Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako umjetna inteligencija može pridonijeti karijernom napretku?

Iako alate poput Chat GPT-a često vidimo kao prijetnju, možda je stigao trenutak da ih počnemo doživljavati kao - partnere.

Kako umjetna inteligencija može pridonijeti karijernom napretku?

Alati utemeljeni na umjetnoj inteligenciji mogu pomoći da napredujete u svojoj karijeri, kaže Sarah Hoffman, potpredsjednica odjela za istraživanje umjetne inteligencije i strojnog učenja u Fidelity Investmentsu. Ona je velika zagovornica korištenja ChatGPT-a, OpenAI-jevog popularnog generativnog AI chatbota, u profesionalnom kontekstu.

“Ljudi koji shvate kako mogu koristiti ovaj alat da bi bili bolji u svom poslu i da bi radili stvari drugačije nego što su ih radili ranije, oni su koji će doista uspjeti”, poručila je Hoffman nedavno na Fast Company Innovation Festivalu 2023.

Ako postanete vješti u korištenju ChatGPT-a — čija je verzija besplatna za korištenje za svakoga tko otvori OpenAI račun — možete postati učinkovitiji, kreativniji i obrazovaniji, tvrdi Hoffman i i za CNBC Make It objašnjava kako, piše točka na i.

Poboljšajte svoju produktivnost i učinkovitost

Bilo da sastavljate izvješće, kreirate PowerPoint prezentaciju ili pišete softverski kod, generativna umjetna inteligencija može vam pomoći da ubrzate proces, navodi Hoffman.

Na primjer, ako zamolite ChatGPT da vam napiše predložak za prezentaciju nove linije odjeće, alat će za vas stvoriti detaljan nacrt prezentacije za nekoliko sekundi. Nakon toga  vaš posao više nije da napišete prezentaciju od nule, nego da uredite i lektorirate postojeći predložak.

Ovo je osobito korisno za sve koji se bore sa sindromom prazne stranice, gledajući u bijeli papir ili ekran satima. Možda će biti manje korisno za osobe koje ne obraćaju pažnju na detalje, s obzirom na to da rad chatbota treba provjeriti dvaput ili čak triput.

Kada mu je postavljen niz od 512 pitanja o softverskom inženjerstvu, ChatGPT je dao 52 posto netočnih odgovora, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Purdue iz kolovoza 2023. Sedamdeset i sedam posto tih odgovora bilo je opširno, što dodatno pokazuje potrebu za ljudskim doprinosom.

“U mnogim slučajevima trebat ćete u proces uključiti čovjeka, jer tehnologija generativne umjetne inteligencije može izmisliti stvari, pa trebate osobu koja će priču provjeriti i potvrditi”, tumači Hoffman.

Postanite bolji u razmišljanju

Hoffman je istaknula kako voli koristiti ChatGPT “kao partnera za brainstorming”. U ovom kontekstu pogreške i izmišljotine alata su zapravo nebitne jer ga koristite  samo kao inspiraciju.

“Ne smeta mi ako nešto izmisli dok ja razmišljam”, razlaže Hoffman. “Ne koristim ga kao alat za istraživanje činjenica”.

U nedavnom testu, Make It je pitao ChatGPT: “Koji je kreativan način predstavljanja novog gradiva razredu?”.

“Uključite praktične aktivnosti ili simulacije koje aktivno uključuju vaše učenike”, odgovorio je chatbot. “Na primjer, možete koristiti vježbe igranja uloga, interaktivne igre ili studije slučaja iz stvarnog svijeta relevantne za vaš predmet.”

ChatGPT također preporučuje korištenje “video zapisa, animacija i interaktivnih online alata kako bi iskustvo učenja bilo dinamičnije.”

Većina učitelja vjerojatno je već upoznata s mnogim od tih strategija, ali poanta primjene alata generativne umjetne inteligencije u ovom slučaju nije naučiti nešto što ne znate, nego uspostavljate početnu točku za usmjeravanje vašeg razmišljanja u pravom smjeru, poentira Hoffman.

Postavljajte glupa pitanja bez straha ili osuđivanja

Šezdeset i dva posto učenika izjavilo je da se osjećaju obeshrabreno prilikom postavljanja pitanja na satu jer se brinu da će ih drugi ismijavati, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Centralne Floride iz 2020. Isti se fenomen događa i na radnim mjestima, upozorava Hoffman.

“Ako imam pitanje, mogao bih pitati kolegu s posla… ‘Hej, možeš li mi objasniti ovu temu?’ Ako i dalje ne razumijem, vjerojatno neću pitati drugi put”, razlaže Hoffman. “Ali otvorit ću generativni AI alat i reći: ‘Još uvijek ne razumijem. Možete li mi to objasniti kao studentu? Možete li mi to objasniti kao učeniku četvrtog razreda? Možete li upotrijebiti metaforu?'”.

U tom kontekstu svakako morate potvrditi da su sve generirane informacije činjenično točne. Ako nisu, ovisno o vašem upitu, posljedice bi mogle biti strašne. Ipak, korištenje umjetne inteligencije može vam pomoći da ublažite tjeskobu prilikom postavljanja pitanja  šefu ili profesoru.

“Kod umjetne inteligencije nema subjektivnih prosudbi. A to ne možete reći za ljude. To je čini doista moćnom”, zaključuje Sarah Hoffman.

Izvor: točka na i

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.