Share
Tweet
Share
Send to friend

SP u Kataru prvo je na kojem će nogometnu pravdu dijeliti i sutkinje

Prvi put u 92-godišnjoj povijesti muških svjetskih prvenstava u nogometu na sudačkom popis se nalazi i šest žena - tri glavne sutkinje i tri pomoćnice. Važan je to korak prema većoj ravnopravnosti spolova u sportu, ali i u sudačkoj profesiji.

SP u Kataru prvo je na kojem će nogometnu pravdu dijeliti i sutkinje

Kad govorimo o ravnopravnosti spolova u sportu, nogomet se njome baš ne može pohvaliti. Podcijenjenost nogometašica možemo vidjeti u njihovim plaćama, ali i u zastupljenosti u samom vrhu najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Zato nas je razveselila vijest da će žene prvi puta suditi na svjetskom nogometnom prvenstvu za muškarce, piše zadovoljna.hr.

Sucima su se pridružile tri pomoćnice koje će svojim znanjem i iskustvom pokazati cijelome svijetu da su krenule u borbu za ravnopravnost spolova u sportu.
Stéphanie Frappart iz Francuske, Salima Mukansanga iz Ruande i Yoshimi Yamashita iz Japana pridružit će se skupini od 36 muškaraca koji će na terenu u Kataru pratiti svaki korak nogometaša.

Ovim je završen dugi proces koji je započeo prije nekoliko godina raspoređivanjem ženskih sudaca na Fifinim juniorskim i seniorskim turnirima, rekao je šet FIFA-e, Pierluigi Collina.

„Nadam se da će se u budućnosti izbor elitnih ženskih sutkinja za važna muška natjecanja doživljavati kao nešto normalno, a ne kao senzacionalizam. One zaslužuju biti na FIFA Svjetskom prvenstvu jer konstantno igraju na stvarno visokoj razini, a to je važan faktor za nas“, dodao je Collina.

Izvor: zadovoljna.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.