Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako izgleda život u mirovini u Hrvatskoj?

Neki je ne mogu dočekati, drugi je se pribojavaju, a treći njome, barem zasad, ne razbijaju glavu. Kako vi gledate na umirovljeničke dane? Neovisno o tome jeste li student, na početku karijere, iskusan radnik pred mirovinom ili netko tko već neko vrijeme uživa u 'penziji', podijelite s nama vaša razmišljanja u MojPosao istraživanju o mirovinama!

Kako izgleda život u mirovini u Hrvatskoj?

Niti okrenuli se niste, a već je došao kraj. Puta. Balade. Karijere. 

Nakon nekoliko desetljeća predanog rada, dobrih i onih manje dobrih poslodavaca, radnih okolina kojih se prisjećate s osmijehom, ali i onih koje biste radije izbrisali iz sjećanja, poslovnih putovanja, druženja s kolegama nakon radnog vremena, napredovanja, povišica, otkaza i bolovanja… stigao je čas za novo poglavlje. Za mirovinu. Penziju.

Jutros ste se posljednji put parkirali na ’vaše’ mjesto ispred zgrade, pozdravili portira na ulazu, umjesto liftom do trećeg kata došli stepenicama (jeste pred penzijom, ali za toliki ’uspon’ niste, pobogu, prestari) i, prije nego što ste krenuli s radom, u dobrom društvu kolega iz odjela guštali u kavi iz aparata. 

Dan je, usprkos konačnosti trenutka, prošao relativno mirno. Ok, kolege su vas za vrijeme ručka iznenadili (mada ste sumnjali da nešto spremaju) krasnim oproštajnim poklonom, a i povremeno su vas ljudi spontanim i čvrstim zagrljajima i toplim riječima, pa i suzama zbog vašeg odlaska, prekidali u radu, ali vi ste ostali mirni. 

Jednostavno, osvijestili ste i prihvatili neporecivu istinu - stigao je trenutak da svijetu rada kažete zbogom. Ili, možda doviđenja. Jer, pratite vi vijesti i znate da uopće nije neobično raditi i u penzionerskim danima.

No, u tom trenutku vam na pamet padaju pitanja koja, primjećujete, su vas i ranije trebala zaskočiti.

Kako doista izgleda i što sve sa sobom donosi život jednog umirovljenika u Hrvatskoj? 

Je li ovo, uopće, pravi trenutak za odlazak s tržišta rada? 

Kolika 'penzija' je potrebna kako biste normalno živjeli? 

Hoćete li se, ipak, u nekom trenutku ponovno zaposliti na pola radnog vremena, uz zadržavanje mirovine?

Kako bismo doznali odgovore ne ova životna pitanja, o kojima ne promišljaju samo oni koji se nalaze pred mirovinom ili se u njoj već neko vrijeme nalaze, već i oni koji su od nje poprilično udaljeni, MojPosao je pokrenuo Istraživanje o mirovini u Hrvatskoj.

Bavimo se i pitanjima poput onih trebaju li muškarci i žene u istoj dobi odlaziti u mirovinu, trebamo li i godine studiranja uključiti u radni staž, kako gledamo na prijevremenu mirovinu…

Stoga, odvojite nekoliko minuta vašeg vremena i podijelite s nama vaša razmišljanja o mirovini i 'zlatnim godinama' naših života.

 

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.