržištu rada sve je više tvrtki koje brinu o razini zadovoljstva svojih zaposlenika. Posljedica je to osvještavanja poslodavaca o važnosti vođenja brige o dobrobiti svojih zaposlenika, što ide na korist cijele tvrtke, ali i borbe za kvalitetne kandidate na tržištu rada koja se s vremenom sve više zaoštrava.
 
Ljudski resursi u proaktivnim tvrtkama stoga traže načine kako da poboljšaju razinu zadovoljstva trenutnih zaposlenika jer znaju da će im to pomoći prilikom zadržavanja zaposlenika, ali i privući nove kvalitetne kandidate. U skladu s takvom poslovnom (employer branding) strategijom oni često, u sklopu istraživanja zadovoljstva zaposlenika, mjere i eNPS.
 
Što je eNPS? 
 
eNPS je skraćenica od engleskog termina Employee Net Promoter Score – metrika koja se koristi za mjerenje razine zadovoljstva i lojalnosti zaposlenika prema poslodavcu. Tvrtke ga mjere u sklopu istraživanja zadovoljstva zaposlenika na način da se zaposlenicima postavi, među ostalima, jedno od ključnih pitanja: „Koliko ste skloni preporučiti tvrtku u kojoj radite kao poslodavca svojoj obitelji i prijateljima?“.
 
Moguće je izabrati odgovor na skali od 0 do 10. Zaposlenici koji odaberu 0 kao odgovor znači da uopće nisu skloni preporučiti poslodavca, dok oni koji odaberu 10 znači da su vrlo skloni preporučiti poslodavca. Nakon provedenog istraživanja formira se rezultat s izraženim postotkom zaposlenika u pojedinoj kategoriji: promotori, kritičari te neutralni. Za dobivanje eNPS podatka potrebno je upotrijebiti formulu koja je prikazana na slici:
 
 
eNPS može varirati od -100 do 100 te se sve iznad 0 smatra prihvatljivim rezultatom, iako je dobar eNPS rezultat za svaku tvrtku individualna mjera. Najbitnije je mjeriti ga tijekom određenih vremenskih razdoblja kako bi poslodavac mogao pratiti napredak te temeljem rezultata uvoditi određene aktivnosti koje će poboljšati eNPS.
 
Dobar eNPS donosi brojne dobrobiti tvrtki:
 
  • smanjenje razinu fluktuacije
  • posljedično se smanjuju troškovi zapošljavanja
  • pokazatelj je produktivnosti zaposlenika
  • pokazatelj je i smanjenog broja bolovanja
Prema istraživanju B2B International zaposlenici koji su angažirani uzimaju svega 2,7 dana bolovanja, u usporedbi s 6,2 dana bolovanja koje u prosjeku koriste kritičari. Posljedično, eNPS je i pouzdan indikator rasta i profita kompanije.
 
eNPS i employer branding
 
Tijekom 2021. godine u Istraživanju zadovoljstva zaposlenika sudjelovalo je 75 tvrtki te se pokazalo da su prema lojalnostima zaposlenika, oni raspoređeni u ovom omjeru: 60% promotori, 24% pasivni te 16% kritičari. Podataka nam ukazuje i na to da tvrtke koje provode istraživanja zadovoljstva zaposlenika imaju dominantno lojalne zaposlenike, što je uglavnom posljedica dugotrajnog rada na internim procesima postizanja zadovoljstva zaposlenika temeljem njihovih povratnih informacija iz istraživanja.
 
Važnost eNPS metrike vidi se i prilikom usporedbe TOP 3 Najboljih poslodavaca i ostalih poslodavaca koji su sudjelovali u Istraživanju zadovoljstva zaposlenika. U kategoriji velikih tvrtki TOP 3 poslodavca eNPS u prosjeku iznosi 77, dok kod srednjih i malih tvrtki on iznosi čak  91. 
 
 
Ukoliko poslodavac ima veliki postotak kritičara – zaposlenika koji su iznimno nezadovoljni organizacijom te o tome pričaju i bližnjim osobama te tako šire negativne informacije, tvrtka bi trebala raditi na svojim internim procesima kojima bi poboljšali razinu zadovoljstva zaposlenika.
 
Dok poslodavci u kojima su zaposlenici dominantno promotori, koji su vrlo lojalni tvrtki te šire pozitivne poruke o tvrtki u kojoj rade, se nalaze u povoljnoj poziciji jer mogu intenzivno raditi na eksternim aktivnostima svoje employer branding strategije. Takvi poslodavci će lakše aktivirati svoje zaposlenike da sudjeluju u employer branding aktivnostima s namjerom da se privuku novi kvalitetni kandidati na tržištu rada. 
 

Trebate pomoć u definiranju eNPS ili poboljšati svoj image poželjnog poslodavca? Saznajte više u sklopu MojPosao employer branding usluge.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.