Share
Tweet
Share
Send to friend

10 razloga zbog kojih ne uspijevate pronaći posao… I kako ih riješiti!

Ako i vama ovo pitanje odzvanja u glavi dok razmišljate zašto vas nitko ne zove na razgovor za posao na pravom ste mjestu.

10 razloga zbog kojih ne uspijevate pronaći posao… I kako ih riješiti!

Činite sve što možete, pratite oglase na portalima za traženje poslova, raspitujete se kod prijatelja i poznanika, ali ništa od navedenog ne rezultira poslom. Već ste pomalo isfrustrirani i pitate se gdje griješite. Čak i kada dobijete priliku da se predstavite na razgovoru za posao, nikako ne uspijevate doći do posljednjeg kruga i dobiti posao. Zašto?

Cijela situacija je obeshrabrujuća, pogotovo kada ne dobivate povratne informacije zašto niste zadovoljili na razgovoru za posao. S druge strane, uložili ste puno vremena pripremajući se za razgovor za posao i učeći odgovore na pitanje koja bi vam potencijalni poslodavac mogao postaviti, piše zaposlena.hr.

Zašto ne možete pronaći posao?

Zaposlena.hr donosi deset najčešćih razloga zašto niste dobili posao, rješenja koja biste trebali poduzeti i neke druge savjete koji će vam pomoći da konačno dobijete ponudu za posao.

Posao možete ne dobiti zbog samo jedne greške koje te učinili tijekom razgovora za posao ili zbog cijele strategije koja ne funkcionira. Možda je konkurencija za radno mjesto koje tražite velika ili vaše kvalifikacije nisu dovoljne? A možda vam možemo pomoći sa savjetima u nastavku.

1. Previše ste usredotočeni na ono što posao može donijeti vama

Jedna od češćih pogrešaka tijekom razgovora za posao jest usmjeravanje na ono što posao može učiniti za vas – kako će vam ova pozicija pomoći u daljoj karijeri, kako vam može pružiti priliku koje druge pozicije ne mogu…
Ali jednako je, ako ne i važnije, istaknuti vještine u životopisu koje donosite na poziciju.

Rješenje: Koju vrijednost biste pružili tvrtki? Koji su načini kojima biste pristupili poslu, a koji vas izdvajaju od vaših kolega?

Profesionalni savjet: usredotočujući se na ono što donosite poslu, ne zaboravite spomenuti kako možete napredovati uz posao! Ali samo promijenite okosnicu vaših razgovora na ono što možete pružiti tvrtki u odnosu na ono što tvrtka može učiniti za vas.

Čak i ako je ovo vaš prvi posao, stvorite dobar prvi dojam – pokažite motivaciju i želju za radom u tvrtki. Poslodavac već zna da bi ovo mogao biti vaš prvi posao, ali to ne znači da ne možete ponuditi nešto jedinstveno!

2. Odajete dojam kao da možda nećete dugoročno ostati

Ako je vaš životopis ili zamolba prožeta različitim radnim mjestima koja nisu međusobno povezana, to može odavati dojam da ste zbunjeni oko svojih ciljeva u karijeri.

Pri zapošljavanju, poslodavcima je u interesu da zaposle radnika na duže vrijeme. S druge strane s tim ciljem će ga obučiti i vještinama i znanjem potrebnim za rad. Dakle, životopis u kojem je nanizano previše poslova može značiti da ste zainteresirani samo za kratkoročni ostanak dok ne dođete do druge prilike za posao.

Rješenje: Morate naglasiti zašto želite ovaj posao, kako to utječe na vaše dugoročne ciljeve i zašto planirate ostati dugoročno.

U ovom slučaju ne spominjete kako vam posao može pomoći u napretku karijere i uvjeriti svoje buduće poslodavce da vaša karijera do sada nije onakva kakvom ste se nadali da će biti.

Profesionalni savjet: usredotočite se na prenosive vještine koje možete donijeti s prethodnih pozicija, čak i ako one nisu izravno povezane s poslom za koji se prijavljujete. Ako bi to moglo pomoći vašoj budućoj karijeri, obvezno to i spomenite!

3. Odašiljete loše neverbalne znakove

Bilo da se radi o susretu sa slabim stiskom ruke ili izbjegavanju kontakta očima, na Zoomu ne gledate izravno u kameru ili vas ometaju drugi događaji oko vas – vaši neverbalni znakovi mogu puno reći o vama. A u ovom slučaju reći će nešto što nije dobro.

Rješenje: Rješenje ovog problema je jednostavno vježbanje. Mnogi loši neverbalni znakovi često nastupaju zbog sramežljivosti, introvertnosti ili nervoze.
Radite na tome da podignete samopouzdanje jer će se tada vaši neverbalni znakovi poklopiti s vašim verbalnim znakovima.

Profesionalni savjet: nemojte zanemariti ni verbalne znakove poput “uh” ili “mmm”! To često može biti znak nervoze koji može biti neugodan na intervjuu, ali u isto vrijeme, ni pretjerano samopouzdanje također nije privlačno.

Dakle, rad na vašim vještinama apsolutno može pomoći u izgradnji prave razine samopouzdanja potrebne za postizanje uspjeha neverbalnim znakovima.

4. Niste 'kliknuli'

Teško je otići s razgovora za posao s nadom da ćete biti pozvani u drugi krug ili da ćete upravo vi dobiti posao, dok s druge strane vaš novi potencijalni tim je jednostavno osjetio da se ne uklapate. Kad tim misli da se ne biste mogli spojiti s njima, to nije vaša krivnja! Ali važno ju je uzeti u obzir ako se često ponavlja.

Rješenje: Teško je kontrolirati ako ljudi misle da se zbog svoje osobnosti ne biste dobro uklopili u njihov tim ili kulturu tvrtke. Ali također je vrlo teško točno prenijeti svoju osobnost u kratkom vremenu koliko traje razgovor za posao! Dakle, što možete učiniti?

Pokušajte vježbati kako biste se opustili i bili ono što jeste. Vježbajte biti autentični i općenito poradite na svojim vještinama kako biste se mogli povezati i biti “stvarniji” od samog početka.

Profesionalni savjet: Iako može biti kontroverzno, prijavite se za poslove koji vas u potpunosti ne zanimaju samo zbog iskustva s razgovora za posao.
Naposljetku, vježba čini savršenstvo, a biti više puta u stvarnom okruženju razgovora za posao pomoći će vam da postanete autentičniji i ugodniji za vrijeme intervjua.

5. Izložili ste neprimjerene informacije

Možda ste ispričali kako mrzite svog bivšeg šefa, lagali ste na sadašnjem poslu ili ste u svojim razgovorima dodali osobne podatke koji nisu posve prikladni za razgovor za posao.

Rješenje: Iako ste nepotrebne informacije vrlo vjerojatno podijelili zato što ste bili nervozni pa ste slučajno pretjerali, vježbajte kroz razgovor koje primjere želite istaknuti u intervjuu kako ne biste iznosili informacije koje nisu primjerene.

Profesionalni savjet: Zapišite koje bi se informacije mogle smatrati neprimjerenima na razgovoru za posao.

6. Bili ste prekvalificirani

Rješenje: Ako ste prekvalificirani za radnu poziciju i to shvatite tijekom intervjua, vratite se na opis posla i odredite na što možete paziti kod budućih prijava kako ne biste gubili Vaše vrijeme prijavljujući se na pozicije za koje ste prekvalificirani.

Profesionalni savjet: tijekom prvog ili drugog kruga intervjua pitajte jeste li prekvalificirani te ako jeste koliko brzo možete napredovati kako ne biste gubili vrijeme. Osim toga, ovo vam može pomoći da prepoznate zašto se prijavljujete za pozicije za koje ste prekvalificirani.

7. Nedovoljno ste kvalificirani

Kada želite dobiti posao što prije, uobičajeno je da se prijavljujete na pozicije za koje ste više ili nedovoljno kvalificirani ili jednostavno ne možete kliknuti.

Rješenje: Poradite na usavršavanju znanja i vještina koje biste željeli imati. Provedite neko vrijeme razmišljajući o tome što želite od sljedećeg poteza u karijeri prije nego što se ponovno prijavite za posao. Tražite li posao koji podržava rad od kuće? Jesu li privremeni poslovi trenutno bolje rješenje? Ili možda trebate suziti na poslove specifične za industriju koja vas interesira.

Profesionalni savjet: možete potražiti pomoć savjetnika na Zavodu za zapošljavanje ako stvarno ne znate kako dalje! Podrška i stečeno znanje svakako će vam pomoći dok se prijavljujete za posao te će vam pomoći u razgovorima za posao.

8. Opis posla nije bio točan

Nažalost, ponekad tvrtka objavi opis posla planirajući zaposliti nekoga za određenu ulogu, a zatim se tijekom procesa prijave za posao to promijeni. Ili osoba koja piše opis posla jednostavno ne shvaća što sve ulazi u posao za koji bi osoba trebala biti angažirana. Znamo – to ionako napornu potragu za poslom čini još gorom.

Rješenje: U svom životopisu i motivacijskom pismu jasno naznačite posao za koji ste kvalificirani i spremni tako da onaj tko ga pregleda ne može gubiti vaše vrijeme ako traži nekog drugog.

Iako je frustrirajuće i trošiti vrijeme na prijavu za te poslove, nije greška u vama ako tvrtka nije uspjela dobro iskomunicirati novu radnu poziciju.
Stručni savjet: možete dodati napomenu tvrtki da ćete se javiti ako se otvori radno mjesto za koje biste bili kvalificirani.

9. Netko drugi je bio bolji 'fit'

Rješenje: U ovom slučaju ništa ne možete učiniti osim prijaviti se na više pozicija i iskoristiti ovo iskustvo kao motivaciju da nastavite marljivo raditi i bolje prezentirati svoj životopis.

Profesionalni savjet: Zatražite povratne informacije kako biste razumjeli kako bolje pregovarati za sebe na ovim pozicijama.

10. Niste ispričali dovoljno priča

Ako ste se više usredotočili na vještine koje imate i zadatke koje ste izvršili, vjerojatno niste djelovali dovoljno “osobno”. Naime, pričanje priča o iskustvima ili anegdotama pomaže drugima da se povežu s vama i daje sliku o tome kako biste vi reagirali na svakodnevne situacije na radnom mjestu.

Rješenje: Zapišite nekoliko priča ili iskustava koje možete istaknuti u intervjuu i vježbajte ih ispričati.

Profesionalni savjet: Ako imate problema s ovim područjem, razmijenite iskustva s prijateljima i poznanicima ili stručnim suradnikom za pronalaženje posla.

Izvor: zaposlena.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.