Share
Tweet
Share
Send to friend

Kakvi su, zapravo, zaposlenici pripadnici generacije Z?

Jedni ih ne mogu dovoljno nahvaliti, a drugi im samo ’broje’ mane i nedostatke. Kakvo je vaše mišljenje o novoj generaciji radnika koji krupnim koracima osvajaju tržište rada?

Kakvi su, zapravo, zaposlenici pripadnici generacije Z?

Prvi dojam o osobi stvaramo u svega nekoliko sekundi nakon upoznavanja. Brzinom svjetlosti skenirajući i analizirajući izgled, držanje, boju glasa, stisak ruke, miris i energiju osobe koju smo prvi put ugledali. S druge strane, uspješno kidanje svih veza s nepoželjnom navikom, odnosno prihvaćanje novog obrasca ponašanja traje nešto duže. Ovisno o snazi navike i vremenu koje je provela s nama, može se raditi o razdoblju od svega nekoliko tjedana, ali i o višemjesečnoj borbi.

Kad govorimo o procjeni učinka novog zaposlenika obično uzimamo period od 6 mjeseci. To je, slaže se većina, sasvim dovoljno vremena kako bismo uvidjeli kojim znanjima i vještinama osoba raspolaže, kako se snašla u novoj okolini i s novim radnim zadacima, slaže li se s kolegama i slično.

Pripadnici generacije Z, odnosno osobe rođene između 1995. i 2010. godine, već nekoliko godina su prisutni na tržištu rada, stoga je došao pravi trenutak da ocijenimo kako su se dosad snašli.

Jesu li, i u kojoj mjeri, različiti u odnosu na svoje prethodnike - babyboomerse, generaciju x i milenijalce? Koje osobine i ponašanja su donijeli sa sobom u radne okoline? Jesu li ’tvrđi orah’ kad je riječ o pregovorima oko plaće, uvjeta rada i drugim stavrima vezanim uz posao? Mijenjaju li posao češće?

Na ova i druga pitanja tražimo odgovore u okviru MojPosao istraživanja o generaciji Z na tržištu rada. Odvojite nekoliko minuta vremena i podijelite s nama vaša iskustva!

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.