Share
Tweet
Share
Send to friend

Zaposlenici sve otvoreniji prema umjetnoj inteligenciji, ali očekuju više smjernica kako je koristiti

Nisu samo radnici ti koji prihvaćaju prednosti umjetne inteligencije na radnom mjestu: 55% anketiranih rukovoditelja reklo je da koriste umjetnu inteligenciju za postavljanje ciljeva.

Zaposlenici sve otvoreniji prema umjetnoj inteligenciji, ali očekuju više smjernica kako je koristiti

Zaposlenici i rukovoditelji podjednako žele iskoristiti prednosti umjetne inteligencije na radnom mjestu, ali nedostatak obuke i smjernica ostavio je mnoge u strahu da će biti osuđivani zbog korištenja, pokazalo je istraživanje koje je provela Asana.

Unatoč tome što 36% britanskih i američkih zaposlenika koristi umjetnu inteligenciju na tjednoj bazi na poslu, manje od četvrtine kompanija pruža bilo kakve smjernice svojim radnicima o tome kako bi trebali koristiti tehnologiju, pokazalo je novo istraživanje platforme za upravljanje radom Asana, saznajemo prema portalu Computer World. 

Slučajevi upotrebe ove tehnologije brzo su se proširili od uvođenja generativnih AI alata u javnu domenu, a većina radnika koristi tehnologiju za pojednostavljenje zadataka i smanjenje takozvanog zauzetog posla. Prema izvješću, 30% zaposlenika ispitanih za izvješće trenutno koristi AI za analizu podataka, a 25% za administrativne funkcije.

Međutim, mnogi žele stvari odvesti još dalje, s 45% ispitanika u SAD-u koji kažu da žele koristiti AI za brainstorming. U Velikoj Britaniji ta brojka iznosi 32%. Istraživanje Asaninog Laboratorija za inovacije u radu sastoji se od odgovora 4546 stručnjaka znanja iz SAD-a i UK-a u srpnju 2023. i nastojalo je bolje razumjeti koliko su AI tehnologije postale sveprisutne na radnom mjestu, piše geek.hr.

Nitko od ispitanih nije bio klijent ili zaposlenik Asane. “Krećemo se u novu fazu uloge umjetne inteligencije na našim radnim mjestima”, rekao je Asanin CIO Saket Srivastava, u komentarima objavljenim uz izvješće. 

“Naša studija pokazuje da više zaposlenika sada prihvaća umjetnu inteligenciju na poslu i vide potencijal umjetne inteligencije da uštedi vrijeme i pomogne im da se usredotoče na više strateških zadataka.” 

Potrebno je više smjernica 

Nisu samo zaposlenici ti koji prihvaćaju prednosti umjetne inteligencije na radnom mjestu: 55% anketiranih rukovoditelja reklo je da koriste umjetnu inteligenciju za postavljanje ciljeva, dok 61% vjeruje da će tehnologija pomoći njihovim tvrtkama da postignu svoje ciljeve učinkovitije od tradicionalnih metoda. 

Posljedično, 51% rukovoditelja reklo je da bi bili spremni platiti više novca za alate na radnom mjestu ako ih pokreće AI. Međutim, unatoč raširenom uvjerenju među ispitanicima da će umjetna inteligencija donijeti brojne prednosti na radnom mjestu, zaposlenici su zabrinuti da će biti negativno ocijenjeni zbog korištenja tehnologije na poslu, a 26% radnika zabrinuto je da će ih se smatrati lijenima za korištenje, a 20% priznalo je da se osjećaju prevarom zbog korištenja AI-ja na poslu.

Dok se vlade bore s time kako regulirati umjetnu inteligenciju, tvrtke također moraju početi preuzimati odgovornost za postavljanje politike, smjernica i obuke, a 48% zaposlenika želi više smjernica od svojih poslodavaca o tome kako koristiti umjetnu inteligenciju. Trenutačno je samo 24% anketiranih zaposlenika reklo da je primilo bilo kakve smjernice za korištenje umjetne inteligencije na poslu. 

U SAD-u je 23% tvrtki ponudilo obuku svom osoblju, što je brojka koja u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi niskih 13%. Dugoročno gledano, to može utjecati na sposobnost tvrtke da zapošljava, s 39% ispitanih koji su izjavili da nedostatak obuke o umjetnoj inteligenciji utječe na njihove odluke da se pridruže tvrtki, a 59% je reklo da uzimaju u obzir transparentnost oko upotrebe umjetne inteligencije. prilikom ulaska u novu tvrtku.

"Postoje jasne prepreke, pri čemu neki zaposlenici gaje zabrinutost oko toga kako bi kolege i menadžeri mogli shvatiti njihovu upotrebu umjetne inteligencije, ali zaposlenici ne mogu sami upravljati ovom promjenom umjetne inteligencije”, rekao je Srivastava.

“Potrebne su im jasne smjernice za razumijevanje uloge umjetne inteligencije u njihovim funkcijama, zajedno s prilagođenom obukom i pristupačnim tehnologijama kako bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti umjetne inteligencije”, rekao je, dodajući da će organizacije koje to dobro shvate iskoristiti umjetnu inteligenciju na način koji otključava nove razine ljudske genijalnosti.
Izvor: geek.hr

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.