Share
Tweet
Share
Send to friend

Je li stigao trenutak da počnemo otvoreno razgovarati o tome koliko zarađujemo?

Prema anketi koju je proveo MojPosao, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima.

Je li stigao trenutak da počnemo otvoreno razgovarati o tome koliko zarađujemo?

Pristojnost i dobar odgoj nalažu nam kako se, naprosto, o određenim temama u našem društvu ne priča.

Stoga ćemo, pristojni kakvi jesmo, izbjegavati razgovore o dobi naših sugovornika, njegovoj ili njezinoj stranačkoj pripadnosti, vjerskom opredjeljenju ili pak – plaći koju zarađuju. Mnogi ovu posljednju temu posebno, u 'širokom luku', zaobilaze tijekom razgovora s kolegama iz firme.

Prema anketi koju je lani proveo MojPosao, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima. 

Evo zašto bismo trebali prekinuti obrazac prešućivanja visine plaće

Znati koliko točno zarađuju drugi koji rade sličan posao i koji imaju slično obrazovanje od vitalnog je značaja da bi se stalo na kraj razlikama u plaćama među spolovima. A pregovaranje o plaći će vjerojatnije postati normalno tijekom dogovora s poslodavcem ako o svojoj zaradi prije razgovaramo s drugima, piše 24 sata.

Jedini način da se tema normalizira, a samim tim i da postanemo financijski pametniji, jest da ju prestanemo tretirati kao tabu, piše 24 sata.
Postoje dva jednostavna načina za započinjanje takvog razgovora:

1. Postavite presedan

Budući da plaća nikako nije glavna tema razgovora među prijateljima, nemojte početi s riječima: "Hajde recimo jedni drugima što radimo, koliko štedimo i kako i u što ulažemo." Budući da jednostavno nismo navikli da budemo toliko otvoreni u vezi s financijama - jer smo odgajani da vjerujemo kako je govoriti o novcu neprimjereno - takav uvod vjerojatno neće donijeti najbolji rezultati.

Kad sljedeći put budete spremni prihvatiti ponudu za posao, umjesto da zaobilazite broj, jednostavno recite npr. „Moj je šef odobrio traženu povišicu, tako da sam sad na stabilnih 1500 mjesečno." 

Što češće počnete govoriti o svojoj zaradi i budućim očekivanjima, to će vam normalnije biti, pa će na kraju spominjanje prihoda biti jednostavno kao i razgovor o suludo visokom ljetnom računu za električnu energiju.

2. Prihvatite svoju vrijednost

Ako je razlog zašto niste otvoreni u vezi s tim koliko zarađujete i koliko štedite to što vam je:

a) neugodno zbog visine plaće ili
b) ne štedite i nelagodno vam je to priznati, vrijeme je da to prebolite.

Jedan od vrlo važnih razloga za otkrivanje vlastitih financija je bolje razumijevanje vrijednosti rada i pronalaženje načina da se rad svima isplati.

Reći naglas nekom drugom osim supružniku ili roditeljima da se nadate za ćete za dvije godine zarađivati bliže 2000 mjesečno oslobađa, ali i postavlja ciljeve. Odgovornost prema drugima i sebi, čak i na ovaj prilično opušten način, dobra je  za vaš konačni rezultat.

U redu je priznati da želite napraviti više, a možda vam prijatelji mogu pomoći u tome kako se približiti vašem idealnom broju. No, postoji velika razlika između toga da stalno izbjegavamo ovu temu i toga da ju ubacimo u svaki razgovor.

Idealno bi bilo  doći do toga da priče o zaradi među kolegama i prijateljima više nisu teška tema, već se takav razgovor odvija prirodno i bez da se itko osjeća osramoćeno, nervozno ili nesigurno, piše Forbes.

Izvor: 24 sata

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.