Share
Tweet
Share
Send to friend

Danas obilježavamo Međunarodni dan tolerancije: Svi smo mi različiti, a ta razlika nas obogaćuje

Slavimo svoje različitosti jer svijet u kojem živimo i u kojem njegujemo jezike, religije, kulture i etničke pripadnosti osnovan je kako bi u njemu njegovali bliskost i povezanost

Danas obilježavamo Međunarodni dan tolerancije: Svi smo mi različiti, a ta razlika nas obogaćuje

“Budućnost nosi mnoge izazove, traži promjenu, slobodu. Budućnost traži toleranciju. Živjeti znači prihvaćati drugačije jer i oni su naši prijatelji, susjedi, kolege, braća, sestre, djeca… Svi se međusobno razlikujemo, a zajedno činimo šarenu cjelinu, cjelinu koja je dio budućnosti, budućnosti koja je dio promjene” - odlomak je ovo iz priče “Tolerancija” koji je napisao učenik Prve ekonomske škole iz Zagreba.

Te riječi trebale bi nas voditi kroz život, a posebno na današnji dan kada obilježavamo Međunarodni dan tolerancije. Točno na ovaj dan, 1996. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda 16. studeni proglasila je danom tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštivanja, a sve u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a iz 1995. godine.

Tolerancija predstavlja vrijednost koja se odnosi na razumijevanje i uvažavanje različitosti društva u kojem živimo, a jedan je od preduvjeta za ostvarivanje ljudskih prava i suzbijanje diskriminacije. Prema definiciji UNESCO-a, tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti.
Osim toga,  tolerancija je moralna, ali i zakonska obveza svakog pojedinca. Tolerancija je dio međunarodnih instrumenata ljudskih prava, usvojenih tijekom proteklih 50-ak godina, koji u prvi plan stavljaju jednakost svakog žitelja.

Upravo iz tog razloga, svaki dan slavimo svoje različitosti jer svijet u kojem živimo i u kojem njegujemo  jezike, religije, kulture i etničke pripadnosti nije osnovan kako bi u njemu rasli sukobi, već bliskost i povezanost drugačijih stavova, mišljenja i pogleda na život.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.