Share
Tweet
Share
Send to friend

'Čuvari digitalnog svijeta' - Milijun radnih mjesta čeka stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti

Tržište rada u narednom periodu preplavit će lovci na ugroze, digitalni forenzičari, specijalisti za kibernetičku sigurnost…

'Čuvari digitalnog svijeta' - Milijun radnih mjesta čeka stručnjake iz područja kibernetičke sigurnosti

U vremenima izražene digitalizacije i umreženosti, kojoj malotko može 'pobjeći', kibernetička sigurnost postaje ključna grana koja ne samo da štiti naše podatke, već i oblikuje našu budućnost. Sveprisutnost interneta i tehnologije u našim životima donosi brojne prednosti, istovremeno stvarajući nove izazove po pitanju sigurnosti. 

No, zajedno s pojavom prijetnji, rastu i prilike za kvalificirane stručnjake u ovoj oblasti. Od zaštite osjetljivih podataka i informacija korporacija do sprječavanja kibernetičkih napada na nacionalnom nivou, kibernetički stručnjaci postaju neizostavni 'čuvari digitalnog svijeta'. 

Drugim riječima, kako u tvrtkama raste potreba za sigurnom i pouzdanom računalnom infrastrukturom, tako raste i potražnja za stručnjacima koji bi popunili radna mjesta zadužena za kibernetičku sigurnost, objavio je lider.

Razne pozicije

Profesionalci u tom području proučavaju kršenje i zlonamjerne aktere kako bi zaštitili najosjetljivije podatke svojih tvrtki. Budući da je potražnja za poslovima kibernetičke sigurnosti znatno porasla posljednjih nekoliko godina, do kraja ove očekuje se da će biti slobodno više od milijun radnih mjesta u branši, navodi portal Simplilearn.

„U mnogim zemljama diljem svijeta sve veća zabrinutost zbog kibernetičkih prijetnji i ovisnost o digitalnim tehnologijama potaknule su potražnju za stručnjacima koji se bave kibernetičkom sigurnosti. Kompanije shvaćaju važnost zaštite svojih podataka i infrastrukture, zbog čega ulažu više u razvoj i povećanje resursa za kibernetičku sigurnost“, istaknuo je arhitekt kibernetičke sigurnosti u Hrvatskom Telekomu Mladen Prekrat.

Ipak, dok bi prije sve stručnjake iz branše trpali u isti koš – onaj znalaca za kibernetičku sigurnost – danas popis uloga u branši raste. I bez obzira na to o kojem od zanimljivih naziva bila riječ, potražnja na tržištu rada ne jenja: lovci na ugroze, digitalni forenzičari, članovi crvenih i plavih, pa i ljubičastih timova, kao i analitičari, inženjeri i konzultanti, specijalisti za kibernetičku sigurnost…

„Kibernetička sigurnost izrazito je široko područje. U skladu s tim ima mnogo naziva pozicija profesionalaca koji se njome bave“, rekao je voditelj IT-a u Syskitu Dejan Štefulj.

Prekrat smatra da bi svaka kompanija koja se ozbiljno brine za to trebala razmotriti imenovanje i angažiranje stručnjaka iz različitih područja kibernetičke sigurnosti kako bi osigurala sveobuhvatnu zaštitu. Jedna od ključnih uloga važnih za takvu sigurnost jest menadžer ili voditelj informacijske sigurnosti (engl. chief information security officer – CISO), koji je odgovoran za upravljanje svim aspektima kibernetičke sigurnosti u organizaciji. To uključuje razvoj strategije kibernetičke i informacijske sigurnosti, sigurnosnog programa, upravljanje timovima zaduženima za kibernetičku i informacijsku sigurnost, donošenje ključnih odluka o kibernetičkoj sigurnosti, izvještavanje upravi i ostalim internim i vanjskim autoritetima. Također se brine o programu za podizanje svijesti o kibernetičkoj i informacijskoj sigurnosti, objasnio je Prekrat.

„Svaka organizacija prilagodit će odjel za kibernetičku sigurnost svojim specifičnim potrebama i resursima. Ključno je imati tim koji može efikasno upravljati kibernetičkim rizicima i pravodobno odgovoriti na trenutačne kibernetičke prijetnje kako bi zaštitio podatke i resurse te umanjio rizik od financijske ili reputacijske štete za organizaciju“, naglasio je Prekrat.

Branša s potencijalom

Uzevši u obzir važnost tih stručnjaka, a i rast potražnje za njima, kibernetička sigurnost, među ostalim, postala je polje koje pruža prilike za promjenu karijere ili preusmjeravanje u novu struku.

„Kandidati mogu biti informatički stručnjaci, mrežni inženjeri, analitičari podataka, programeri, pa i pravni stručnjaci. Čak i ako nemate prethodno iskustvo u tehničkim ili računalnim područjima, možete razmotriti promjenu karijere u kibernetičkoj sigurnosti“, rekao je Ćosić.

Prekrat je naveo da je kibernetička sigurnost polje koje je otvoreno za različite profile kandidata, a idealni su oni koji imaju strast prema učenju, posebno o razvoju i načinu rada novih informacijskih tehnologija.

„S obzirom na to da je riječ o pozicijama koje zahtijevaju rješavanje problema, korisna je sposobnost uviđanja šire slike, ali i uočavanja detalja. Potražnja za sigurnosnim stručnjacima stalno raste i obrazovne ustanove ne mogu ih ‘proizvesti‘ onoliko koliko ih tržište treba, zato bi kvalitetan kandidat trebao biti zainteresiran za stalno unaprjeđivanje znanja“, dodao je Štefulj.

Izvor: lider

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.