Share
Tweet
Share
Send to friend

Tajna uspjeha tvrtke Duran: „Iz naših pomoćnih radnika zapravo formiramo radnike za daljnje pozicije“

Oni su jedna od svega nekoliko svjetskih industrijskih proizvođača tehničkog borosilikatnog stakla, a koliko ulažu u svoje zaposlenike, kako ih zadržavaju, ali i pronalaze otkrili su nam u kratkom razgovoru

Tajna uspjeha tvrtke Duran: „Iz naših pomoćnih radnika zapravo formiramo radnike za daljnje pozicije“

Tvrtka Duran s pravom može reći da ima bogatu povijest. Sve je krenulo odlukom o osnivanju i izgradnji Poduzeća za izradu laboratorijskog stakla u Puli davne 1949., te paljenjem prve staklarske peći 12. lipnja 1955. godine kada je tvornica službenog naziva Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič puštena u probni rad, a od 2005. godine ova uspješna tvrtka poznata je pod imenom Duran.

Stalna ulaganja u proizvodnju, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, poboljšanje uvjeta rada, cjeloživotno radno obrazovanje i usavršavanje staklarskih majstora i stručnjaka, pulska staklara nastavlja odavno dobro zacrtanu tradiciju. Danas tvrtka Duran, koja posluje na području Pule, a kao dio DWK grupe (Duran Wheaton Kimble) izvozi više od 98% proizvedenog laboratorijskoga i industrijskoga stakla, a zapošljava više od 230 radnika.

Što ih čini uspješnim i poželjnim poslodavcem, otkrivamo u razgovoru sa rukovoditeljicom kadrovsko-pravne službe Anom Petrić.

Ana, u razgovoru s vama saznali smo da tvornica stakla ima zanimljive klijente. Možete nam malo približiti o čemu se točno radi i općenito približiti poslovanje tvrtke te poziciju na tržištu?

Proizvodni program tvornice je laboratorijsko i industrijsko staklo. Proizvodi se standardno laboratorijsko staklo velikog volumena, dok kod industrijskog stakla prevladava veliki broj različitih artikala i namjena (posude od 500 litara zapremine za kemijsku industriju, 200 litarski spremnici za vino, izmuzišta, stakleni bojleri, stakleni prstenovi za akceleratore čestica, avionska stakla). Tako je tvornica, među ostalim, izradila vanjska rasvjetna stakla za vojne i civilne zrakoplove. Također, jedna od zanimljivosti je i činjenica da je baklju Zimskih olimpijskih igara u Salt Lake Cityju 2002. godine dizajnirao studio Axiom Design, proizveo Coleman, a  Duran je izradio 14.000 komada staklenih kruna baklje, čiji je gornji rub ručno obrađen, tako da su sva stakla jedinstvena, unikatna i različita. 

Naša je tvornica jedna od svega nekoliko svjetskih industrijskih proizvođača tehničkog borosilikatnog stakla gdje se kompleksni proizvodi visokih tehničkih zahtjeva proizvode znanjem i umijećem majstora staklara, dakle s puno ručnog rada. Ručno puhani artikli iz Pule predstavljaju sam svjetski vrh za ovakvu vrstu proizvodnje i referentno su mjerilo kvalitete koju konkurencija do danas nije uspjela dostići.

Spadate u proizvodnu djelatnost koja sa sobom nosi i fizički rad. Na koje načine osiguravate svojim zaposlenicima što ugodniji radni dan? Koje su izazovnosti radnih mjesta u vašoj tvrtki i kako se borite s time? Imate li u planu možda dodatno unaprjeđenje beneficija za svoje zaposlenike?

Proces topljenja stakla odvija se u električnoj peći za što je potrebno postići temperaturu od 1600 do 1640°C. Dnevno se proizvodi od 15 do 17 tona staklene mase, a radi se 24 sata 7 dana u tjednu. Radna mjesta u tvornici uglavnom su radna mjesta s posebnim uvjetima rada stoga se velika pažnja polaže na tzv. Health & Safety odnosno zaštitu na radu . Također, vodi se računa da radnici imaju odmor tijekom radnog dana/smjene, osim zakonski predviđenog, i nekoliko manjih pauza. Godišnji odmor planira se tijekom najtoplijih mjeseci kako bi se barem malo olakšao rad. 
Radnici su vrijedan resurs o kojem se zaista vodi računa, pa i nekim manjim gestama kao npr. stavljanjem na raspolaganje radnicima izotoničnih napitaka u toplijim danima, organiziranjem gledanja utakmica hrvatske reprezentacije tijekom radnih smjena i slično. Naravno, osim zakonom zajamčenih, tu su i druga materijalna i nematerijalna prava ugovorena kolektivnim ugovorom (tzv. Božićnica, regres, Uskrsnica, dar za djecu, subvencionirani obrok u tvorničkom restoranu,…). 

Koliko u prosjeku se zadržavaju zaposlenici u vašoj tvrtki? Što biste izdvojili kao ključne parametre uspješnog odnosa prema zaposlenicima, a na kraju i njihovog zadovoljstva?

Kad su radnici u pitanju, radnika naravno nedostaje kao i svugdje u Hrvatskoj i svijetu. Nekako još uvijek uspijevamo u pronalasku nove radne snage, vjerujem da je to i zbog uvjeta i radne atmosfere. Što se tiče zadržavanja radnika, to je jednako bitna komponenta. Najveću fluktuaciju zapravo imamo na ulaznoj/startnoj poziciji pomoćnih radnika. 

Kad govorimo o proizvodnji, mi iz naših pomoćnih radnika zapravo formiramo radnike za daljnje pozicije - kontrolor, staklar puhač, staklar strojar. Činjenica je da se radnici u Duranu, nakon što prođu početnu fazu pomoćnih radnika, većinom dalje zadržavaju u tvornici do svoje mirovine. Vjerujem da su radnici zadovoljni i dobrom komunikacijom, ulaganjem u edukaciju i usavršavanje, i naravno uvažavanjem i poštovanjem.

S početkom godine većina tvrtki se osvrće na prethodnu i postavlja 'ljestvicu' za tekuću. Kakva su vaša očekivanje od 2023. godine? Imate li možda najave po pitanju zapošljavanja? Koji kadar vam je nužan i što očekujete od kandidata? 

Duran naravno ima planove za 2023. godine, ali i za dalje. Kad se osvrnemo na prethodnu godinu-možemo biti zadovoljni i ponosni postignutim rezultatom. Naravno, želimo tako nastaviti i dalje, postizati zadane ciljeve. Vezano za radnike i zapošljavanje, otvoreni smo za nove radnike i ulaganje u njihovu edukaciju te formiranje vrsnih majstora. Naše pozicije u proizvodnji kao i pozicije za mehaničare ili električare također su otvorene, s radošću ćemo primiti nove kolege!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.