Share
Tweet
Share
Send to friend

Employer branding - check lista (1. dio)

Dugotrajan je to proces koji zahtjeva ulaganje ljudskih resursa, vremena i financija, no u konačnici se isplati jer istraživanja pokazuju da tvrtke koje ulažu u svoj employer branding smanjuju troškove zapošljavanja i do 46%.

Employer branding - check lista (1. dio)

Promjene koje se događaju na tržištu rada posljednjih godina kao što je česta promjena poslova i nedostatak (kvalitetne) radne snage usmjerile su fokus poslodavaca na aktivnosti koje će doprinijeti izgradnji imidža njihove tvrtke i predstaviti ih kao poslodavca koji je poželjan za rad. Skup tih aktivnosti nazivamo employer branding, a u tvrtkama se obično njime bave zaposlenici u odjelu ljudskih resursa u bliskoj suradnji s marketinškim odjelom.

Cilj employer branding aktivnosti je zadržati postojeće zaposlenike i privući najbolje kandidate za posao. Dugotrajan je to proces koji zahtjeva ulaganje ljudskih resursa, vremena i financija, no u konačnici se isplati jer istraživanja pokazuju da tvrtke koje ulažu u svoj employer branding smanjuju troškove zapošljavanja i do 46%.

Bilo da ste mala, srednja ili velika tvrtka, utjecaj branda vaše tvrtke može biti ključan u odluci kvalitetnih kandidata hoće li se odlučiti raditi kod vas ili ne. Donosimo employer branding check listu u dva dijela kako biste dobili uvid u početne korake, ili provjerili jeste li sve korake obuhvatili, a možda dobijete ideje i za dodatne aktivnosti.

Definirajte vrijednosti koje nudite zaposlenicima

S obzirom na to da je cilj employer brandinga predstaviti tvrtku kao kvalitetno mjesto za rad, prvi cilj u kreiranju employer branding aktivnosti bi bio istražiti što je EVP - employer value proposition tvrtke kako biste definirali koje pogodnosti kao poslodavac nudite svojim zaposlenicima te po čemu se to razlikujete od drugih tvrtki. EVP može biti mogućnost napredovanja, sustav nagrađivanja, opcija educiranja ili pohađanja certificiranih akademija, timski duh popraćen uzbudljivim team buildinzima, fleksibilnost rada tj. balans privatnog i poslovnog života, briga tvrtke za zdravlje zaposlenika te brojni drugi benefiti. Čime i koliko nagraditi zaposlenike možete saznati putem korisnog servisa MojaPlaća koji omogućava usporedbu plaće zaposlenika s konkurencijom.

Jedan od korisnih alata koje koriste brojne tvrtke koje ulažu u svoje zaposlenike i žele definirati svoj EVP je Istraživanje zadovoljstva zaposlenika.

Provođenjem istraživanja dobit ćete uvid u razinu zadovoljstva i angažmana vaših zaposlenika te temeljem toga definirati koje su jače strane vaše tvrtke kao poslodavca. Rezultati istraživanja vam mogu poslužiti i kao temelj za komunikacijsku strategiju u sklopu employer branding aktivnosti. 

Svakako imajte na umu da su zadovoljni zaposlenici garancija dobrog imidža tvrtke, stoga i osnova employer branding aktivnosti, jer će oni sami po sebi biti ambasadori tvrtke na način da će i sami htjeti podijeliti s drugima koliko su zadovoljni radnim uvjetima i benefitima koje im tvrtka nudi.

Što komunicirati u sklopu employer brandinga?

Rezultati internih istraživanja zadovoljstva zaposlenika odličan su pokazatelj gdje usmjeriti svoje napore kod kreiranja employer branding strategije interno, ali i eksterno. Ako istraživanje pokaže da postoje niže razine zadovoljstva zaposlenika u određenim segmentima poslovanja npr. u segmentu odnosa između kolega, u skladu s time odjel ljudskih potencijala može ciljano kreirati aktivnosti za zaposlenike kao što su team buildinzi ili timske igre za zaposlenike kako bi se postigla bolja razina zadovoljstva u navedenom segmentu.

Provođenjem istraživanja također ćete saznati i koji su to segmenti poslovanja s kojima su zaposlenici zadovoljni što možete iskoristiti kako biste navedeno komunicirali široj publici te tako privukli kvalitetne kandidate. MojPosao marketinški tim vam može pomoći da kreirate sadržaj oko segmenta u kojem ste izvrsni i prezentirate ih posloprimcima koji su aktivni, ali i pasivni na tržištu rada. Obzirom na bogatu bazu kontakata na tržištu rada kojom raspolažemo, MojPosao platforme omogućit će Vašoj tvrtki postizanje većeg dosega do željene ciljane publike.

Tvrtke koje se prijave na korištenje MojPosao alata za Istraživanje zadovoljstva zaposlenika također imaju mogućnost ulaska u izbor za nagradu 'Najbolji poslodavac', priznanje koje će tvrtku definitivno izdvojiti na tržištu rada. 

Provodite li neku dobru HR praksu koju ste implementirali u svoje poslovanje te na taj način povećali kvalitetu rada svojih zaposlenika i poslovne rezultate? Nju također možete podijeliti sa širom javnosti.

Potrudite se napisati članak o praksi koju koristite u kvalitetnom upravljanju ljudskih resursa kako biste potencijalne kandidate upoznali s HR praksama koje provedite, potkrepljujući njihovu kvalitetu izjavama zaposlenika.

MojPosao također je javnosti predstavio svoju uspješnu HR praksu U tuđim cipelama kojom su oduševljeni prvenstveno zaposlenici na čiju inicijativu smo i napisali takav članak, a vjerujemo da će se svidjeti i svim našim budućim kandidatima za posao koji će pročitati konkretne prakse koje njegujemo u našoj tvrtki.

Time širimo informaciju o MojPosao tvrtki kao poslodavcu koji je poželjan za rad, što potvrđuju naši i zaposlenici. Pritom smo Istraživanjem zadovoljstva zaposlenika došli do informacije da bi nas čak 98% naših zaposlenika preporučilo prijateljima. Nije li ispunjavajuće raditi u takvoj tvrtki i s ponosom to komunicirati javnosti?

Pročitajte i drugi dio employer branding check liste.

MojPosao u sklopu employer branding usluge može pomoći i Vašoj tvrtki da se proširi informacija o kvalitetnim procesima koje provodite.

 

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.