Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako izgleda tržište rada iz perspektive osoba s invaliditetom?

U suradnji s Udrugom Zamisli pokrenuli smo veliko istraživanje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada. Istraživanje je namijenjeno svim zaposlenim i nezaposlenim osobama s invaliditetom, kao i svim samozaposlenim (obrtnici i poduzetnici) osobama s invaliditetom.

Kako izgleda tržište rada iz perspektive osoba s invaliditetom?

Sjedim s kolegom na kavi i kreće rasprava: 

“Znam da zvuči diskriminirajuće, ali jesi li kao invalid ikada imao problem u pronalasku posla?”, pitala sam ga. 

“Jesam, ne često, ali sam znao nailaziti na prepreke zbog toga što sam invalid. Srećom radim u struci u kojoj mi moj invaliditet ne otežava rad”, kazao mi je kolega kojeg ćemo za potrebe ovog teksta nazvati Ivan.

Nakon našeg druženja, počela sam pregledavati svoj život, gledati ga iz neke druge perspektive i pitati se kako bi moj život izgledao da sam na njegovom mjestu. Nemojte me krivo shvatiti, nije njemu loše. Radi u dobroj kompaniji, prima dobru plaću, ima odlične prijatelje, obožava se smijati i zezati na vlastiti račun, uživa u glazbi i unatoč tome što je na štakama skoro pa svaki mjesec ide na neki novi koncert.

No, ono što je mene najviše mučilo je činjenica da te netko zbog “hendikepa” ne vrednuje jednako kao i ostale.

Prema posljednjim podacima, u periodu od 1. siječnja do 30. lipnja 2022. godine, u Hrvatskoj je zaposleno 72.766 osoba s invaliditetom, što je zapravo jako mala brojka. Usporedbe radi, osobe s invaliditetom čine 2,4 posto ukupne populacije zaposlenih osoba u Hrvatskoj u tom razdoblju. 

Iako poslodavci, zakonski gledano, nemaju nikakvih prepreka niti dodatnih poteškoća kod zapošljavanja osoba s invaliditetom, njihova stopa zapošljavanja je i dalje niska. Naravno, postoje i neki lijepi primjeri u kojima takve osobe čine većinu zaposlenika.

Kako bi podigli svijest zaposlenika, kompanija, ali i ostale šire javnosti, portal MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli odlučio je provesti opsežno istraživanje na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama u razvoju. Cilj istraživanja je otkriti s kojim se izazovima osobe s invaliditetom susreću i u kakvim uvjetima rade te osvijestiti javnost, ali i poslodavce, o tim istim izazovima. 

Prvi serijal naših istraživanja posvetili smo upravo osobama s invaliditetom kako bi saznali s kojim se sve izazovima oni susreću te kako izgleda tržište rada iz njihove perspektive. 

Upitnik smo podijelili u tri skupine:

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.