Share
Tweet
Share
Send to friend

Anketa portala MojPosao: Ograničenje rada na visokim temperaturama podržava 58% građana

U Hrvatskoj više od 30 posto radnika provede najmanje četvrtinu radnog vremena izloženo ekstremnim temperaturama.

Anketa portala MojPosao: Ograničenje rada na visokim temperaturama podržava 58% građana

MojPosao, vodeći portal za oglašavanje slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj, proveo je anketu o ograničavanju rada na ekstremnim temperaturama. U anketi je sudjelovalo više od 500 ispitanika, a rezultati su ukazali na različite perspektive glede fizičkog rada na visokim temperaturama.

Prema podacima Eurofounda, europske agencije za poboljšanje uvjeta života i rada, u Hrvatskoj više od 30 posto radnika provede najmanje četvrtinu radnog vremena izloženo ekstremnim temperaturama. Takav rad može imati ozbiljne posljedice po zdravlje radnika te stoga postoji opravdana zabrinutost oko potrebe ograničavanja ovakvog oblika rada.

Postoji potreba za humanijim uvjetima rada

Rezultati ankete o radu na ekstremnim temperaturama otkrivaju značajne perspektive radne populacije:

Prema istraživanju, 58% građana smatra kako bi fizički rad na visokim temperaturama trebalo ograničiti na manji broj sati. Ispitanici ukazuju na bolju produktivnost, veće zadovoljstvo radnika i potrebu za humanijim uvjetima. Njihovi komentari ukazuju na važnost osiguranja dovoljno tekućina, češćih predaha i pružanja adekvatne medicinske pomoći u slučaju potrebe.

Slično razmišlja i 38% ispitanika koji podržavaju preraspodjelu fizičkog rada na hladnije sate u danu kao rješenje. Njihovi komentari ukazuju na potrebu za promjenom radnog vremena, poput rada u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. 

S druge strane, svega 4% ispitanika smatra kako fizički rad na visokim temperaturama ne treba biti ograničen. Svoj stav opravdavaju riječima kako se radi o  individualnoj slobodi i izboru svakog radnika koji na takav oblik rada pristaje, ili ne pristaje.

O anketi:

Sudjelovalo je više od 500 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni. 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.