Share
Tweet
Share
Send to friend

Koje fontove izbjegavati kod pisanja životopisa?

Možda ne djeluje kao pretjerano važno pitanje, no ponekad sitnice čine razliku.

Koje fontove izbjegavati kod pisanja životopisa?

Koji font koristiti u životopisu da ga poslodavac primijeti i odmah ne eliminira? Pišete li životopis u Comic Sans fontu ili vaš odabir pada na neki drugi? U nastavku ćemo se otkriti koji font koristiti, a koji izbjegavati.

Da imate samo šest sekundi za impresioniranje potencijalnog poslodavca, koji font biste koristili u životopisu? Naime, poslodavci u prosjeku provedu samo šest sekundi pregledavajući životopis prije nego što se odluče hoće li kandidata pozvati na razgovor za posao, piše zaposlena.hr.

Iako vaš font u životopisu neće biti presudan kod pozivanja na razgovor za posao, sasvim sigurno može biti nešto što će poslužiti kao konačna odluka.

Isticanje vaših vještina i postignuća u životopisu mora biti vaš prioritet broj jedan, međutim, važno je uzeti u obzir i naizgled sporedne detalje, kao što je odabir fonta, kako bi vaš životopis završio na skupini onih koji će biti pozvani na razgovor za posao.

Evo nekih fontova koje svakako želite izbjegavati ako želite biti pozvani na razgovor za posao.

1. IZBJEGAVAJTE JAKO STILIZIRANE FONTOVE

Iako bi moderni kurzivni fontovi mogli unijeti malo uzbuđenja u vaš životopis, teško ih je čitati.

Također, imajte na umu ovaj savjet – neki poslodavci ne vole stilizirane fontove.

2. IZBJEGAVAJTE NEPROFESIONALNE FONTOVE

Regruterima je važno prenijeti svoju sposobnost da budete profesionalni na radnom mjestu. Nemojte ni pomišljati na fontove kao što su Papyrus, Comic Sans, Wingdings, Marker Felt ili Chalkboard.

3. IZBJEGAVAJTE NESTANDARDNE, PREUZETE ILI PRILAGOĐENE FONTOVE

Ako ste morali preuzeti font za svoj životopis, nemojte ga koristiti. Sve što je preuzeto s Interneta ili što ste sami izradili nije standardno i ne preporučuje se koristiti u životopisu.

4. IZBJEGAVAJTE USKE, SAŽETE ILI SVIJETLE FONTOVE

Ove vrste fontova teško je čitati, posebno na zaslonu računala. Ako škiljite kako biste razaznali tekst, potreban vam je podeblji ili rašireniji font.

Najbolji fontovi za vaš životopis

Možda ste još uvijek traumatizirani jer ste bili prisiljeni pisati sve svoje srednjoškolske i fakultetske radove na Times New Romanu (i ne krivimo vas), ali to je stari, pouzdani klasik. Evo nekoliko fontova s kojima također ne možete pogriješiti.

  • Times New Roman
  • Arial
  • Calibri
  • Cambria
  • Gruzija
  • Helvetica
  • Verdana
  • Garamond
  • Didot
  • Trebuchet MS
  • Book Antiqua

Koja je najbolja veličina fonta za pisanje životopisa

Odabir ispravne veličine fonta ključan je utjecaj na čitljivost vašeg životopisa. Dakle, koja je najbolja veličina fonta životopisa?

Neka veličina fonta vašeg tijela bude između 10 i 12. Zaglavlja i pododjeljci mogu biti nešto veći – od 11 do 14.

Izvor: zaposlena.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.