Share
Tweet
Share
Send to friend

Pitamo vas: Kakvo je vaše mišljenje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada?

Kako bi otkrili kako na položaj osoba s invaliditetom gleda šira javnost, poslodavci, ali i same osobe s invaliditetom, portal MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli odlučio je provesti opsežno istraživanje na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama u razvoju

Pitamo vas: Kakvo je vaše mišljenje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada?

Gotovo 16 posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Jednostavnije prikazano, svaka šesta osoba na svijetu bori se s nekim oblikom invaliditeta. Često su stigmatizirani od strane društva, teže se uklapaju u zajednicu, a kada govorimo o tržištu rada, stanje je možda još i gore. 

Iako ovi podaci i rečenice na prvu izazivaju nelagodu, podaci su to koje otkriva Svjetska zdravstvena organizacija, a sve s ciljem kako bi kod šire javnosti podigla svijest o tome da su i osobe s invaliditetom ravnopravni članovi naše zajednice.

Tijekom prošle godine iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zaposleno je ukupno 131.938 osoba, od čega 3.065 osoba s invaliditetom. Povećanje je to od 11,9 posto u odnosu na 2021. godinu kada je zaposleno 2.740 osoba s invaliditetom. 

Sudjelujte u našem istraživanju i s nama podijelite svoje mišljenje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada. Upitnik pronađite na linku.

Da na domaćem tržištu bilježimo sitne pozitivne pomake, pokazuju i podaci Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Prema njima, u prošloj je godini gotovo 9.800  poslodavaca imalo je zakonsku obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom. To su najvećim dijelom bile privatne tvrtke, oko 7.000, te javni i civilni sektor, koji imaju više od 20 zaposlenih i kao takvi podliježu obvezi zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Prema Zakonu postoje dvije opcije koje kompanije imaju na raspolaganju prilikom zapošljavanja – ispuniti obvezu, bilo zapošljavanjem ili zamjenskim opcijama poput stipendiranja i potpore samozapošljavanju osobama s invaliditetom, ili plaćanja novčane naknade za neispunjenje kvotne obveze. Otprilike trećina poslodavaca lani se, prema podacima ZOSI-a, odlučila za prvu opciju, dok je dvije trećine bilo sklonije platiti naknadu.

Unatoč svim naporima čini se kako osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju i dalje teže dolaze do željenog radnog mjesta. 

Kako bi otkrili kako na položaj osoba s invaliditetom gleda šira javnost, poslodavci, ali i same osobe s invaliditetom, portal MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli odlučio je provesti opsežno istraživanje na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom i osoba s poteškoćama u razvoju. Cilj istraživanja je otkriti s kojim se izazovima osobe s invaliditetom susreću i u kakvim uvjetima rade te osvijestiti javnost, ali i poslodavce, o tim problemima. 

Prvi serijal našeg istraživanja posvetili smo osobama s invaliditetom kako bi saznali s kojim se izazovima oni susreću te kako izgleda tržište rada iz njihove perspektive, a sada pokrećemo novi krug u kojem želimo otkriti kakvo je vaše mišljenje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada

Bez obzira na to jeste li ikada imali priliku raditi s osobom s invaliditetom ili bi ste voljeli da vaša kompanija zaposli osobu s invaliditetom, podijelite s nama svoje mišljenje kako bi zajedničkim snagama tržište rada učini boljim, sretnijim i veselijim mjestom za svakog člana.

Sudjelujte u našem istraživanju i s nama podijelite svoje mišljenje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada. Upitnik pronađite na linku.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.