Share
Tweet
Share
Send to friend

Pitamo vas, poslodavce: Ispunjavate li kvotu za zapošljavanje osoba s invaliditetom?

Sudjelujte u našem istraživanju i s nama podijelite svoje mišljenje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Pitamo vas, poslodavce: Ispunjavate li kvotu za zapošljavanje osoba s invaliditetom?

“Poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika obveznici su kvote, odnosno zapošljavanja određenog broja osoba s invaliditetom. Broj osoba s invaliditetom koje je poslodavac dužan zaposliti izračunava se po stopi od tri posto od ukupnog broja zaposlenih”, riječi su koje stoje u Pravilniku o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Iako je, prema posljednjim podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, u Hrvatskoj prošle godine zaposleno 3.065 osoba s invaliditetom, što je 11,9 posto više u odnosu na 2021. godinu, te su brojke, uz pozitivni pomak, i dalje niske.

Uključivanje najranjivijih skupine društva na tržište rada, pozitivna je i prijeko potrebna radnja koja uvelike doprinosi izgradnji boljeg, prosperitetnog i stabilnog društva općenito. Osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju ne trebamo isključivati već im moramo pružiti priliku da se dokažu, jer na kraju dana, to je ono što svatko od nas zaslužuje. Priliku da pokažemo što znamo i možemo. A zašto ih onda, ponekad, svjesno ili nesvjesno, tretiramo drugačije?

Kako bi otkrili pravu sliku domaćeg tržišta rada, kada je u pitanju položaj osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju na tržištu rada, vodeći portal za zapošljavanje u Hrvatskoj MojPosao u suradnji s Udrugom Zamisli odlučio je pokrenuti opsežno istraživanje. Do sada smo proveli dva kruga istraživanja u kojima smo tražili mišljenje posloprimce te zaposlenih, nezaposlenih i samozaposlenih osoba s invaliditetom, a sve kako bi otkrili s kojim se izazovima oni susreću i u kakvim uvjetima rade.

Sada, u ovom završnom krugu, trebamo pomoć vas, poslodavaca. Upravo iz tog razloga, u svom novom upitniku pitamo vas: “Ispunjavate li kvotu za zapošljavanje osoba s invaliditetom?”.

Bez obzira na to zapošljavate li osobe s invaliditetom ili ne, podijelite s nama svoja iskustva, mišljenja, nedoumice, strahove i planove kako bi zajedničkim snagama tržište rada učini boljim, sretnijim i veselijim mjestom za svakog člana.

Sudjelujte u našem istraživanju i s nama podijelite svoje mišljenje o položaju osoba s invaliditetom na tržištu rada. Upitnik pronađite na linku.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.